<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Minden a megfelelő pénzügyi tervezésen múlik.

A pénzügyi tervezésben az előrelátást a legnehezebb megtanítani: hogy a gyerekek ne költsék el azonnal a pénzt csokira, üdítőre, hanem azt félrerakva, takarékoskodva, később vegyék meg a vágyott, drágább holmit. Nehéz ugyanis előre kiszámolniuk, hogy mennyi ideig kell várniuk és gyűjtögetniük ahhoz, hogy összejöjjön a szükséges összeg.

Hogyan tervezzünk?

A K&H Bank szakértői azt tanácsolják: a szülők kérjék meg gyermeküket, nevezze meg, mi az a tárgy, amire gyűjteni szeretne. Majd nézzék meg, hogy a vágyott dolog mennyibe kerül. Ezután vegyék végig együtt, mennyi zsebpénzt kap a gyermek egy hétre vagy hónapra, kap-e születésnapra, karácsonyra valamennyit a nagyszülőktől, tud-e diákmunkát vállalni, esetleg papírt gyűjteni.

A nagyokkal maximum egy évre érdemes kalkulálni. Szakértők szerint velük is ki kell számolni, hogy hónapról hónapra mennyi bevételhez juthatnak, és így mennyi idő alatt gyűlik össze a szükséges összeg. A kicsikkel legfeljebb két-három hónapra érdemes előre számolni. Nekik inkább észben tartható eseményekhez kell kötni a pénzügyi tervezést, például születésnaphoz, karácsonyhoz.

Szomorú tényre mutatott rá egy kutatás: a bizonytalanságot jelzi, hogy az azonnali kiadás megjelenik a megtakarítási célok között. A nemzetközi trendeket elemezve ez magyar sajátosság, a fiataloknak tanulni, utazni kellene vagy épp a gyermekvállalást tervezni. Részletek>>

„Ha egy-két alkalommal segítünk a pénzügyi tervezésben, spórolásban gyermekünknek, és ezt sikerélményként éli meg, később magától is szívesen tűz ki elérendő célokat, és egyedül is előre gondolkodik. Ehhez természetesen elengedhetetlen a szülői példamutatás is: ha gyermekünk azt látja, hogy mi is időről időre megtervezzük a családi költségvetést, és előre kalkulálunk egy-egy program megszervezésével vagy nagy értékű berendezés megvásárlásával, akkor ő is a saját pénzét beosztva tanulja meg a pénzügyi tudatosság szükségességét” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Egy nagy lépés helyett sok kicsi

Sokan - főleg a fiatalabbak közül - úgy gondolják, hogy egy nagyobb összeggel kell kezdeni a jövőről való gondoskodást. Pedig ez nem így van, egy nagy lépés helyett sok kicsi - ez az öngondoskodás lényege, főleg ha az ember még csak ott tart, hogy most kezdi el felhalmozni a megtakarításait. A banki szakértő is azt javasolja: kezeljük úgy megtakarításunkat, mint egy állandó kiadást. Rögtön hó elején tegyük félre a megtakarítani szánt összeget, mintha egy közüzemi számlát fizetnénk be. Így sokkal nagyobb az esély a tartalékképzésre. Baj esetén ugyanis bármekkora összeg nagy segítséget jelent, ha kicsit is mérsékelhetjük vele a családi kasszát érő pénzügyi sokkot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
hírlevél
Ingatlantájoló