TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A most bejelentett wifi az 1 GHz alatti frekvenciasávban működik majd, ami alacsonyabb energiafogyasztást és nagyobb hatótávolságot jelent. Ez akár véget is vethet a Bluetooth-korszaknak, összekötheti a hűtőt, az okosórát, a telefont és az internetet, de a Csillagok Háborúja kilencedik részét azért nem ezen keresztül fogjuk letölteni.

A Las Vegas-i Consumer Electronic Show (CES) a világ legnagyobb elektronikai bemutatója, ahol - ahogy arról beszámoltunk - idén előkerültek az önjáró autók, a szelfiző drónok, az okosotthon, az okostextil, az okosóra, az okosminden - volt azonban egy olyan bejelentés is, ami mindezt a technológiai csodát összeköti.

Jön a wifi, ami keveset fogyaszt

A Wi-Fi Szövetség bejelentette a legújabb innovációját, a 802.11ah szabvány egyik kiterjesztését, amit HaLow névre kereszteltek. A HaLow kiterjeszti a szolgáltatást a 900 MHz-es frekvenciasávba - ez pedig azt jelenti a szövetség közleménye szerint, hogy alacsonyabb energiafogyasztás mellett működik.

Ez jó hír a hordható kütyük, okosautók, egészségügyi felhasználók számára, mivel az akkumulátorok terén egyelőre továbbra is várunk a világmegváltó, a fogyasztók számára olcsón elérhető innovatív megoldás bejelentésére.

Véget vetnek a Bluetooth-korszaknak?

A The Verge értékelése szerint tulajdonképpen ez a wifi válasza a Bluetooth-ra. Az okosórák, fitnesz-karkötők, más okoseszközök jelenleg épp azért jellemzően nem wifin, hanem Bluetooth-on keresztül kapcsolódnak egymáshoz és mondjuk az okostelefonokhoz, mert a wifi túl sok energiát fogyaszt, az akksik pedig túl bénák, így hamar lemerülnének a terheléstől. A Bluetooth azonban nem tesz lehetővé túl nagy (mondjuk 8-10 métert meghaladó) hatótávolságú kapcsolatot.

Ha azonban az újfajta wifi-szabvány valóban olyan kevés energiát igényel, mint állítják, az igazi áttörést hozhat, és kiválthatja a Bluetooth-t - ráadásul lehetővé teszi azt is, hogy az eszközök közvetlenül a routerre, vagyis azon keresztül az internetre kapcsolódjanak.

Van ma is olyan okosóra, ami képes wifi- vagy 3G-kapcsolatot létesíteni, ez azonban nagyon gyorsan meríti az akkumulátort - a gyakori töltési kényszer pedig nem csak csökkenti a felhasználói élményt, hanem az akku gyors elhasználódáshoz is vezet.

Most akkor végre itt a vezeték nélküli Kánaán?

Az új szabvány tehát alacsonyabb fogyasztás mellett az eddiginél nagyobb hatótávolságra teszi képessé az eszközöket. Ráadásul a szövetség közlése szerint mindezt nagyobb jelerősség mellett - kevésbé jelentenek ugyanis akadályt a falak, tereptárgyak. Eljő tehát akkor a vezeték nélküli Kánaán?

Az azért nem. A képlet ugyanis nem ilyen egyszerű, vannak hátulütők is.A kisebbik baj, hogy a 900 MHz-es sáv nem dedikált, azaz nem csak a wifi működik rajta, azaz némi interferencia előfordulhat majd. A nagyobbik hátulütő, hogy ez a technológia - egyébként a Bluetooth-hoz hasonlóan - nem alkalmas komoly adattömegek stabil átvitelére. Ez tehát nem az a wifi-kapcsolat, amivel 4K felbontású filmeket fogunk villámgyorsan letölteni a netről,a jelentősége sokkal inkább a milliárdnyi kütyü összekötésében és kis adatforgalommal járó kommunikációjának biztosításában van.

A gyártók persze optimalizálhatják majd eszközeik beállításait a különböző célok szerint, de az biztos, hogy csak az egyik nagy előny alacsony fogyasztás rovására lehet eltolni a gyorsabb adatátvitel felé a mérleget

Így tehát bár az első hazai kommentárok között akad olyan, ami szerint az otthoni internetezésben hoz majd nagy csodát és stabilabb internetkapcsolatot a HaLow, korántsem ezért kell szeretnünk az új technológiát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Vásárló A szigorítások előtti utolsó nagybevásárlás: éves mélypont közelébe estek az élelmiszerárak
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. november 9. 17:01
Tovább lassult az élelmiszerárak emelkedésének tempója: a Privátbankár novemberi Árkosár-felmérése alapján idei mélypontja közelébe esett egy átlagos család havi nagybevásárlásának ellenértéke - hosszú idő után először egyetlen terméknél sem mértünk kiugró éves áremelkedést. Az előző hónaphoz képest pedig 5,5 százalékkal olcsóbb lett a nagybevásárlás. Kérdés, hogy a frissen bejelentett, a kiskereskedelmet is érintő szigorítások hogyan befolyásolják majd az élelmiszerárakat az év hátralévő részében.
Friss
hírlevél