3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb
közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.

A csokoládé nélkülözhetetlen összetevője, a kakaó tovább fog drágulni, miután semmi jele annak, hogy az eddigi áremelkedés nyomán visszaesett volna a kereslet. A kakaóbab-termelésének háromnegyede Nyugat-Afrikából származik, ahol a számos kedvezőtlen körülmény csökkenti a termés mennyiségét, és ezzel a kakaókínálatot.

A csokinyuszik sem menekülnek
A csokinyuszik sem menekülnek
Fotó: Depositphotos

A New York-i árutőzsdén a benchmark határidős jegyzés a tonnánként 6550 dolláros - 2,37 millió forintos - szintet ostromolja, pedig nem is olyan régen, februárban lépte át a 6000 dollárt. Ez az egy évvel korábbi jegyzéshez képest 57 százalékos drágulás. Egy mezőgazdasági termék ilyen drágulására normális esetben a fogyasztás visszaesése a válasz, ám ennek semmi jelét nem látjuk a kakaó esetén – mondta a CNBC-nek Paul Joules, a Rabobank árupiaci elemzője.

Rossz hírek sorozatban

Úgy tűnik, hogy ennek a terménynek az esetén úgy viselkednek az emberek, mintha függők lennének. Így nem igazán látni, hogy hol van az a határ, amelyen már nem tudnak alkalmazkodni a további dráguláshoz. A másik tényező, ami támaszt ad a keresletnek, az lehet, hogy sok szerződés hosszú távra szól, ezért még nem hullámzott át rajtuk a tőzsdei áremelkedés. Joules éppen ezért az év második felében vár olyan árakat, amelyek már hatással lehetnek a keresletre.

A Hershey, a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója mindezzel összhangban profitfigyelmeztetést adott ki februárban. Ebben jelezte, hogy a kakaó árának emelkedése korlátozza nyereségének növelési lehetőségét. A további áremelkedésnek vélhetően a kereslet csökkenése vethet véget, mert a kakaóbab termesztési oldaláról csak aggodalomra okot adó jelenségeket látunk. A nyugat-afrikai Elefántcsontpart adja a világtermelés 44 százalékát, a vele szomszédos Ghána részesedése pedig 14 százalékos és erről a területről csupa rossz hír érkezik.

Tavaly az átlagosnál csapadékosabb időjárás okozott gondot, ami segítette a növénybetegségek terjedését, idén a szárazabb, szelesebb körülmények rontják a helyzetet. Az El Nino időjárási anomália Ausztráliában, Indiában, Délkelet-Ázsiában és Afrika egyes részein szárazságot okoz, ami a kakaó mellett a cukor és a kávé drágulásának is hátszelet adott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG