7p

Decemberben is kitartott az a folyamat, amit legutóbbi Árkosár-felmérésünk alkalmával hosszú idő után újra tapasztaltunk: éves szinten ismét csökkentek az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben. Mindez nem csoda, hiszen tavaly ilyenkor a valaha volt legnagyobb élelmiszerár-inflációt mértünk. Bár ezúttal majdnem 10 ezer forinttal lett magasabb a számla vége, mint két éve ilyenkor, valamint a havi szintű árcsökkenés is megtorpant. Néhány termék ezúttal is 50 százalékot meghaladó mértékben drágult egy év leforgása alatt. Az egyik ilyen a cukor, de vajon mennyivel kell többet adnunk a szaloncukorért és a narancsért, mint tavaly karácsony előtt? Friss felmérésünkben ezt is megnéztük.

Egy évvel ezelőtt megjelent cikkünkben nem kevesebbet állítottunk, minthogy „újabb csúcsok dőltek meg (…) nagyobb éves drágulást mértünk, mint eddig valaha”. Akkor valóban bődületes áremelkedést tapasztaltunk az általunk vizsgált három hipermarketben: egészen elképesztő mértékben, 44 százalékkal került többe a családi nagybevásárlás, mint 2021 decemberében.

Hol tartunk most?

Októberre egy számjegyűre szelídült az infláció, viszont egyes közgazdászok kételkednek abban, hogy valóban 10 százalék alá csökkentek volna a fogyasztói árak, szerintük a 9,9 százalékot a KSH számítási módszertanának megváltoztatásával hozták ki. Bár a kormány szerint az infláció elleni harc beérett, további visszaszorítása érdekében jövő nyárig kitolták a kötelező akciózást. Tapasztalataink szerint az áruházak is előszeretettel reklámozzák, mely termékeket jelöltek ebbe a körbe, ezt külön táblákkal, a vásárlók számára egyértelműen jelzik.

Ami már most látszik és jó sorvezetője az inflációs folyamatoknak, továbbá pontos képet ad a magyar háztartások anyagi helyzetéről, az a kiskereskedelmi forgalom alakulása. Elemzők szerint az élelmiszerek árának csökkenését alapvetően két tényező okozhatja: a kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű csökkenése és a mezőgazdasági árak esése. A csütörtökön megjelent legfrissebb, októberi adatok továbbra sem túl fényesek: a kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, és de egy hónap alatt is 0,3 százalékkal mérséklődött.

30 ezer forint kevés, bezzeg két éve 

December 4-én, hétfőn – ahogy lassan 17 éve minden hónap elején – elmentünk az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy áruházába, hogy megnézzük, miként alakult a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke, ami jól leképez egy családi nagybevásárlást. Elemzésünket most is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) aktuális, novemberi inflációs adatközlése előtt egy nappal tesszük közzé.

Az utóbbi időben kivétel nélkül minden Árkosár-felmérésünkben szó esik a bázishatásról, vagyis arról a folyamatról, amelynek során tavaly ilyenkor olyan elképesztő mértékben emelkedtek az árak, hogy a jelenlegi áremelkedések százalékban kifejezett értéke most sokkal alacsonyabbnak tűnik. Előző hónapban előre megsaccoltuk, hogy a magas bázishatás miatt a novemberihez képest ezúttal még nagyobb árcsökkenésről számolhatunk be. Jóslatunk beigazolódott. 

Novemberben 50 hónapon át tartó sorozat tört meg, akkor éves és havi szinten is árcsökkenést mértünk. Ezúttal csak az egyiket sikerült összehozni, hiszen némileg drágábban tudtunk bevásárolni, mint egy hónapja.

Éves távlatot nézve az előző, novemberi -2,8 százalék után mostanra -4,3 százalékot faragtak az árakon a hipermarketek. Novemberhez képest két áruház árat emelt: a Tesco 0,6 százalékot, az Interspar 3,4 százalékot, az Auchannál 0,3 százalékos árcsökkenés történt.

Ezzel 1,2 százalékkal nőtt az Árkosár ellenértéke, ez egy hónap alatt 401 forint drágulást jelent. Viszont a hipermarketek árai között kicsi a különbség. A számla végösszege 32 378 és 34 717 forint között alakult, 2339 forint különbség van az első és a harmadik helyen végzett bolt között.

Így átlagosan 33 721 forintba került a családi nagybevásárlás decemberben.

Szép, szép, hogy a kiugró drágulás után mostanra lejjebb mentek az élelmiszerárak, ugyanakkor hogy lássuk, ez a 4,3 százalékos csökkenés mennyire nem számít soknak, megéri a két évvel ezelőtti árakhoz hasonlítani a mostani végösszeget: 2021 decemberében 25 ezer forint alatt úsztuk meg ugyanennek a 30 terméknek a beszerzését pontosan ezekben a hipermarketekben, most mindezekért 9239 forinttal kellett többet otthagynunk a kasszáknál.

Mit éreznek ebből a nyugdíjasok? Nekik mennyit drágult most a bevásárlás? Laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsaládhoz tartozó Mfor friss Nyugdíjas Árkosár cikkéből kiderül >>>>

Ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbb, akkor 31 257 forint is elég lett volna. Minden cikkben elmondjuk, bár jól hangzik most majdnem 2500 forintot spórolni, de akkora erőfeszítést jelentene ennek kivitelezése, hogy lényegében nem érné meg – főleg nem ilyen hidegben.

Nem olvad le a dobogóról a cukor - Mi drágult? Mi lett olcsóbb?

Előző felmérésünkhöz képest ugyannyi, 11 termék ára emelkedett 10 százalékot meghaladó mértékben. Ezúttal a legsúlyosabb áremelkedést a gyümölcsjoghurtnál találtuk: közel 55 százalékkal kerül most többe az általunk nézett termék, mint egy éve. A 30 vizsgált termék közül kiemelkedően, 50 százaléknál jobban nőtt a cukor ára (+52 százalék), de az ásványvíz is 40 százalékot meghaladóan drágult. Utóbbi egyébként is az elmúlt hónapok valamennyi felmérésében a drágulás-rekorderek közé került.

Ennél szívderítőbb, hogy 2021 decemberéhez képest számos termék ára 10 százaléknál jobban mérséklődött. A dobogó tetején ezúttal a sajt végzett, ami most több mint 48 százalékkal olcsóbb. Egy év alatt 20 százalékot meghaladóan mérséklődött még a tészta (-31,7 százalék), a margarin (-30,7 százalék), a tojás (-26,3 százalék), a liszt (-23,1 százalék), az alma (-22 százalék), a burgonya (-21,4 százalék) és a rizs (-20,9 százalék) ára.

Novemberhez viszonyítva 10 százalékkal nagyobb mértékű áremelkedést két tejterméknél (a tej 33,1 százalék, a tejföl 18,6 százalék) és a kenyérnél (10,1 százalék) láttuk. Négy terméknél mértünk 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést, ezek a sajt (-20,7 százalék), a margarin (-15,6 százalék), a chips (-13,9 százalék) és a csokoládé (-11,1 százalékkal). 

Ha spórolósra fognánk a karácsonyt - Havi legolcsóbbak

Minden felmérésünk során kiválasztunk plusz három terméket, amelyeknél minőséget és márkát nem nézve külön megnézzük az árakat. Decemberben adja magát, milyen szezonális árukat vesznek a vásárlók, így esett választásunk a szaloncukorra, a panettonéra és a narancsra.

A karácsony elmaradhatatlan kísérője és nassolnivalója a szaloncukor, az utóbbi évek decemberi Árkosár-felmérésének rendszeres szereplője. Míg tavaly lédig, azaz ömlesztett szaloncukrot már 1299 forintért találtunk a Tescóban, idén is a legolcsóbbra itt bukkantunk: 1499 forintért adták kilóját. Ennél valamivel drágábban, 2199 forintért kínálta az Auchan és az Interspar is a lédig szaloncukrot. Igaz, van miből válogatni az édesszájúaknak: számtalan íz közül lehet választani mindhárom áruházban.

A panettone egy tradicionális, olasz karácsonyi kalács, jobbára csak az ünnepi időszakban elérhető a hazai boltokban. Legkedvezőbb áron a Tescóból szerezhetünk be ilyen süteményt: a saját márkás termék kilós ára 3598 forintra jött ki. Az Auchanban a Piacell márkájú panettone bizonyult a legolcsóbbnak, a 750 grammos kiszerelésű terméket 4999 forintért adták, kilója 6665 forintba kerül. Az Intersparban cseresznyés ízesítésű Breramilano márkájú kalácsot találtunk, 7999 forintos kilós áron.

A tél és az influenzaszezon kötelező vitaminforrása a narancs. Összehasonlítási alapunk ennél a terméknél is van: tavaly már 389 forintért is lehetett kapni, idén ennél jóval drágábban mérték a gyümölcs kilóját. Míg az Intersparban 499, a Tescóban 699, addig az Auchanban 799 forintért láttunk Görögországból származó narancsot.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kénytelenek szembemenni a vásárlókkal a húspótlógyártók
Buksza blog | 2024. március 1. 10:46
Az eddiginél is erősebb ellenszélben próbálnak teret nyerni maguknak a húspótló termékek gyártói, miután úgy tűnik, hogy tőzsdei befektetőik nem díjazzák a vevők megnyerését célzó árkedvezményeket.
Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG