4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ki ne szeretne márkás ruhákat, kütyüket szerezni töredék áron? A különböző kifutó termékeket árusító outletek nem csak nyugaton, nálunk is nagyon népszerűek, mielőtt azonban megrészegülünk az akár 80 százalékos kedvezménytől, nem árt ha szétnézünk, hol és mit vásárolunk. Összeszedtük azt a hat dolgot, amit hiába árulnak outletben, valószínűleg rosszabbul jársz, mintha a plázában vetted volna.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ma már nem kell magyarként Parndorfig utaznunk, ha valami márkásat szeretnénk venni, lehetőleg nem horribilis áron, hiszen Magyarországon is több outlet áll már a rendelkezésünkre, ahol ruhától az elektromos eszközökön át az akciós kutyatápig bármit megtalálunk, aminél az ár legalább felét a márkanév adja. Szemfüles vásárlóként azonban mindenképp érdemes vetnünk egy pillantást magára a termékre és az árcédulára, mielőtt megvesszük – az outletben vásárlásnak ugyanis sok buktatója van a Marketwatch szerint.

Sok vállalatnak – különösen ruhaboltoknak – ugyanis már van saját „outlet palettája”, vagyis kifejezetten ezekbe az üzletekbe szánt, jellemzően rosszabb minőségű, ennél fogva jogosan olcsóbb termékeket gyártanak. Ezeket ráadásul gyakran meg sem találjuk más üzletekben. Az outletek egy másik általános problémája az ársáv: ha egy hatvanezer forintos cipőt fél áron szerzünk meg, azt bár sikerként könyveljük el, valójában így is kiadtunk egy kisebb vagyont.  Van azonban hat dolog, amit soha, semmiképp sem érdemes lerakatból venni – lássuk, mik is ezek:

Bőr cuccok

Kabát, nadrág, cipő, táska, kiegészítő – bármi, amire rásütik, hogy bőr, jó eséllyel valamilyen bőr-ötvözet, vagyis csak részben készült valóban állati termékből, a többi műanyag. Az ilyen keverékek valódinak tűnnek, és természetesen a száz százalékos bőr termékek – csökkentett – árát gombolhatják le rólunk. Ráadásul ezek, a tiszta bőr holmikkal ellentétben, csak néhány hónapig használhatóak, így hacsak nem ismered behatóan az adott márkát, érdemes kerülni ezeket.

Kozmetikumok

A parfümök, sminkek és drága kencék mindig kedvelt ajándékok a nők körében. A sokáig polcon álló, és végül az outletbe kerülő termékeknél azonban számos apróságra kell figyelni: a szájfények, testápolók kicsapódhatnak, ami amellett, hogy nem szép, a hatásfokából is elvesz a terméknek. A műanyagdobozos termékeknél alaposan meg kell nézni a szavatossági időt – a műanyag ugyanis keveredik a kencében lévő olajokkal. Ha már outlet terméket veszünk, győződjünk meg róla, hogy üvegben tárolt kozmetikumot válasszunk.

Zoknik, alsóneműk

A sportáruházakban ma már hétköznapi használatra való, tartós, jó minőségű alsóruházatot is találunk. Az outletek azonban elsősorban a legdrágább termékre, így jellemzően a cipőkre összpontosítanak a leárazásnál, a többi kísérő termék azonban csak akkor számít olcsóbbnak, ha épp raktársöprés van. Ha tehát új zoknira vagy alsógatyára van szükséged, inkább nézz be egy közelebbi boltba – ott valószínűleg többet is kapsz ugyanazért a pénzért.

Ékszerek, kiegészítők

Ha már végképp nincs ötleted, mit adj ajándékba, mindig jól jönnek a különböző csetreszállványok, így a kulcstartók, karkötők, gyűrűk. Ezeket azonban szinte soha nem akciózzák le, ráadásul részei a boltok pszichológiai hadviselésének: azért helyezik ki a színes, vicces termékeket a kasszához közel, mert az emberek szeretnek valami kis apróságot venni – pláne, ha nem találták meg azt, amit kerestek. Innen pedig már csak lépés a márkahűség.

Vezeték nélküli kütyük

A technológiai szektor naponta megújítja az árukínálatot, így nagyon résen kell lenni, ha a legfrissebb trendet akarjuk elcsípni. Az outletekben található telefonok és tabletek azonban jellemzően szoftveresen már elavultak a márkaboltban lévő társaikhoz képest. Ha tehát valamilyen belépő szintű kütyüt keresünk, nézzük meg, milyen operációs rendszer fut rajta, és meddig frissíthető – ellenkező esetben nem fog megfelelően működni, és csak egy nagyon drága papírnehezékünk lesz.

Számítógépek, laptopok

Egy megbízható márkájú számítógép vagy laptop mindig jó vétel, kiváltképp, ha akciósan tudunk hozzájutni. Fontos azonban figyelni, hogy ha ezt nem márkaboltban vásároljuk, úgy jó eséllyel a garanciát sem tudjuk érvényesíteni majd, ráadásul nem tudhatjuk, hogy pontosan mit rejt a gép. Ha online outletből vásárolunk, figyeljük, hogy honnan érkezik – Kínából jellemzően könnyebben kapunk bootleg, utángyártott terméket – és, hogy az árus vállal-e visszafizetést, ha valami gond van az eszközzel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG