3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.

Csődöt jelentett a súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohó, amely több mint fél éve áll, és havonta több száz millió koronát „éget el” - írja a Hospodářské noviny cseh üzleti lap. Ezzel egyúttal a kukába dobja azt a több hónapja elkészült szerkezetátalakítási tervet is, amely a hitelezők többségének támogatását is megkapta.

A Liberty Ostrava már régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött
A Liberty Ostrava már régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött
Fotó: wikipedia

A brit-indiai tulajdonos, Sanjiv Gupta egyszerű ok miatt döntött így: a mintegy ötezer főt foglalkoztató cég szerkezetátalakítási terve kezdettől fogva felfüggesztésre került, ennek teljesítésére a cégnek esélye sem volt - értékeli a cseh lap. Az acélárak és különösen az árrések a Liberty ellen játszanak.

Nem járt sikerrel Gupta azon kísérlete sem, hogy valamilyen segély nyújtására kényszerítse a cseh államot, illetve az a szándéka, hogy az ingyenesen kiosztott széndioxid kibocsátási egységekből több milliárd koronát szerezzen.

Előkészítik az eladást

„A legkorrektebb eljárás az Ostrava-művek eladását  - és a megelőző szerkezetátalakítási terv visszavonását célzó - folyamat elindítása, hogy a cég a csődtörvény értelmében elindíthassa a reorganizációt" - mondta Kateřina Zajíčková, a Liberty Ostrava szóvivője.

A Libery azt állítja, hogy vesztesége körülbelül napi egymillió euró. Elmondásuk szerint például a melegen hengerelt tekercsek árrése mostanra csaknem 20 százalékkal csökkent.

A morva-sziléziai régió és Ostrava város számára prioritás, hogy a Liberty Ostrava kohászati vállalatot ne adják el részletekben – közölte csütörtökön Josef Bělica morva-sziléziai kormányzó (ANO párt) és Jan Dohnal (Polu párt) Ostrava polgármestere - jelentette a cseh televízió hírportálja a ct24. Mindketten egyetértettek abban, hogy a dolgozók számára a termelés megszűnése az életszínvonaluk radikális csökkenését jelentené. Abban azonban továbbra is reménykednek, hogy sikerül befektetőt találni.

Piaci és kvótagondok

Az Liberty Ostrava átalakítását bonyolítja az európai acélpiac gyengesége és a kormány által kiosztandó kibocsátási kvóták határozatlan ideig tartó késleltetése - értékeli a helyzetet az acélipart is követő az ukrán elemzőközpont a GMK Center. Korábban a cseh kormány jelezte, hogy a gyár leállásának oka ezeknek a kvótáknak a felülvizsgálata volt, és felszólította a Libertyt, hogy fizesse ki az energiaszolgáltatóknál és másoknál felhalmozódott adósságait.

A Liberty szerint a kvóták biztosításának késleltetése 43 millió eurós veszteséget okozott az átalakítási tervben és növelte a fizetésképtelenség kockázatát. A korábbi átalakítási terv sikere a kibocsátási engedélyek eladásától, valamint a melegen hengerelt tekercsek árainak alakulásától függött, amelyeket júliusra 950 euró/tonna értékre vártak. Jelenleg azonban a melegen hengerelt tekercsek árai több mint 300 euró/tonnával alacsonyabbak, mint amit a gyár átalakítási tervében előirányoztak. Így ezek a tényezők naponta 1 millió eurós veszteséget eredményeztek.

Piaci források szerint a vállalat nehezen talál majd vevőt a cseh üzemre. Ugyanakkor ez segíthet egyben megőrizni az eszközöket és esetleg elengedtetni az adósságot, de a vállalat és a kormány közötti kapcsolatok az utóbbi hónapokban nagyon feszültek voltak.

Valószínűleg a cég általénos piaci nehézségei nem jelentenek jót a Liberty Dunaújváros számára sem.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG