4p
Ma már alig tudunk lépni az elektronikai piacon anélkül, hogy ne botlanánk valamilyen, az otthonunkat felokosító kütyübe. Ezeket a hangvezérelt eszközöket ráadásul könnyű irányítani, hiszen elég csak odaszólni nekik, és már kapcsolják is a lámpát, a sütőt, leengedik a redőnyt, vagy bekapcsolják a fűtést. Kényelmes és praktikus – egészen addig, amíg valaki illetéktelen nem használja ellenünk a saját otthonunkat.

Amennyire természetes számunkra a beszéd, olyan nehéz ezt megtanítani a számítógépeinknek: míg 1995-ben a hangfelismerő szoftverek a bediktált szavak 43 százalékát tévesen azonosították, alig húsz év alatt ez a hibahatár 6,3 százalékra szűkült, sőt, ma már a különböző dialektusokat is jól kezelik a gépek. Ehhez óriási fejlődésre volt szükség a mesterséges intelligenciák piacán, az IEE Spectrum cikke szerint ma 30 hónap alatt érjük el azt a teljesítménynövekedést, amihez korábban 30 év megfeszített munkára volt szükség.

Ma már nem is kell túlságosan messzire mennünk ahhoz, hogy ilyen eszközt találjunk, jó eséllyel ugyanis mindenki hord a zsebében egy erre alkalmas mobiltelefont. Az Android vezérelte telefonokban ma a Google asszisztens, az iPhoneokban Siri, a Microsoft telefonjaiban pedig Cortana lesi minden kívánságunkat. Ezeket ráadásul az internet segítségével összekapcsolhatjuk más okos eszközökkel – például a termosztáttal vagy az okos sütőnkkel, így a mobilunkon vagy az Amazon Echón keresztül az egész házat is irányíthatjuk, mint ahogy az az alábbi videón is látható:

A hangvezérlésnek azonban van egy átka: bárki aktiválhatja az eszközt, aki ismeri a megfelelő aktiválószót.

Hogyan működik?A legtöbb virtuális asszisztenst valamilyen aktiváló szóval, jellemzően a mesterséges intelligencia nevével tudjuk aktiválni. Ekkor az eszköz „felébred”, bekapcsol a mikrofon, hogy rögzíteni tudja a parancsunkat, ennek értelmezése után pedig végrehajtja azt. Az alábbi asszisztensek a következő alapértelmezett „ébresztővel” érkeznek:

  • Google Asszisztens: OK, Google...
    Apple Siri: Hey, Siri...
    Microsoft Cortana: Hey, Cortana...
    Amazon Echo: Hey, Alexa...

Ezeket természetesen némi utánajárással bármikor módosíthatjuk a saját szánk íze szerint, ez azonban nem kötelező, és nem mindenki él vele.

De hová lett apu fizetése?

Így történhetett, hogy San Diegóban egy kislány a családi Amazon Echo segítségével 160 dollárért (nagyjából 50 ezer forintért) rendeltetett magának az eszközt működtető mesterséges intelligenciával, Alexával egy babaházat. Az Index szerint az AI ugyanis szó szerint vette a kislány kérdését játék közben („Alexa, veszel nekem egy babaházat?”), és mivel az eszköz össze volt kapcsolva az édesapa bankkártyájával, órákkal később meg is érkezett a postás, a szülők legnagyobb döbbenetére.

Ez eddig egy aranyos, de meglepő történet. Az esetről azonban beszámolt a helyi televízió, és miután a riporter megismételte a kislány szavait, városszerte minden Alexa megőrült, és tömegével kezdtek babaházat rendelni a saját tulajdonosaiknak. A tévétársaságot azóta elárasztották a panaszlevelek, ez azonban jó figyelmeztetés arra, hogy mennyire nem állunk még készen a technológia megfelelő használatára.

Kütyüink a bűn szolgálatában

A napokban ért véget a világ legnagyobb technológiai fesztiválja Los Angelesben, a 2017-es CES pedig tömve volt különböző okos eszközökkel, amik mind-mind hálózatba kapcsolva, az internet segítségével kommunikálnak egymással. A Dolgok Internete („Internet of Things”) azonban nem csak számunkra jelent kényelmet, hanem egy teljesen új platformot is az adathalászok számára – ezeket az eszközöket jellemzően ugyanis alig védik feltörés ellen, az alapértelmezett jelszavakat pedig gyakorlatilag bárki megszerezheti az internetről, ezt közölte a Kaspersky Lab a Privátbankár.hu-val.

Forrás: phx.corporate-ir.net
Nemrég az amerikai bíróság kért a tanúk padjára egy ilyen robotot, mivel az lehet a megoldás kulcsa egy gyilkossági ügy felgöngyölítésének, erről korábban itt írtunk bővebben.>>>

A vírustámadásokon kívül, amikből ma már egyre többet az ilyen eszközökön keresztül követnek el, érdemes szem előtt tartani az ilyen készülékek potenciális képességeit, például, hogy képes-e rögzíteni a közelében folyó beszélgetéseket. Nem nehéz belegondolni, hogy ha a hozzáférési jogosultságok védelme gyenge, akkor könnyen elképzelhető, hogy esetleg valaki más is hallja a diskurzust. A gyártó így azt javasolja, hogy amint tehetjük, változtassuk meg a gyári jelszavakat, lehetőleg valamilyen erősre, valamint rendszeresen ellenőrizzük a szoftverek frissességét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG