4p
Igen könnyű az év végén túlvásárolni magunkat, az ajándékok mellett becsúszik még egy-két finomság magunknak, vagy desszertnek az asztalra, fel sem tűnik, ha a kosárba pottyan pár hasznos kiegészítő, vagy lakásdekoráció. A boltok erre szándékosan próbálnak rájátszani, itt vannak a leggyakoribb trükkök.

 

Itt az utolsó Karácsony előtti hétvége, amit a legtöbbünk vásárlással fog tölteni. A boltok meg igyekeznek minél többet kihozni ebből az időszakból, kellemes ünnepi hangulatba ringatni minket, hogy elérzékenyüljünk, és úgy pakolni az árut, hogy minél jobban megnyíljon a pénztárcánk.

 

1. Akció!

A Business Insider gyűjtése szerint az egyik trükk, hogy óriási „kiárusítás” táblákkal rakják tele a kirakatokat (az USA-ban „sale”, nálunk árengedmény, akció, mikor hogy). Ha vannak is valóban leértékelt dolgok, ilyenkor könnyen megveszi az ember a le nem értékelt árukat is.

Ősrégi, borzasztóan szakállas trükk – amint néhány következő is –, de ha még mindig alkalmazzák, alighanem változatlanul bedőlünk neki. A piros színre pedig állítólag gyorsabban, erőteljesebben reagálnak a vásárlók.

2. Csak most, már csak pár napig

Hasonló régi dolog, ha azt írják ki, hogy időben korlátozott az ajánlat, ami lehet, hogy hülyeség, mert ettől még nem biztos, hogy akkora szuper vétel. Ha meg marad belőle, valószínűleg Karácsony után nem veszi majd a kutya sem és jól le lesz árazva. Ám ha az emberek elhiszik, hogy alkalmi vétel, vissza nem térő alkalom, bedőlhetnek. Érdemesebb másutt is körülnézni először.

3. A drágább cuccot az orrod elé teszik…

…szemmagasságba, hogy azt vedd észre először, és lehetőleg ne az olcsóbbat vásárold. Nem csak Karácsonykor. A gyerekholmikat meg a gyerekek szemének magasságába, persze.

4. Ingyen kóstolókkal csábítanak

A kis standok le is lassítanak, hogy így több időt tölts az üzletben, de az ingyenes kóstoló növeli is az elkötelezettséget a vásárlás iránt.

5. Meleg színekkel várnak

A piros, sárga, narancs színek, az úgynevezett meleg színek olyan hatással vannak ránk, amitől kedvünk van betérni a boltba. A hideg színek, mint a kék vagy a zöld viszont inkább ösztönöznek a pénzköltésre odabent. (Pszichológusok és marketingesek hada foglalkozik az ilyesmik felderítésével.)

6. Az érzelmekkel játszanak

Az érzelgős karácsonyi dekoráció és zene, sőt aromák az érzelmeinkre hatnak, és ilyenkor háttérbe szorul a józan ész, a megfontolás, a kalkuláció.

7. A kicsi boltot is felfújják

Ha a bolt kicsinek tűnik, kevésbé szívesen mennek be az emberek, ezért a kis boltokat is úgy alakítják ki, hogy tágasabbnak tűnjenek. (Jobb helyeken, mert akadnak Magyarországon kisboltok, ahol megfordulni sem nagyon tud az ember.)

8. A pénztár előtti sor a legveszélyesebb

Mire végigjártunk egy nagyobb önkiszolgáló üzletet, és a pénztár előtt várakozunk, elfáradtunk, csökken az önuralmunk, ráadásul unatkozni kezdünk. Na ekkor rakják elénk a leginkább csábító dolgokat, falatokat, és csak a kezünket kell kinyújtani érte…

9. 99

A 99-re végződő, a kerek számnál kissé alacsonyabb árak is az idők homályába vesznek, mégis még mindig használják sok helyen, úgy látszik, változatlanul erős a pszichológiai hatása. Bár vannak olyan vásárlók, akik öntudatosak, és azt mondják: a költség plusz a tisztes haszon általában nem kerek számra és nem annak a 0,999 százalékára jön ki.

Tehát ezzel az árral engem át akarnak verni, annyiért próbálják rám sózni, amennyiért nem szégyellik, illetve azt gondolják, hogy elsózhatják. De mit tehetünk akkor, ha mindenütt ilyen az árképzés?

10. Ingyen kiszállítás

Lehet, hogy ez a termék ingyen kiszállítással drágább, mint másutt kiszállítás nélkül? Nem árt utánanézni. A legrosszabb, ha mire végre megérkezett, rájövünk, hogy nem is kellett annyira.

11. SOS kiszállítás

Amikor a körmünkre égett valami, nyakunkon az ünnep, jól jön, ha az utolsó pillanatban elcsípjük és még megérkezik Karácsonyra. Néhány cég azonban ehhez igen borsos árakat alkalmaz. Ősszel írtunk arról, hogy bőven van a kereskedőknek trükkjük az ünnepek előtt is. Illetve, hogy milyen szituációkat kerüljünk – gyerek, életünk párja –, ha nem akarunk túlköltekezni. Egy másik kereskedői trükkcsokrot pedig már pár évvel ezelőtt már összefoglaltunk itt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG