<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az áprilisi csúcsdöntés után májusban újra 20 ezer forint alá került egy átlagos családi nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben - a kisker-láncok most eltérő ütemezésben írják át az árakat a polcokon, egy komolyabb havi árcsökkentéssel az Interspar az élre is tudott ugrani. Tavalyhoz képest viszont mindenhol többet kell fizetnünk az élelmiszerért.

Ahogy bő 11 éve minden hónapban, májusban is nyakunkba vettük három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, és megnéztük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ára az előző hónaphoz és az előző év májusához képest. Előző havi felmérésünkben nem csak történelmi csúcsot döntött élelmiszerkosarunk ára, hanem most először emelkedett 20 ezer forint fölé az összeg.

Májusi felmérésünkben azt találtuk, hogy bár az éves áremelkedés tovább folytatódik, az egyes áruházak eltérő ütemezésben írják át a számokat a polcok árcímkéin: az előző hónapban az Intersparnál mértünk komolyabb áremelkedést, most viszont áprilishoz képest közel 10 százalékkal faragtak az árakon. Az Auchanban és az Intersparban kisebb áremelkedést mértünk - az Interspar így most az élre ugrott az áruházak sorrendjében.

A mezőny most nagyon összerázódott, a legolcsóbb és a legdrágább hely között alig 2 százalékos különbséget mértünk.

Tavalyhoz képest mindhárom áruház emelte az árait, ám míg az Interspar csak 2,6 százalékkal került most többe, mint egy éve, a Tesco és az Auchan hasonló mértékű, nagyobb áremelést hajtott végre (7,4 illetve 9 százalék). Összességében a három áruház átlagára az előző hónaphoz képest 3 százalékkal lejjebb került, 19 497 forint lett. Ez az összeg 1 157 forinttal, 6,3 százalékkal magasabb viszont, mint a tavaly májusi érték.

Valamivel nagyobb drágulást mértünk, mint a KSH

A KSH legfrissebb adatai szerint az év negyedik hónapjában átlagosan 2,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett >>

Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban kínálják, akkor 18 166 forintból is megúszhatnánk a nagybevásárlást - ám a tripla utazgatás vagy tripla bevásárlócsapat (meg persze a komoly logisztika) gyakorlatilag kivitelezhetetlenné tesz egy ekkora spórolást.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz képest komolyabb (10 százalékot meghaladó) átlagos áremelést csak a száraztésztánál láttunk. 12 százalékkal olcsóbb lett viszont a rizs, és több mint 20 százalékkal a banán, az alma, a tojás és a tej, mint áprilisban.

Tavaly májushoz képest az alma drágult a legnagyobb mértékben (42%), ne 35 százalékkal drágább lett a májas is. 10 százalékot meghaladó éves áremelés történt egyes üdítőknél és szeszesitaloknál, a gyümölcsjoghurtnál, a margarinnál, a csirkemellnél, a tésztánál is.

Havi legolcsóbbak

A Nébih nemrég a "sima" és a laktózmentes tejfölöket is letesztelte - az eredmények elég felemásak lettek, előbbin a termékek fele elbukott, utóbbiakat nagyjából rendben találta a hatóság.

Megnéztük, az árakban mekkora a különbség, illetve hogy mennyibe kerül a legolcsóbb tejföl, ha márkára és minőségre való tekintett nélkül szigorúan a legalacsonyabb árat vesszük csak figyelembe. A legolcsóbb tejfölt az Auchanban találtuk, a sajátmárkás vödrös kilónként 469 forintba kerül. A Tesco sajátmárkása kilónként 505 forint volt, az Interspar 549 forintért adta az egykilós magyar tejfölt.

Laktózmentesben persze minden drágább: a Tesco Free From terméke 840 forint kilónként, az Auchanban 967-ért lehet ugyanennyi Parmalat laktózmentes tejfölt venni, az Intersparban a legolcsóbb 1027-ért volt a Riska laktózmentes tejföl kilója.

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

A köménymag körül elég kellemetlen balhé volt nemrég, csattanó maszlaggal fertőződött termékeket vetetett le a polcokról a Nébih, ráadásul meg is kellett ismételni a visszahívást. Mostanra a polcokon minden bizonnyal csak biztonságos termékek maradtak; a legolcsóbb az Auchan sajátmárkás Tuti Tippje kilónként 1960 forintért. Az Interspar sajátmárkása 2300 forint kilónként, a Tescóban pedig 2950-ért találtunk kilónként egész köménymagot.

Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Vásárló Milyen esetben szükséges a C-vitamin pótlása a kutyáknál?
Márkázott tartalom | 2023. május 10. 11:58
A C-vitamin egy rendkívül fontos antioxidáns, amelynek a kutyákra gyakorolt hatását a tudósok 1942 óta folyamatosan vizsgálják. Eddig arra a következtetésre jutottak, hogy fokozza a fehérvérsejtek működését, növeli a vér interferon- és antitestszintjét, továbbá nagymértékben segíti a kollagén beépülését, amelynek köszönhetően nagy segítséget nyújthat az ízületi problémák esetében.
Vásárló Bevetik az inflációellenes fegyvert: részletek a kormány árfigyelő rendszeréről
Kollár Dóra | 2023. május 9. 10:43
Kijöttek az árfigyelő rendszer működésének részletei a Magyar Közlönyben.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG