Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Háromból két hipermarketben olcsóbban vásárolhatunk be, mint egy hónappal ezelőtt - a Privátbankár májusi Árkosár-felmérésében csak egy helyen kértek 18 ezer forintnál többet mintakosarunkért. A magyar eperért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, a fagyit és a ketchupot viszont fillérekből is megúszhatja, aki bírja az ilyesmit.

Olcsóbb, mint áprilisban - drágább, mint tavaly

A KSH kedden közli az infláció áprilisi alakulásával kapcsolatos adatait.

Márciusban mélypontra került a magyar infláció, a KSH áprilisi jelentése szerint mindössze 2,2 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak -  az élelmiszerek árai azonban az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek - hasonló eredményre jutott a Privátbankár Árkosár-felmérése. A május elején végzett felmérésünk szerint a hipermarketek élelmiszer-árai egy hónap alatt csökkentek, azonban továbbra is drágább a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.

Május 9-én vettük nyakunkba az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy hipermarketjét, hogy megvizsgáljuk, az elmúlt egy hónapban mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetnünk 30 élelmiszerből álló minta-nagybevásárlásunk végén.

Összességében nincsenek rossz híreink: a 3 áruházból kettőben kevesebbe került a beszerzés, mint egy hónapja, egyedül a Tescóban kellett mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk. Mivel a legtöbbet épp a múlt havi 3. helyezett Interspar engedett az áraiból, átrendeződött az áruházak ársorrendje: az Auchan maradt az élen, de a holland fenyőfás lánc megelőzte a briteket.

Az Interspar leelőzte a Tescót

Éves összehasonlításban ugyanis míg az Auchan 4,2 százalékot emelt az árakon, a Tescoban a számla végösszege 10 százalékkal mutatott többet, mint egy évvel ezelőtt. (Az Intersparnak ez a kilencedik hónapja a felmérésben, a Cora távozásával került be az Árkosárba. Bár az égvilágon semmilyen következtetést nem lehet levonni belőle, de a statisztika kedvelőinek kedvéért feljegyezhetjük: az Intersparban ma 6,9 százalékkal magasabbak az árak, mint a szépemlékű Corában voltak egy évvel ezelőtt.)

 

 

A három áruház adatai alapján az átlagos kosárérték május elején 17 421 forint volt. Az Auchanban 16, az Intersparban 17, míg a Tescóban ezúttal 18 ezer forint fölött volt a számla végösszege. Az átlagérték egy hónap alatt 2,5 százalékkal csökkent, míg egy év alatt 7,2 százalékos a növekedés (az éves adat számításánál csak az Auchan és a Tesco árait vettük figyelembe). 448 forinttal kell kevesebbet fizetnünk, mint egy hónapja, míg egy évvel ezelőtt még 1152 forinttal olcsóbb volt a nagybevásárlás.

Az éves áremelkedés mértéke, azaz a Privátbankár Árkosár árindexe

A legolcsóbb és a legdrágább áruház között ebben a hónapban viszonylag nagy a különbség: több mint 10 százalék, azaz 1 841 forint. A legkevesebbet persze akkor kellene fizetnünk, ha mindent ott vennénk meg, ahol az a legolcsóbb: ezesetben csak 15 654 forintot kellene a kasszánál hagynunk. Nem árt azonban azt is figyelembe venni, hogy ekkor viszont tripla utazgatásra, illetve tripla létszámú bevásárló-csapatra lenne szükség - ez pedig még a csökkenő üzemanyagárak mellett is igencsak megfontolandó választás.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Mivel a múlt hónaphoz képest olcsóbb lett a nagybevásárlás, több olyan terméket találtunk, amelyek legalább 10 százalékkal olcsóbbak lettek, mint amelyek hasonló mértékben drágultak. Bár az almáért és a felvágottért nagyjából 20, a joghurtért 10 százalékkal többet kellett kifizetnünk, legalább 10 százalékkal olcsóbb lett viszont a csirkemell, a csokoládé, a kávé, a tej és a tojás. A krumpli bár továbbra is jóval többe kerül, mint egy éve, az előző hónaphoz képest ötödével csökkent az ára.

Éves összehasonlításban tehát a krumpli vezeti a listát (116 százalékos áremelkedéssel), több mint 30 százalékkal drágult a liszt, a száraztészta, a májas. Több mint 10 százalékkal emelkedett egyes üdítők, a whisky, a pezsgő, a felvágott és a chips ára.

Idén viszont 32 százalékkal olcsóbb a tojás, és 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékben csökkent a banán, a tea, a csoki, a cukor ára is egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is választottunk 3 terméket, és megnéztük, hogy minőségre, márkára, összetevőkre és küllemre való tekintet nélkül, egyedül egyetlen szempontot - az árat - szem előtt tartva melyik hipermarketben tudnánk azokat a legolcsóbban beszerezni.

Egyre közelítünk az eperszezonhoz - hogy még nem igazán vagyunk benne, az abból látszik, hogy a külföldi földieper (külföldieper?) egyelőre jóval olcsóbb, mint a magyar. A Tescóban kilónként 798 forintért már hozzájuthatunk a spanyol gyümölcshöz (a magyar változat még közel 1600 forint volt ottjártunkkor). Az Interspar 898-ért adta a szamóca kilóját, az Auchan 956-ért.

Egyre gyakoribbak a kánikulára emlékeztető napok, egy melegebb hétvégi napon már szép sorok állnak a fagyisnál - aki nem akar várakozni a gombócokra, vagy sokallja a bőven 100 forint fölötti egységárat a néhány dekás adagokért, az vehet dobozos jégkrémet otthonra. Nem kell sokat költeni: a Tescóban a Real Delights márka literje mindössze 229 forintba kerül. 249-ért az Intersparban Bambo márkájú fagyit vehetünk. az Auchanban hiába került csak 269 forintba a Limka, még így is a legdrágább volt a versenyben. Ezért a pénzért persze ne számítsunk főzött kézműves fagylaltra diódarabokkal és friss gyümölccsel.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Nem szezonális termék, de a szerkesztőségnek szüksége volt rá, így felmértük a ketchup-kínálatot is. Megdöbbentő, de elég egy kétszázas egy egykilós flakonra: a lengyel Nektavit és a Tesco gazdaságos terméke ugyanis 1000 grammos kiszerelésben éppen 195 forintba kerül. Az Interspar legolcsóbb versenyzője ugyanaz a Nektavit, de itt 239 forintot kértek érte. Meg is kóstoltuk a lengyel ketchupot - bár a fűszerek hiányoznak belőle, és valamivel kevesebb paradicsomot látott, mint drágább versenytársai, szükség esetén vállalható alternatíva, az ára pedig gyakorlatilag a márkás termékek töredéke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
hírlevél
depositphotos