5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egész Európában problémát jelent az, hogy rengetegen végeznek ülőmunkát. Itthon egy kicsit jobb az arány, hiszen „csak” a magyarok 33 százaléka dolgozik ülve, míg az uniós átlag 39 százalék. Ennyit ülni alapból sem egészséges, ráadásul mindehhez rettenetesen keveset is sportolunk. Mi történik, hogyha egész nap alig állunk fel? Miért baj ez? Most kiderül.

Két fontos statisztikát is frissített az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala. A legtöbb ülőmunkát végző ember Hollandiában van, ott a lakosság 55 százaléka így dolgozik, ezt szorosan Németország követi 53,9 százalékkal.

2017-ben a magyar dolgozók 33,3 százaléka végzett ülőmunkát, 14,6 százalék főleg állva dolgozott (ebbe a kategóriába tartoznak a tanárok), 36,1 százalék pedig könnyű (például pincérek, gyártósor melletti dolgozók), míg 15,9 százalék kemény fizikai munkát végzett (például építkezéseken dolgozók).

Nem mozgunk eleget

Amellett, hogy a magyarok harmada ülve dolgozik, komoly problémát jelent, hogy a 25-64 év közti megkérdezettek fele (49,6%) saját bevallása szerint egy átlagos héten egyáltalán nem sportol. Azok közül, akik mozognak, 6,8 százalék hetente 1 óránál kevesebbet, 18,7 százalék 1-3 órát, míg 10,1 százalék 3-6 órát szán sportolásra. Érdekesség, hogy a magyarok 14,8 százaléka azt vallja, hogy hetente 6 óránál többet tölt edzéssel.

A rengeteg ülőmunka és a mozgásszegény életmód nagyon ártalmas lehet a testünknek. Megkérdeztük Mayer Gábort, az F&M Fitness and More személyi edzőjét arról, hogy pontosan mi a gond a sok üléssel.

Mint mondta, a gerinc egészségét a három testhelyzet – fekvés, ülés, állás – közül az ülés veszélyezteti a legjobban. A fekvés tehermentesíti, állás közben, pedig optimális esetben az izmok tehermentesítik, úgy hogy nem csak a törzs körüli izmok törekednek erre. Az ülés trükkös, mert arra készteti az embert, hogy ne használja az izmait, mintegy arra hivatkozva, hogy „álltam én már eleget, megérdemlem a pihenést”.

Az evolúció során nem volt mindennapos az ülés, azaz vagy talpon voltak az emberek a túlélés érdekében, vagy feküdtek alvás céljából. Ha előfordult, hogy megpihentek nap közben, azt guggolásban tették általában, amit a ma is fennmaradt ősi törzseknél meg lehet figyelni (érdekesség, hogy Ázsia egyes területein, a munkahelyeken ülés helyett ezt a bizonyos guggoló állást alkalmazzák).

A szakember szerint a testtartásért felelős izmok kötelessége, hogy egész nap funkcionáljanak, tehát nem kell magunkat sajnálni, ha úgy érezzük elfáradtunk, ez csupán annyit jelent, hogy nem vagyunk túl jó kondicionális állapotban. Ezért is hasznos az edzés, sportolás, de a testtartásért felelős izmok edzés nélkül is meg tudnak erősödni saját feladatuk elvégzéséhez, ha figyelünk a körülményekre, és a helyes testtartásra.

Miért egészségtelen ennyit ülni?

A gerinc körüli izmok a csigolyákat illetve a köztük lévő porckorongokat tehermentesítik. Ez azért fontos, hogy életünk végéig gond és fájdalom nélkül tudjunk mozogni, illetve hogy megőrizzük mozgásképességünket. Az ülő munka legjelentősebb negatív hatása tehát a gerincoszlop rongálása – emelte ki.

Ez a rengeteg terhet elbíró, testtartásért felelős izmok (gerinc körüli mély hátizmok, izomkoordináció) passzivitása miatt történik. Ülés közben csak ideiglenesen passzívak az izmok, amint felállunk, ezeknek újra aktivizálódniuk kell. De ha túlságosan sokáig ülve maradunk, az izmoknak természetessé válik az, hogy nem dolgoznak, mivel a szervezetünk mindig alkalmazkodik a körülményekhez. Így egy idő után ezek az izmok már állás és járás közben sem fognak funkcionálni, máshogy fognak működni, illetve más izmoknak kell kompenzálniuk hiányukat, és kialakul a helytelen testtartás – mondta Mayer Gábor.

A helytelen testtartás és a porckorongsérv kialakulása mellett súlyosabb problémák is kialakulhatnak, például végleges gerincferdülés is, amelynek következtében akár a tüdő helyzete és működése is megváltozhat. Ez a szív illetve az egész keringési rendszer működésében súlyos, akár végzetes problémákat generálhat.

A munkánk minőségén is meglátszik

Az ülő életmód során nemcsak a testtartásért felelő izmok passziválódnak, hanem az egész izomzat is, ami az erő és a keringési rendszer működésének gyengülését eredményezi, ez által a fizikai illetve mentális állóképességünk is hanyatlik – tette hozzá.

A versenyképességet is így fejlesztenék

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten publikált Versenyképességi programja külön foglalkozott a magyarok egészségi állapotával, ezen belül a betegségek korai felismerésével és megelőzéssel. Többek között javasolták, hogy pályázatokkal támogasság a minőségi munka- és lakókörnyezet kialakítását. (Ez célzott pályázati forrásokat jelentene ergonomikus munkahelyi székekre, világításra, a lakókörnyezet esetében minőségi ágyakra adnának pénzt, illetve az iskolák is pályázhatnának ergonomikus székekre, padokra, a helyes tartást elősegítő eszközökre.) Részletek. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG