Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egész Európában problémát jelent az, hogy rengetegen végeznek ülőmunkát. Itthon egy kicsit jobb az arány, hiszen „csak” a magyarok 33 százaléka dolgozik ülve, míg az uniós átlag 39 százalék. Ennyit ülni alapból sem egészséges, ráadásul mindehhez rettenetesen keveset is sportolunk. Mi történik, hogyha egész nap alig állunk fel? Miért baj ez? Most kiderül.

Két fontos statisztikát is frissített az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala. A legtöbb ülőmunkát végző ember Hollandiában van, ott a lakosság 55 százaléka így dolgozik, ezt szorosan Németország követi 53,9 százalékkal.

2017-ben a magyar dolgozók 33,3 százaléka végzett ülőmunkát, 14,6 százalék főleg állva dolgozott (ebbe a kategóriába tartoznak a tanárok), 36,1 százalék pedig könnyű (például pincérek, gyártósor melletti dolgozók), míg 15,9 százalék kemény fizikai munkát végzett (például építkezéseken dolgozók).

Nem mozgunk eleget

Amellett, hogy a magyarok harmada ülve dolgozik, komoly problémát jelent, hogy a 25-64 év közti megkérdezettek fele (49,6%) saját bevallása szerint egy átlagos héten egyáltalán nem sportol. Azok közül, akik mozognak, 6,8 százalék hetente 1 óránál kevesebbet, 18,7 százalék 1-3 órát, míg 10,1 százalék 3-6 órát szán sportolásra. Érdekesség, hogy a magyarok 14,8 százaléka azt vallja, hogy hetente 6 óránál többet tölt edzéssel.

A rengeteg ülőmunka és a mozgásszegény életmód nagyon ártalmas lehet a testünknek. Megkérdeztük Mayer Gábort, az F&M Fitness and More személyi edzőjét arról, hogy pontosan mi a gond a sok üléssel.

Mint mondta, a gerinc egészségét a három testhelyzet – fekvés, ülés, állás – közül az ülés veszélyezteti a legjobban. A fekvés tehermentesíti, állás közben, pedig optimális esetben az izmok tehermentesítik, úgy hogy nem csak a törzs körüli izmok törekednek erre. Az ülés trükkös, mert arra készteti az embert, hogy ne használja az izmait, mintegy arra hivatkozva, hogy „álltam én már eleget, megérdemlem a pihenést”.

Az evolúció során nem volt mindennapos az ülés, azaz vagy talpon voltak az emberek a túlélés érdekében, vagy feküdtek alvás céljából. Ha előfordult, hogy megpihentek nap közben, azt guggolásban tették általában, amit a ma is fennmaradt ősi törzseknél meg lehet figyelni (érdekesség, hogy Ázsia egyes területein, a munkahelyeken ülés helyett ezt a bizonyos guggoló állást alkalmazzák).

A szakember szerint a testtartásért felelős izmok kötelessége, hogy egész nap funkcionáljanak, tehát nem kell magunkat sajnálni, ha úgy érezzük elfáradtunk, ez csupán annyit jelent, hogy nem vagyunk túl jó kondicionális állapotban. Ezért is hasznos az edzés, sportolás, de a testtartásért felelős izmok edzés nélkül is meg tudnak erősödni saját feladatuk elvégzéséhez, ha figyelünk a körülményekre, és a helyes testtartásra.

Miért egészségtelen ennyit ülni?

A gerinc körüli izmok a csigolyákat illetve a köztük lévő porckorongokat tehermentesítik. Ez azért fontos, hogy életünk végéig gond és fájdalom nélkül tudjunk mozogni, illetve hogy megőrizzük mozgásképességünket. Az ülő munka legjelentősebb negatív hatása tehát a gerincoszlop rongálása – emelte ki.

Ez a rengeteg terhet elbíró, testtartásért felelős izmok (gerinc körüli mély hátizmok, izomkoordináció) passzivitása miatt történik. Ülés közben csak ideiglenesen passzívak az izmok, amint felállunk, ezeknek újra aktivizálódniuk kell. De ha túlságosan sokáig ülve maradunk, az izmoknak természetessé válik az, hogy nem dolgoznak, mivel a szervezetünk mindig alkalmazkodik a körülményekhez. Így egy idő után ezek az izmok már állás és járás közben sem fognak funkcionálni, máshogy fognak működni, illetve más izmoknak kell kompenzálniuk hiányukat, és kialakul a helytelen testtartás – mondta Mayer Gábor.

A helytelen testtartás és a porckorongsérv kialakulása mellett súlyosabb problémák is kialakulhatnak, például végleges gerincferdülés is, amelynek következtében akár a tüdő helyzete és működése is megváltozhat. Ez a szív illetve az egész keringési rendszer működésében súlyos, akár végzetes problémákat generálhat.

A munkánk minőségén is meglátszik

Az ülő életmód során nemcsak a testtartásért felelő izmok passziválódnak, hanem az egész izomzat is, ami az erő és a keringési rendszer működésének gyengülését eredményezi, ez által a fizikai illetve mentális állóképességünk is hanyatlik – tette hozzá.

A versenyképességet is így fejlesztenék

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten publikált Versenyképességi programja külön foglalkozott a magyarok egészségi állapotával, ezen belül a betegségek korai felismerésével és megelőzéssel. Többek között javasolták, hogy pályázatokkal támogasság a minőségi munka- és lakókörnyezet kialakítását. (Ez célzott pályázati forrásokat jelentene ergonomikus munkahelyi székekre, világításra, a lakókörnyezet esetében minőségi ágyakra adnának pénzt, illetve az iskolák is pályázhatnának ergonomikus székekre, padokra, a helyes tartást elősegítő eszközökre.) Részletek. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos