7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.

Korán jött az Árkosár

Kissé szokatlan időpontban teszi közzé a KSH a májusra vonatkozó inflációs adatot: 10-én, hétfőn érkezik majd a hivatalos gyorstájékoztató a fogyasztói árak alakulásáról. Nem a dátum a szokatlan, hiszen jellemzően az adatközlések időpontja valóban 10-e környéke szokott lenni az egyes hónapokban, a mostani azonban az egyetlen alkalom az évben, amikor hétfőn lát napvilágot az adat.

Négy-négy keddi és pénteki, három csütörtöki adatközlésre jut egy hétfői idén, szerdára egyszer sem esik inflációsadat-közlés. A KSH közzétételi naptára alapján a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatókat az alábbi napokon adták/adják ki 2024-ben:

Január 12. péntek
Február 9. péntek
Március 8. péntek
Április 11. csütörtök
Május 10. péntek
Június 10. hétfő
Július 9. kedd
Augusztus 8. csütörtök
Szeptember 10. kedd
Október 10. csütörtök
November 12. kedd
December 10. kedd

 Privátbankár Árkosár-felmérése több mint 17 éve jelentkezik havi rendszerességgel, cikkünk az eredményekről minden hónapban egy nappal a KSH adatközlése előtt kerül nyilvánosságra. Mivel azonban ez most kivételesen hétvégére esne, egy kicsit pontosítunk a gyakorlaton, és már pénteken, a KSH adatközlése előtti utolsó munkanapon olvashatják az eredményeket - ahogy a KSH, úgy a Privátbankár sem hétvégén publikálja az adatokat. 

Felmérésünket ezúttal is 3 hipermarketben végeztük, az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy egységét látogattuk végig június 3-án. (A módszertanról itt olvashat többet.) Ezúttal is ugyanazt a 30 élelmiszert vizsgáltuk, amelyek árát bő 17 éve minden hónapban feljegyezzük.

Rekorder árcsökkenés után komoly havi drágulás

A múlt hónapban emlékezetes eredményekről számoltunk be: a Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban. A megelőző év gigantikus áremelkedései után nem meglepetés a korrekció, aminek mértéke persze meg sem közelíti az egy évvel korábbi drágulás mértékét. Úgy tűnik azonban, hogy a jelentősebb árcsökkenés nem mutatkozik tartósnak:

júniusban ugyanis az előző havinál magasabb árakat mértünk a hipermarketekben, az éves árcsökkenés pedig a legalacsonyabb lett a 2024-es adatok közül.

Ami a havi adatokat illeti: a májusban mért közel 3 százalékos csökkenés után júniusra 3,5 százalékot emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest.

Egyes termékeknél ugyanis a korábbi akciókkal most nem találkozhattunk, a kosárban több termék drágult, mint aminek az ára csökkent. A vizsgált három áruház mindegyike drágábban adta a nagybevásárlást júniusban, mint májusban: az Auchanban 2 százalék fölötti áremelést mértünk, a Tescóban és az Intersparban valamivel 4 százalék fölötti drágulást találtunk az előző hónaphoz képest a teljes kosár tekintetében. Ebből jött ki az átlagos 3,5 százalékos havi emelkedés a hipermarketekben - egyetlen hónap alatt 1197 forinttal drágább lett a családi nagybevásárlás.

Ami az éves változást illeti: folytatódott az árcsökkenés, ahogy az elmúlt 7 hónapban, úgy ezúttal is negatív lett a Privátbankár Árkosár éves árindexe.

Az Auchanban emelkedett, a Tescóban csökkent a kosár értéke tavalyhoz képest, míg az Intersparban épp stagnált. A 0,4 százalékos éves árcsökkenés azonban a legalacsonyabb, amit a fordulat óta mértünk - mindössze 154 forinttal van a 2023 júniusi szint alatt a nagybevásárlás ára, tavaly november óta ennél mindig nagyobbat csökkent az éves kosárérték.

Mindez a grafikonunkon is jól látszik:

Újra 35 ezer fölött az Árkosár átlaga - minimális különbség az áruházak között

A havi emelkedésnek köszönhetően a Privátbankár Árkosár ellenértéke az előző havi 34 ezer forint alatti érték után júniusban újra 35 ezer forint fölé ugrott. Három hónapig tartott tehát a "kegyelmi állapot", amikor átlagosan 35 ezer forint alatt letudhattuk a nagybevásárlást, júniusban újra e fölött a szint fölött vagyunk.

Spórolni úgy tudunk, ha belépünk a hűségprogramokba és használjuk hűségkártyáinkat, telefonos alkalmazásainkat. Ha mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor valamivel 33 ezer forint alatt megúszhatjuk a nagybevásárlást, de ehhez mindhárom áruházat végig kell járnunk, ami extra költségekkel, időráfordítással járhat. A három áruház között egyébként a végösszeget tekintve minimális az eltérés: a legdrágább és a legolcsóbb között is mindössze 460 forint a differencia, ami csupán 1,3 százalékot jelent.

Ugyankkor nem lesznek boldogok a nyugdíjasok. Hiszen ahogy arra laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporhoz tartozó Mfor szokásos havi Nyudíjas Árkosár-felmérése is rámutatott, csak a május eleji akcióknak volt köszönhető a múlt havi, meglepetésszerűen alacsony kosár-érték, ugyanis júniusra „helyreállt a rend”: a májusinál 820 forinttal (3,1 százalékkal) magasabb, 27 648 forint lett a bevásárlás végösszege. Ennek hátteréről itt olvashat bővebben >>>>

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz képest az akciók kifutása után a krumpli ára emelkedett a legnagyobb mértékben, kétharmadával lett drágább (+68,5 százalék). 25,5 százalékot emelkedett a párizsi ára is, ezeken kívül 10 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk a banánnál és a kólánál is májushoz képest. Kétszámjegyű havi árcsökkenést ezúttal csak az almánál mutattunk ki (-12,5 százalék).

Tavaly júniushoz képest többségben vannak a nagyobb mértékben olcsóbbá váló termékek, mint a drágulók. A legnagyobb áremelkedést továbbra is a narancslé esetében mértük (+70 százalék), a dobogó második fokára a pezsgő (+26,7 százalék) került, harmadik lett a cukor (+25,1 százalék). Egy év alatt a legnagyobb mértékben az UHT tej ára csökkent (korábban árstopon kívüli, 1,5 százalékos változat), közel 37 százalékkal lett olcsóbb. Szintén 30 százalék fölötti mértékben csökkent a tojás és a liszt ára is egy év alatt. A legnagyobb éves árváltozásokat az alábbi termékeknél mértük:

Havi legolcsóbbak: itt a választási kosár!

A hétvégén választ Magyarország, az Európai Parlamentbe is delegálhatunk képviselőket, valamint a helyi önkormányzatokba is, ahogy a polgármesterek személyéről is dönthetünk. A választások környékén ebbe a rovatunkba (ahol márkára és minőségre való tekintet nélkül csak a legalacsonyabb árakat keressük) három, a tematikához közelről vagy távolról illeszkedő élelmiszert választottunk.

A politikusok például előszeretettel kedveskednek ilyenkor a választópolgároknak krumplival. Ha ezt hipermaretekben szereznék be, akkor a legalacsonyabb kilónkénti árat az Auchanban találják: 368 forintba került kilónként a 2 kilós kiszerelésű, francia származású burgonya. A második helyen szintén francia krumpli szerepel, a Tescóban az 5 kilós krumpli kilója 381,5 forint volt. Az Interspar legolcsóbb krumplija magyar volt, de 422 forintba került kilónként.

Ha valaki pezsgővel koccintana kedvenc politikusa győzelmére, a legolcsóbb verziót a Tescóban találja, 1099 forintért adtak ottjártunkkor egy üveg Königet. Az Intersparban 1199 forint volt egy üveg Burg pezsgő, míg az Auchanban a legolcsóbb pezsgő címért folytatott versenyben holtversenybe került a Rex és a Szovjetszkoje Igrisztoje, üvegenként 1299 forintért adták mindkettőt.

Végül megnéztük azt is, hogy a narancs, ami a nagyobbik kormánypárt nem hivatalos jelképe, mennyibe kerül most a hipermarketekben. A legolcsóbbat az Intersparban találtuk, ahol 499 forint volt a görög narancs kilója. Az Auchanban 545-ért egyiptomi narancsot vehetünk, de a Tesco sem volt sokkal drágább: 549 forintért adták a narancs kilóját. (Magyar narancsot továbbra sem árulnak - kicsit sárgábbat, kicsit savanyúbbat sem.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG