4p
Ki ne szeretne márkás ruhákat, kütyüket szerezni töredék áron? A különböző kifutó termékeket árusító outletek nem csak nyugaton, nálunk is nagyon népszerűek, mielőtt azonban megrészegülünk az akár 80 százalékos kedvezménytől, nem árt ha szétnézünk, hol és mit vásárolunk. Összeszedtük azt a hat dolgot, amit hiába árulnak outletben, valószínűleg rosszabbul jársz, mintha a plázában vetted volna.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ma már nem kell magyarként Parndorfig utaznunk, ha valami márkásat szeretnénk venni, lehetőleg nem horribilis áron, hiszen Magyarországon is több outlet áll már a rendelkezésünkre, ahol ruhától az elektromos eszközökön át az akciós kutyatápig bármit megtalálunk, aminél az ár legalább felét a márkanév adja. Szemfüles vásárlóként azonban mindenképp érdemes vetnünk egy pillantást magára a termékre és az árcédulára, mielőtt megvesszük – az outletben vásárlásnak ugyanis sok buktatója van a Marketwatch szerint.

Sok vállalatnak – különösen ruhaboltoknak – ugyanis már van saját „outlet palettája”, vagyis kifejezetten ezekbe az üzletekbe szánt, jellemzően rosszabb minőségű, ennél fogva jogosan olcsóbb termékeket gyártanak. Ezeket ráadásul gyakran meg sem találjuk más üzletekben. Az outletek egy másik általános problémája az ársáv: ha egy hatvanezer forintos cipőt fél áron szerzünk meg, azt bár sikerként könyveljük el, valójában így is kiadtunk egy kisebb vagyont.  Van azonban hat dolog, amit soha, semmiképp sem érdemes lerakatból venni – lássuk, mik is ezek:

Bőr cuccok

Kabát, nadrág, cipő, táska, kiegészítő – bármi, amire rásütik, hogy bőr, jó eséllyel valamilyen bőr-ötvözet, vagyis csak részben készült valóban állati termékből, a többi műanyag. Az ilyen keverékek valódinak tűnnek, és természetesen a száz százalékos bőr termékek – csökkentett – árát gombolhatják le rólunk. Ráadásul ezek, a tiszta bőr holmikkal ellentétben, csak néhány hónapig használhatóak, így hacsak nem ismered behatóan az adott márkát, érdemes kerülni ezeket.

Kozmetikumok

A parfümök, sminkek és drága kencék mindig kedvelt ajándékok a nők körében. A sokáig polcon álló, és végül az outletbe kerülő termékeknél azonban számos apróságra kell figyelni: a szájfények, testápolók kicsapódhatnak, ami amellett, hogy nem szép, a hatásfokából is elvesz a terméknek. A műanyagdobozos termékeknél alaposan meg kell nézni a szavatossági időt – a műanyag ugyanis keveredik a kencében lévő olajokkal. Ha már outlet terméket veszünk, győződjünk meg róla, hogy üvegben tárolt kozmetikumot válasszunk.

Zoknik, alsóneműk

A sportáruházakban ma már hétköznapi használatra való, tartós, jó minőségű alsóruházatot is találunk. Az outletek azonban elsősorban a legdrágább termékre, így jellemzően a cipőkre összpontosítanak a leárazásnál, a többi kísérő termék azonban csak akkor számít olcsóbbnak, ha épp raktársöprés van. Ha tehát új zoknira vagy alsógatyára van szükséged, inkább nézz be egy közelebbi boltba – ott valószínűleg többet is kapsz ugyanazért a pénzért.

Ékszerek, kiegészítők

Ha már végképp nincs ötleted, mit adj ajándékba, mindig jól jönnek a különböző csetreszállványok, így a kulcstartók, karkötők, gyűrűk. Ezeket azonban szinte soha nem akciózzák le, ráadásul részei a boltok pszichológiai hadviselésének: azért helyezik ki a színes, vicces termékeket a kasszához közel, mert az emberek szeretnek valami kis apróságot venni – pláne, ha nem találták meg azt, amit kerestek. Innen pedig már csak lépés a márkahűség.

Vezeték nélküli kütyük

A technológiai szektor naponta megújítja az árukínálatot, így nagyon résen kell lenni, ha a legfrissebb trendet akarjuk elcsípni. Az outletekben található telefonok és tabletek azonban jellemzően szoftveresen már elavultak a márkaboltban lévő társaikhoz képest. Ha tehát valamilyen belépő szintű kütyüt keresünk, nézzük meg, milyen operációs rendszer fut rajta, és meddig frissíthető – ellenkező esetben nem fog megfelelően működni, és csak egy nagyon drága papírnehezékünk lesz.

Számítógépek, laptopok

Egy megbízható márkájú számítógép vagy laptop mindig jó vétel, kiváltképp, ha akciósan tudunk hozzájutni. Fontos azonban figyelni, hogy ha ezt nem márkaboltban vásároljuk, úgy jó eséllyel a garanciát sem tudjuk érvényesíteni majd, ráadásul nem tudhatjuk, hogy pontosan mit rejt a gép. Ha online outletből vásárolunk, figyeljük, hogy honnan érkezik – Kínából jellemzően könnyebben kapunk bootleg, utángyártott terméket – és, hogy az árus vállal-e visszafizetést, ha valami gond van az eszközzel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Hogyan működik a mobilfizetés?
Márkázott tartalom | 2023. november 27. 09:33
A hazai bankok többségénél van lehetőség mobilfizetésre: ilyenkor a mobiltelefon helyettesíti a bankkártyát. A Magyarországon is egyre népszerűbb fizetési megoldásra a legtöbb okostelefon képes, ám néhány egyéb szempontra is érdemes odafigyelni.
Vásárló Ezek a családtámogatások vehetők igénybe 2024-ben
Márkázott tartalom | 2023. november 27. 08:37
2024 új lehetőségeket is hoz a családtámogatások terén, egyes támogatások ugyan megszűnnek, de újak is kerülnek bevezetésre. A money.hu szakértői összegyűjtötték, milyen állami támogatásokat, kedvezményeket, juttatásokat vehetnek igénybe jövőre a családok.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG