5p
Az október végi időjárás még nem igazolja, hamarosan időszerűvé válik a nyári gumik lecserélése az autókon. Pontosan mikor ajánlott ezt megtenni? Megbüntethetnek, ha nyári gumival autózunk télen? Mikor nem fizet a biztosító, ha balesetet szenvedünk? Rossz hír, hogy a magyar autósok meglepően keveset tudnak ezekről a kérdésekről. Egy felmérés arra világított rá, hogy a magyarok 40 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy itthon kötelező a téli gumi használata, 70 százalékuk pedig nincs tisztában a gumiabroncsokra vonatkozó szabályokkal.

Bár egy tavalyi felméréséből kiderült, hogy az autósok 75 százaléka kötelezővé tenné a téli gumiabroncsok használatát, Magyarországon még most sem kötelező telente téli gumira váltani és berakni a hóláncot az autóba, általános közlekedésbiztonsági követelmény azonban, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra felkészített gépjárművel induljanak útnak.

Ezzel szemben több szomszédos országban, például november 1-től Ausztriában kötelező téli gumikkal közlekedni, és már a határátkelőkön ellenőrizhetik a téli gumi és a hólánc meglétét. Az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a magyar gépjárművezetők is tisztában vannak. Az Apollo Vredestein friss felmérése szerint a válaszadóknak jelentős része (64%) október közepéig mégsem cserélte le a nyári gumikat. Tovább árnyalja a képet, hogy többségük a kötelező biztosításra vonatkozó szabályokat sem ismerte maradéktalanul. Ugyanakkor a válaszadók 86 százaléka saját bevallása szerint idén télen téli gumit fog használni, ezzel jelentősen növelve a magyar közutak biztonságát.

Mikor kell cserélni és mikor fizet a biztosító?

„A legnagyobb veszéllyel járó megcsúszásos balesetek kockázata akkor a legmagasabb, ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá csökken, és megjelennek a hajnali fagyok, ilyenkor sürgősen téli gumira kell váltani, mert 7 fok alatt a nyári gumik jelentősen veszítenek tapadásukból” – figyelmeztet Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.

Melyek a legjobb téli gumik? Tavaly hatodik alkalommal tesztelték a téli gumikat a Hungaroringen, 19 szettet vizsgáltak meg a szakemberek. A teszt eredményei >>>

A jelenleg hatályos törvények szerint nem szabható ki büntetés vagy figyelmeztetés, ha egy autós az évszaknak nem megfelelő abroncsot használ. Ez természetesen nem vonatkozik a minimum profilmélységet el nem érő, sérült vagy szakadt abroncsokra. Az autós még abban az esetben sem vét a hatályos törvények ellen, ha télen nyári gumival, de nem a gumi miatt szenved balesetet. Az viszont lehetséges, hogy a kötelező biztosító szakértői véleményre támaszkodva, egy 2013-as NFM-rendelet alapján úgy ítéli meg, hogy nem megfelelő, 4 mm-nél kisebb profilmélységű gumiabroncsok is szerepet játszottak a balesetben, és megpróbálja behajtani a kifizetett kártérítést.

Érdemes annak is utánanézni, hogy a CASCO biztosítás esetén nincs-e olyan kitétel a szerződésünkben, ahol a biztosító előírta a téli gumi használatát bizonyos időszakokban, például november és február között. Ebben az esetben, ha az adott időszakban az autós nyári gumival szenved balesetet, a biztosító mentesül a kár kifizetésétől. Hiába nem kötelező Magyarországon a téli gumi, a biztosítási szabályok nem feketék és fehérek, ez pedig a kérdőívre adott válaszokban is tükröződik.

Összehangolt razzia jön

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi felhívása szerint november 8. és 10. között összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét a téli időjárásra.

Drágulnak az abroncsok

A Gumi.hu-n található téli gumik között keresgélve a legolcsóbb abroncsok 13 ezer forinttól kezdődnek, azaz egy szett legalább 52 ezres kiadást jelent az autó tulajdonosának. A legdrágább, prémium kategóriába tartozó téli abroncsot 40 ezer forintért lehet találni az oldalon, egy új szett így 160 ezer forintra is rúghat. (Egy téli szetten túl persze számolni kell a gumicsere költségével is. Példaként: egy Suzuki Vitarán 8700 forintért cserélték le a nyári gumikat a télire egy gumisnál.)

Az Abroncs Kereskedőház becslése szerint a gumiabroncsok az elmúlt évhez képest átlagosan 5 százalékkal drágultak. Ennek hátterében a forint árfolyama, másrészt a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok (szénszármazékok, a szintetikus és természetes gumi, valamint az acél árának) világpiaci növekedése áll. (Az abroncsok drágulásának okairól részletesen ebben a korábbi cikkünkben is foglalkoztunk.)

A négyévszakos abroncsok alternatívát jelenthetnek?

Aki nem akar több 10 ezer forintot áldozni egy új szettre, annak létezik más alternatíva is. Ha csak a meghajtott tengelyre szereltetünk téli gumit, az az elindulást segítheti, de a fékezésnél már komoly gondot jelenthet. Mikolai Béla szerint egy erőteljesebb fékezés esetén az autó nyári gumival felszerelt tengelye kevésbé fog tapadni, tartani, így az autó megcsúszhat, sőt akár irányíthatatlanná válhat és kitörhet a haladási irányából, akár a szembejövő sávba, vagy az árokba. Az ilyen fékezéseknél keletkező különbséget még a legújabb menetstabilizátorral felszerelt autók sem tudják korrigálni.

Magyarországon még mindig kisebbségben vannak azok, akik telente négyévszakos abronccsal autóznak. Az ilyen típusú abroncsok gyártása során a biztonságra törekednek, így többségüket téli körülményekre optimalizálják. Egyes típusokon a hármas hegycsúcsot és hópelyhet formázó szimbólumok is megtalálhatóak, amelyek megfelelnek azon országok előírásainak, ahol a téli abroncsok használata kötelező.

Hét jel, amiből tudhatod, hogy megérett az autód a kerékcserére

Az autónk egyéb alkatrészei jellemzően egyértelműen jelzik, ha valami nem stimmel: zörög, reped, villog. Ha azonban már látható jelei vannak a kerekeken a kopásnak, akkor talán a gumisig sem érdemes elgurulni vele. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG