3p
Az elmúlt két napban a lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatásának gyors megszüntetése felbolygatta a közvéleményt, sokan, sok szempontból elemezték már a kérdést. Mi azon elmélkedünk, hogy miért épp most történik ez, hisz 20 éves a konstrukció, és a kormány is már bő 8 éve a helyén van. Folyamatok, okok, amik meghúzódhatnak a háttérben.

A lakás-takarékpénztári támogatás megszüntetése derült égből a villámcsapásként hatott hétfőn és kedden, bár már vasárnap feltűnt, hogy egy bevásárlóközpontban igen aktívan próbálja az egyik bank belépésre ösztönözni a közönséget. Azon kezdtünk morfondírozni, hogy miért most, több év gazdasági fellendülés, sőt fékeveszett ingatlanár-emelkedés után került erre sor.

Hasonlóság az áfa-üggyel

Ha megnézzük, milyen más, az ingatlanszektort érintő változás történt a közelmúltban, leginkább az új lakások áfa-kedvezményének meg nem hosszabbítása a szembetűnő, különösen annak indoklását is figyelembe véve. Ott az volt az egyébként logikusnak tűnő indok, hogy az alacsonyabb forgalmi adó nem csak a támogatandó családokat segíti, hanem az új ingatlanok nagyobb részét megvásárló bel- és külföldi befektetőket is. Most hasonló volt az indoklás: lakás-takarékpénztári támogatás nem elég célzott és hatékony, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) sokkal inkább betölti ezt a szerepet (jóllehet sokkal szűkebb körű felhasználást tesz lehetővé).

Mindkét indoklásnál feltűnik, hogy nem új helyzetről van szó: a CSOK esetében egy éppen felpörgő, szinte mánia övezte ingatlanpiacon nyilvánvaló volt, hogy a piacnak csak egy részét fedheti le, így az áfacsökkentésnek mások is kedvezményezettjei lesznek. A lakás-takarékpénztárak (ltp) állami támogatásának mértéke pedig régóta vonzó hozamot jelent mindenkinek, akár lakást vesz, akár szaunát épít, hisz a különösen alacsony kamatok korszaka bő 3 éve tart.

Elszaladt a büdzsé

Valaminek akkor történnie kellett, ami miatt mégis most jött el az idő. Egy lehetséges ok benne is van az indoklásban: nagyon sokat költ az állam a CSOK-ra, túl sok kiadást jelent mellette még a lakástakarékokra is költeni. Ebből az adódhat, hogy alulbecsülték a CSOK várható népszerűségét és kihasználtságát, és most már olyan nagy összegről van szó, ami megterheli a költségvetést. A CSOK visszavágása nagyon rosszul hangzana, ezért maradt a takarékok megszüntetése.

Ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy miért is olyan sok, ami a CSOK esetében a költségvetésre hárul? Alapvetően azért, mert nominálisan túl nagy összegnek tűnik az a bizonyos igénybe vehető 10 millió forint, amihez csak jövőbeni gyermeket kell vállalni, tehát tekinthető egy kamatmentes, közepes lejáratú hitelnek is, ha mégsem lesz megfelelő nagyságú a család. És hogy miért ilyen nagy az összeg? Mert kifejezetten új lakásokra szánták, amik eleve drágábbak voltak az ingatlanpiac szárnyalása előtt, de aztán pont a CSOK-kereslet is fűtötte az árakat, ami viszont már a használt lakások piacát is húzta.

Torzulások

A konstrukció tehát magában hordozta, hogy önmagában is torzítja a piacot, hiszen míg egy rétegnek lehetővé teszi, hogy jóval magasabb árakon is vásárolhasson, a többiek kiszorulnak az áremelkedés révén. Így értéktelenedett el ingatlanpiaci szempontból az ltp összege is (igaz, inkább csak fővárosi viszonylatban), de egyúttal felmerül az a szélesebb körű probléma, amit épp tegnap boncolgattunk: az ingatlanpiacok ciklikusságának figyelmen kívül hatása. A mostani döntésben így szerepet játszhatott a túl sokáig fújódó ingatlanlufi és egy, a kelleténél bőkezűbb támogatási forma, melynek költségvetési hatásait alulbecsülték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG