3p

Egy amerikai republikánus kongresszusi képviselő arra figyelmeztet, hogy a Microsoft és az emirátusi G42 cég üzlete mesterséges intelligencia technológiát szivárogtathat ki harmadik országnak, akár Kínának is.

A Microsoft elnöke, Brad Smith a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy a technológiai vállalat és az Egyesült Arab Emírségek-beli G42 mesterségesintelligencia (MI) céggel kötött nagy horderejű megállapodás végül kifinomult chipek és eszközök átadását is maga után vonhatja – és ez az a lépés, amely nemzetbiztonsági következményekkel járhat, figyelmeztetett Michael McCaul, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke. Az értékesítési megállapodás második fázisa az MI-technológia olyan kulcsfontosságú összetevőinek exportját is magában foglalhatja, mint a „modellsúlyok”, amelyek meghatározzák e technológia erősségét. Smith szerint azonban a második fázisra egyáltalán nincs meghatározott ütemterv - ismerteti az interjút az IT Business.

A G42 fényes jövőt vetít előre Abu Dzabiból
A G42 fényes jövőt vetít előre Abu Dzabiból
Fotó: G42

Amerikai tisztviselők szerint az MI-rendszerek átadásai nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek, például azáltal, hogy megkönnyítik a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek kifejlesztését. A Biden-kormányzat októberben kötelezte a legnagyobb MI-rendszerek gyártóit, hogy osszák meg a technikai részleteket az amerikai kormánnyal.

Jóváhagyásra van szükség

Az üzlet továbblépéséhez az amerikai kereskedelmi minisztérium jóváhagyására lenne szükség. A Microsoft vezetői szerint a megállapodás biztosítékokat tartalmaz a Microsoft technológiájának védelmére, és annak megakadályozására, hogy azt kínai szervezetek MI-rendszerek tanítására használják fel. Ezeket az intézkedéseket azonban nem hozták nyilvánosságra, és egyes amerikai törvényhozók megkérdőjelezik, hogy megfelelőek-e.

A két magáncég közötti, az amerikai technológia átadásának feltételeiről és biztosítékairól szóló tárgyalások zárt ajtók mögött zajló jellege azonban riadalmat keltett egyes törvényhozókban.

„A jelentős nemzetbiztonsági következmények ellenére a Kongresszus még mindig nem kapott átfogó tájékoztatást a végrehajtó hatalomtól erről a megállapodásról. Aggódom, hogy nincsenek meg a megfelelő védőkorlátok, amelyek megvédik az érzékeny amerikai eredetű technológiát a kínai kémkedéstől, tekintettel a Kínai Kommunista Párt érdekeltségeire az Egyesült Arab Emírségekben” - mondta Michael McCaul, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke a Reutersnek.

Közös fellépés

Amikor a Microsoft és a G42 a múlt hónapban bejelentette az üzletet, azt azzal indokolták, hogy az közelebb hozza a G42-t az Egyesült Államokhoz, és az amerikai technológiai befolyást terjeszti majd a Kínával folytatott stratégiai versenyben. A Microsoft 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42-be, és a Microsoft elnöke, Smith is helyet foglal az emirátusi cég igazgatótanácsban. A vállalatok nem közöltek részleteket arról, hogy milyen technológiákat adnak át az Egyesült Arab Emírségeknek vagy más országoknak, illetve milyen konkrét biztonsági biztosítékokat vezetnek be.

A megállapodás általános célja, hogy a Microsoft és a G42 közösen értékesítse a mesterséges intelligencia technológiát olyan régiókban, ahol egyikük sem tudná ezt egyedül hatékonyan megoldani.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG