BUX
36 519.03
+0.60%
+217.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 812.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
7 145.00
+1.64%
+115.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. december 18. 18:10

Igen könnyű az év végén túlvásárolni magunkat, az ajándékok mellett becsúszik még egy-két finomság magunknak, vagy desszertnek az asztalra, fel sem tűnik, ha a kosárba pottyan pár hasznos kiegészítő, vagy lakásdekoráció. A boltok erre szándékosan próbálnak rájátszani, itt vannak a leggyakoribb trükkök.

 

Itt az utolsó Karácsony előtti hétvége, amit a legtöbbünk vásárlással fog tölteni. A boltok meg igyekeznek minél többet kihozni ebből az időszakból, kellemes ünnepi hangulatba ringatni minket, hogy elérzékenyüljünk, és úgy pakolni az árut, hogy minél jobban megnyíljon a pénztárcánk.

 

1. Akció!

A Business Insider gyűjtése szerint az egyik trükk, hogy óriási „kiárusítás” táblákkal rakják tele a kirakatokat (az USA-ban „sale”, nálunk árengedmény, akció, mikor hogy). Ha vannak is valóban leértékelt dolgok, ilyenkor könnyen megveszi az ember a le nem értékelt árukat is.

Ősrégi, borzasztóan szakállas trükk – amint néhány következő is –, de ha még mindig alkalmazzák, alighanem változatlanul bedőlünk neki. A piros színre pedig állítólag gyorsabban, erőteljesebben reagálnak a vásárlók.

2. Csak most, már csak pár napig

Hasonló régi dolog, ha azt írják ki, hogy időben korlátozott az ajánlat, ami lehet, hogy hülyeség, mert ettől még nem biztos, hogy akkora szuper vétel. Ha meg marad belőle, valószínűleg Karácsony után nem veszi majd a kutya sem és jól le lesz árazva. Ám ha az emberek elhiszik, hogy alkalmi vétel, vissza nem térő alkalom, bedőlhetnek. Érdemesebb másutt is körülnézni először.

3. A drágább cuccot az orrod elé teszik…

…szemmagasságba, hogy azt vedd észre először, és lehetőleg ne az olcsóbbat vásárold. Nem csak Karácsonykor. A gyerekholmikat meg a gyerekek szemének magasságába, persze.

4. Ingyen kóstolókkal csábítanak

A kis standok le is lassítanak, hogy így több időt tölts az üzletben, de az ingyenes kóstoló növeli is az elkötelezettséget a vásárlás iránt.

5. Meleg színekkel várnak

A piros, sárga, narancs színek, az úgynevezett meleg színek olyan hatással vannak ránk, amitől kedvünk van betérni a boltba. A hideg színek, mint a kék vagy a zöld viszont inkább ösztönöznek a pénzköltésre odabent. (Pszichológusok és marketingesek hada foglalkozik az ilyesmik felderítésével.)

6. Az érzelmekkel játszanak

Az érzelgős karácsonyi dekoráció és zene, sőt aromák az érzelmeinkre hatnak, és ilyenkor háttérbe szorul a józan ész, a megfontolás, a kalkuláció.

7. A kicsi boltot is felfújják

Ha a bolt kicsinek tűnik, kevésbé szívesen mennek be az emberek, ezért a kis boltokat is úgy alakítják ki, hogy tágasabbnak tűnjenek. (Jobb helyeken, mert akadnak Magyarországon kisboltok, ahol megfordulni sem nagyon tud az ember.)

8. A pénztár előtti sor a legveszélyesebb

Mire végigjártunk egy nagyobb önkiszolgáló üzletet, és a pénztár előtt várakozunk, elfáradtunk, csökken az önuralmunk, ráadásul unatkozni kezdünk. Na ekkor rakják elénk a leginkább csábító dolgokat, falatokat, és csak a kezünket kell kinyújtani érte…

9. 99

A 99-re végződő, a kerek számnál kissé alacsonyabb árak is az idők homályába vesznek, mégis még mindig használják sok helyen, úgy látszik, változatlanul erős a pszichológiai hatása. Bár vannak olyan vásárlók, akik öntudatosak, és azt mondják: a költség plusz a tisztes haszon általában nem kerek számra és nem annak a 0,999 százalékára jön ki.

Tehát ezzel az árral engem át akarnak verni, annyiért próbálják rám sózni, amennyiért nem szégyellik, illetve azt gondolják, hogy elsózhatják. De mit tehetünk akkor, ha mindenütt ilyen az árképzés?

10. Ingyen kiszállítás

Lehet, hogy ez a termék ingyen kiszállítással drágább, mint másutt kiszállítás nélkül? Nem árt utánanézni. A legrosszabb, ha mire végre megérkezett, rájövünk, hogy nem is kellett annyira.

11. SOS kiszállítás

Amikor a körmünkre égett valami, nyakunkon az ünnep, jól jön, ha az utolsó pillanatban elcsípjük és még megérkezik Karácsonyra. Néhány cég azonban ehhez igen borsos árakat alkalmaz. Ősszel írtunk arról, hogy bőven van a kereskedőknek trükkjük az ünnepek előtt is. Illetve, hogy milyen szituációkat kerüljünk – gyerek, életünk párja –, ha nem akarunk túlköltekezni. Egy másik kereskedői trükkcsokrot pedig már pár évvel ezelőtt már összefoglaltunk itt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Drágulnak az üzemanyagok - mire lehet számítani a kutakon?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 11:43
Aki tankolni akart, jobban jár, ha még szerdáig elintézi.
Vásárló Durván elszálltak az élelmiszerárak: 10 százalék fölé került az éves áremelkedés
Gáspár András | 2020. augusztus 10. 06:04
Bár a kosarunkat szinte forintra ugyanannyiért tölthetjük meg most, mint egy hónappal ezelőtt, a kép csalóka: két és fél éve nem mértünk akkora éves áremelkedést a hazai hipermarketekben, mint most augusztusban. A három vizsgált hazai hipermarket mindegyikében legalább 10 százalékkal emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke; a vizsgált termékek felénél két, az alma esetében három (!) számjegyű az áremelkedés.
Vásárló Az utazási irodák menteni akarják a menthetőt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 19:15
A koronavírus miatti globális leállás legnagyobb vesztesei között természetesen ott találjuk az utazási irodákat. Mit tehet egy iparág, amely a határok átlépéséből él, egy olyan időszakban, amikor az összes ország bezárt? Megpróbálja valahogy kihúzni, amíg tisztul a kép, és újra zöld jelzést kapnak az útlevelek, addig pedig – tulajdonképpen érthető módon – hallgat.  
Vásárló Lehetséges külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 12:45
Bár a vírusválság megakasztotta a szabad mozgást a világban, még mindig sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson. De lehet-e külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Vásárló Nyáron is táplálkozhatsz egészségesen
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 10:17
Végre itt az igazi nyár, amikor szinte az ember nem is kíván semmilyen nehéz és bonyolult ételt. Ez annak is köszönhető, hogy a testünk a meleg miatt nem kíván semmi olyat, amit nehezen lehet emészteni. Éppen ezért a legjobb, ha inkább a zöldségekre és hasonló finomságokra koncentrálunk a fokozott folyadékpótlás mellett.
Vásárló 5 hasznos tipp mikrohullámú sütő vásárlásához
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 2. 10:22
A mikrohullámú sütő minden konyha egyik leggyakrabban használt praktikus eszköze, sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a kiválasztására, pedig az egyes típusok között igen jelentős különbségek lehetnek.
Vásárló Így rendeltünk online a járvány alatt
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 1. 11:44
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Vásárló Ezért bizonyulhat okos döntésnek a hővisszanyerős szellőztető rendszer használata
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 1. 10:27
Miként lehet hatékonyan és szemmel láthatóan csökkenteni a fűtési rendszer működése közben akaratlanul is fellépő hőveszteséget? Erre a kérdésre ad egyértelmű választ a hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása.
Vásárló Kerékpáros computer, amely segít az előtted álló célok elérésében
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:44
A kerékpározás sokaknál több, mint szabadidős kikapcsolódást jelentő tevékenység. Vannak, akik versenyszinten foglalkoznak a sportággal, és céljuk a győzelem elérése, méghozzá teljesítményük folyamatos monitorozása és fokozása mellett.
Vásárló Kreatív és ötletes megoldások dekorációs világítások által
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:36
A dekorációs világítás alkalmazása ma már nemcsak az előkelő rendezvényhelyszínek és luxusotthonok kiváltsága, hiszen a modern fényforrásoknak hála könnyedén az otthonunkba költöztethetjük a korszerű világítástechnika remekműveit.
hírlevél