<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elsők között léptek a fejlesztői porondra, az évtized végére már bejáratott rendszert és jogosítvány nélküli közlekedést ígértek – most pedig, úgy tűnik, ők lehetnek az utolsók, akik valamit letesznek az asztalra. Az önjáró autók piacán egyre nagyobb a verseny, ráadásul az autógyártók mellett belső problémákkal is meg kell küzdenie a Googlenek. Van még esély, vagy csúfos bukta vár rájuk?
Fotó: google.com

Korábban még ambiciózus tervei voltak a vállalatnak: a Bloomberg idézte Chris Urmsont, a Google önjáró autóján dolgozó robotika szakértőjét, aki előszeretettel hangoztatta, hogy mire a fia abba a korba ér, hogy autót vezessen, már nem lesz szükség jogosítványra. Az évtized vége lassan a nyakunkon van, az önvezető autók azonban – néhány szűk kivételtől eltekintve – továbbra is a kutatólaborokban és műhelyekben porosodnak.

Félreértés ne essék – nem arról van szó, hogy a Google nem dolgozna a terveken, épp ellenkezőleg. Nemrég jelentették be, hogy készek új személyszállítási szolgáltatást indítani, ami árában nem csak a taxisoknak, de az egyébként is pofátlanul olcsó Ubernek is aláígért, erről korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. A szolgáltatás egyértelműen előkészítené a terepet a Google önjáró autóinak, a probléma csupán az, hogy egy kicsit megkéstek. Vegyük sorra az akadályokat, amiket le kéne küzdenie a vállalatnak, ha tartani szeretnék a 2019-es határidőt!

Kiégett dolgozók, érdektelen piac

A cégnek számos belső gonddal kell megküzdenie, köztük a kiábrándult, ezért elvándorló munkaerő pótlásával. A Google még 2009-ben kezdett el dolgozni az önjáró autók koncepcióján, ekkor még lelkesek voltak a mérnökök és a tervezők – az évek során el is készültek a prototípusok, a vállalat önjáró autói csaknem 1,8 millió kilométert vezettek már önállóan. Azóta hét év telt el, a kocsiból azonban továbbra sem lett tömegtermék. A mérnökök pedig, látva, hogy az erőfeszítéseiknek nincs gyümölcse, beleuntak a várakozásba, és ott hagyták a Google-t, hogy saját vállalkozás keretében folytassák az önjáró autók fejlesztését.

A Google New York-i székháza. Kép forrása: MTI

A csúszásban közrejátszik a korábbi projektek bukása is. Korábban a viselhető eszközök piacán reméltek áttörést a Google Glasstól, ez azonban csúfosan megbukott: amellett, hogy borzalmasan drága, nem lett belőle tömegtermék, így a cég pénzügyi vezetője, Ruth Porat azóta többször is meggondolja, hogy milyen kutatásra ad pénzt. Az egyébként is elhúzódó munka így még inkább lelassult, ami viszont a konkurenciának kedvez.

Egyre szorosabb a verseny

A versenytársak ugyanis nem várnak kiforrott késztermékre, ők, mondhatni, a gyakorlat útján tökéletesítik az eszközöket. A Tesla például már több mint 70 ezer autójában kínál részleges önjáró funkciókat (ehhez épp a napokban érkezik szoftverfrissítés), a Googleből kivált mérnökök alapította (és azóta az Uber által felvásárolt) Otto pedig épp azon dolgozik, hogy a teherszállító járművekbe telepítsen önjáró funkciót – ez egyébként lényegesen egyszerűbb probléma, mint amit a Google próbál megoldani a városi közlekedés automatizálásával.

Mindezek tetejébe a Reuters cikke szerint a chipgyártó nVidia és a kínai Googleként is ismert Baidu épp a napokban kötött együttműködési megállapodást, aminek keretében hétfőn mutatták be a legújabb mesterséges intelligencia chipjüket, amiket a tervek szerint hamarosan a Baidu önjáró autóiba szerelnek majd. Az nVidia chipje ráadásul olcsóbb és gyorsabb a most kapható daraboknál, így a megjelenés újabb lökést adhat az újabb cégeknek a piacra lépéshez.

Elvonultak az elefántcsont tornyukba

Az önjáró autózásnak ráadásul feltétele, hogy a jármű képes legyen alkalmazkodni a forgalmi helyzethez, képes legyen felismerni az esetleges veszélyhelyzeteket, valamint az úton előforduló tereptárgyakat – például a közlekedési táblákat vagy a többi járművet, a morális dilemmákról már nem is beszélve. Míg azonban a Google a műhelyeiben dolgozik egy ilyen robot elme megalkotásán, addig a többi gyártó az úton szerzett tapasztalatok alapján, internetes összeköttetés segítségével fejleszti tovább a sajátját – ezt teszi az Uber és a Tesla mellett immár a Daimler csoport, a Mercedes-Benz és a Volvo is.

A Morgan Stanley elemzői szerint a részleges automatizáció ma már bőven elég ahhoz, hogy adatot gyűjtsenek, ebből a szempontból pedig a Google alaposan lemaradt. Ráadásul elég nehezen veszik rá magukat arra, hogy szövetséget kössenek másokkal – májusban ugyan összefogtak a Fiattal, hogy teszteljék a rendszerüket, de végül mindössze 100 kisbuszba építették be a szoftvert. Ma egy Uber kocsi 24 perc alatt gyűjt annyi forgalmi adatot, mint amennyit a Google önjáró autója gyűjtött az elkészítése óta.

A nagy kérdés: mikor lesz kész?

Azt már szinte biztosan lehet látni, hogy a beígért 2019-es határidőt nem fogja tartani a Google, még ha sikerül is valamilyen csoda folytán orvosolniuk a problémákat. A cél továbbra is a teljes automatizáció marad, ehhez azonban még rengeteg tesztet le kell futtatniuk – például, hogy hogyan teljesítenek a robotok havas, jeges időben. Amennyiben azonban sikerül tanulniuk a konkurencia hibáiból (például a Tesla májusi halálos balesetéből), úgy lehetséges, hogy 20-25 éven belül már mindennapos lesz az önjáró autós közlekedés a városokban. Már ha addig sikerül versenyben maradniuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megkérdezheti a munkáltató a dolgozót, hogy be van-e oltva? Kérheti a védettségi igazolványt?
Dr. Kerekes Eszter | 2021. október 22. 16:18
A koronavírus 2019-es megjelenése és rohamos terjedése az egész világot megrázta és minden szempontból kihívás elé állította. A védőoltás és egyben a remélt védettség megszerzése azonban további kérdéseket vet fel. A szigorú karanténszabályok feloldására és a hosszú bezártság mentális következményeire is tekintettel egyre többen lépnek ki otthonról és dolgoznak fizikailag is ismét a munkahelyükön, ugyanakkor a vírus továbbra is jelen van. A munkahelyi érintkezések pedig potenciális veszélyforrásai lehetnek újabb megbetegedéseknek. A munkáltatók számára ez komoly fejtörést okozhat és felmerül, hogy egyáltalán kérhetnek-e nyilatkozatot a munkavállalóiktól a beoltottságukra vonatkozóan. A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda munkatársának szakcikke.
Vállalat A műanyagipar lehet az új mumus
MTI | 2021. október 22. 15:54
Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek - figyelmeztetett egy csütörtökön közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett.
Vállalat K&H: új ezermilliárdos szereplő, hogyan működik a Google Pay?
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 08:26
8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető.
Vállalat Verge: nevet vált a Facebook
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:20
A techlap szerint a közösségimédia-óriás ezt már a jövő héten meglépi.
Vállalat Orbán Viktor már a repülőtér visszavásárlására készül
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 18:05
A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a repülőtér visszavásárlása.
Vállalat Leállította a gyártást a Skoda - egyre nagyobb bajban az autóipar
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 11:51
Egyetlen gyártósor marad üzemben, amin befejezik a már elkezdett autókat. A cseh autóipar óriási veszteséget szenved el, a kormánytól kérnek segítséget.
Vállalat Ugyanannyit helyeztünk ki állami támogatással, mint anélkül – mondja a Fundamenta vezére
Csabai Károly | 2021. október 18. 05:51
"Persze jobb lenne, ha többen lennénk, mivel a versenynek mindig jótékony hatása van. De mi annak is örülünk, ha egyedül vagyunk a piacon és csak mi értékesítjük ezt a terméket" – közölte lapunkkal Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója. Akivel annak apropóján készítettünk interjút, hogy három éve fogadtatta el a kormány viharos gyorsasággal, szó szerint egyik napról a másikra a parlamenttel, hogy az új lakástakarék-szerződések után már ne járjon állami támogatás.
Vállalat Hoppon maradhatnak a zsarolóvírust terjesztők
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 12:56
A megtámadott gyártó és termelő cégeknek ugyanis csak kevesebb mint egyötöde hajlandó váltságdíjat fizetni. 
Vállalat 1500 milliárdos ajánlat érkezett a Budapest Airportért
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 11:46
A magyar kormány vezette konzorcium újabb ajánlatot adott a budapesti repülőtérre.
Vállalat Eladta két ausztriai szállodáját a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 19:14
Az Opus Global a tőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos