<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.

Jobb híján az árstopot hosszabbította meg a kormány - így is 21 százalékot ugrott az élelmiszerár

Május elsején az élelmiszerárstop, 15-én pedig az üzemanyagárstop futott volna ki, hirtelen és látványos emelkedéssel fenyegetve az érintett termékek árát - ami a frissen megválasztott kormány népszerűségén is csorbát ejthetett volna. Nem véletlen, hogy egy kormányülés után maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy két (illetve az üzemanyagok esetében másfél) hónappal meghosszabbítják az intézkedéseket, július 1-jéig érvényben maradnak a rögzített árak az üzemanyagok és az érintett élelmiszerek esetében is.

Hatósági áras kristálycukor. Fotó: MTI/Balogh ZoltánHatósági áras kristálycukor. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nemrég Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy 5 százalékponttal csökkentették az inflációt az árstop-intézkedések. Ennek pontos meghatározása persze fogós feladat: az üzemanyagokat valóban olcsóbban tankolhatja a lakosság, mintha a piaci árat kellene kifizetnie, ám közvetve a szállítási költségek emelkedése szinte bármilyen termék vagy szolgáltatás árának emelésével áthárítható a végfelhasználókra. Az egyes élelmiszerek árának tavaly októberi szinten rögzítése miatti veszteség pedig könnyen szétteríthető a boltokban kapható egyéb termékek közt. Leegyszerűsítve: lehet, hogy az autónkat literenként 479,9 forintért tankoljuk, a csirkemellfilét pedig hónapok óta kilónként 1499 forintért vehetjük, 

összességében azonban szokásos havi kiadásaink éves szinten akár bő 20 százalékkal is emelkedhettek - ahogy azt legfrissebb Árkosár-felmérésünk eredményeiből is láthatjuk.

Május 2-án ugyanis - ahogy már több mint 15 éve minden egyes hónapban - végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban vizsgáltuk meg az élelmiszerárak alakulását, és azt találtuk: hiába az árstop, a családi nagybevásárlás mind havi, mind pedig éves összehasonlításban hatalmasat drágult. Egyetlen hónap alatt is 5,4 százalékkal emelkedett az Árkosár ellenértéke, tavaly májushoz képest pedig 

a 15 éve tartó felméréssorozat történetében a legnagyobb drágulást mértük: egy év alatt 21,3 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás. 

Ezzel megdőlt a januárban "felállított" 17,8 százalékos korábbi rekord.

A kormánynak elég lehetett egy pillantás a hazai árstatisztikákra, hogy meghozza a döntést a szépségtapasznak alkalmas árstopokról - amit persze az is segíthetett, hogy a költségvetésre egyébként nagy terhet semmiképp sem ró az intézkedés, ahogy az korábbi elemzésünkből is kiderül: 

Fej fej mellett a hipermarketek - mindegyik egyformán drága

Havi szinten az Auchanban az előző hónapban még csökkentek is valamelyest az árak, ezt a most 10 százalék fölötti emelkedés kompenzálta. Az Intersparban 1, a Tescóban 5 százalékkal lett drágább a bevásárlás áprilishoz képest - így lett az átlagos havi áremelkedés 5,4 százalékos. Az éves áremelkedési ütemben nagyon hasonlóak a folyamatok: 17,7 és 24,6 százalék közötti mértékben emelték az árakat tavaly májushoz képest. A felméréssorozat tekintetében történelmi csúcsnak nevezhető 21,3 százalékos átlagos áremelkedés így alakult ki. 

Májusban a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosárért mindhárom áruházban több mint 27 ezer forintot kellett fizetnünk, az átlagos kosárérték 27 379 forint lett 

- ez minden szempontból rekord, a három hónappal ezelőtti csúcs alig volt 26 ezer forint fölött, 27 ezer forint fölötti értéket természetesen még sosem láttunk a felmérés 15 éves történetében, most mindhárom áruházban ennyi volt a számla végösszege. A különbség a legdrágább és a legolcsóbb áruház között mindössze 767 forint, ami ezen a szinten nem éri el a 3 százalékot sem. Nem egy-egy hipermarket húzza fel az átlagot - egyszerűen ez most a valós helyzet a hazai élelmiszer-fronton.

Megnéztük azt is, mennyi lenne az elérhető legalacsonyabb ár - magyarán az a végösszeg, ami úgy jönne össze, hogy minden egyes terméket abban a hipermarketben vásárolunk meg, ahol a legolcsóbban adják. Ez 25 415 forintos végösszeget jelentene, ami kevesebb mint 2 ezer forinttal olcsóbb a valós átlagárnál - érdemi spórolási lehetőséget tehát ez a viszonylag bonyolult logisztikai manőver sem jelentene.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az első kérdésre rövidebben lehet válaszolni: kevesebbet kell most adni az almáért, mint egy hónapja (-13 százalék) vagy egy éve (-10,7 százalék). Az előző hónaphoz képest valamelyest csökkent a sertésmájas és az ásványvíz ára is, éves összehasonlításban egy akciónak köszönhetően a felmérésben szereplő tömény szeszesital is olcsóbb lett 8 százalékkal.

A havi áremelkedési listát a sajt vezeti, 21 százalékot meghaladó drágulással, de a banán, a krumpli, a kávé, a tea, a tészta, a párizsi, a tejföl és a margarin ára is több mint 10 százalékot ugrott egyetlen hónap alatt.

A margarin az éves drágulást is toronymagasan vezeti: több mint kétszeresére ugrott az ára egy év alatt (+105 százalék). 79 százalékkal drágább lett a sajt, mint tavaly, és májusra berobbant a kenyérár-emelkedés is. 

76 százalékkal drágább most a kenyér, mint tavaly májusban - egy kilós félbarnáért például már több mint 400 forintot elkérnek átlagosan. 

Óriásit drágult a tojás is (+55 százalék); összességében a 30 termék több mint kétharmadának 10 százalék fölötti mértékben emelkedett az ára.

Az árstoppal érintett termékek ára a tavaly októberi szinten áll továbbra is, ez a tavaly májusinál az étolaj esetében 21, a csirkemell esetében 30,8, a lisztnél 13,4, a cukornál pedig 8,4 százalékkal magasabb. Az árstop nélkül ezek a termékek biztosan jóval drágábbak lennének (különösen az étolaj, ami a margarinhoz hasonló pályán lenne), azt viszont nem tudhatjuk, hogy az árstop nélkül a többi termék adott esetben mennyivel lenne olcsóbb (ha nem képződne az árstop miatt olyan veszteség, amit a többi termék árán kell/lehet kompenzálni).

Havi legolcsóbbak: spárga, tojás, eper

Ezúttal is megvizsgáltuk 3 termék esetében, hogy - a Privátbankár Árkosár általános módszertanától eltérve - márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet őket beszerezni a legolcsóbban. 

A spárgaszezon legelején megnéztük, hol mennyiért adják a csirág és nyúlárnyék néven is ismert (?) zöldséget. Mindhárom áruházban magyar terméket kínáltak, a legolcsóbbat az Intersparban találtuk 2980 forintért kilónként. Az Auchanban 2998 forint volt a fehér spárga kilója, a Tescóban pedig 3798 forint.

10 darabos tojásból a legolcsóbb 499 forintba került, ez volt az ára az Auchanban és az Intersparban is. A Tescóban az S méretű olcsó tojás ottjártunkkor már elfogyott (egyébként 469 forint lett volna doboza), a legolcsóbb M-es tojás 599 forintba került dobozonként.

Májusban már eperből is nagyobb szokott lenni a választék, az Auchanban és az Intersparban viszont hoppon maradtunk, mert elfogyott a polcokról. A Tesco így egyedüli versenyzőként nyert a kilónként 1499 forintos ládás kiszerelésű eperrel, amelyet Spanyolországból szereztek be.

A KSH kedden teszi közzé az infláció áprilisi alaukulásáról szóló adatait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG