5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy a kereskedelmi láncok sorra jelentik be 15-20 százalékos béremeléseiket. Ha a mögöttes folyamatokat, az elmúlt évek eseményeit nézzük, akkor az következik, hogy egy hosszabb, de kellemes folyamat elején állunk. Úgy lesz meredek béremelkedés, hogy a munkaadók és az állam is bírni fogja.

Miért most?

Azt, hogy a kereskedelmi szektorban, sőt a gazdaság sok ágában igen alacsonyak, mondhatni indokolatlanul szerények a bérek (a nettó bérek, melyet a munkavállaló ténylegesen megkap), nem sokan vitatják. Az érdekesség ott kezdődik, hogy ez eddig sem volt másképp, hisz a bérek vásárlóértéke nem csökkent az évek során, igaz, a közelmúltig nem is nagyon emelkedett. Igen ám, de ha így van, miért most fogyott el a munkaerő, és miért most kell a béreket látszólag elképesztő mértékben emelni?

A folyamat logikus, és jórészt az Európai Uniónak, ezen belül is a szabad munkaerő áramlásnak köszönhetjük, de nem kis szerepet játszik az a tény, hogy a legtöbb európai gazdaság, minden panaszkodás ellenére, lényegében rendbe jött a válság óta, lecsökkent a munkanélküliség, vagyis megnőtt a munkaerő igény. Ugyanez ráadásul nálunk is lezajlott: sok munkahely képződött és képződik jelenleg is, a 2008-10-es munkanélküliség már a távoli múlt emléke, most már munkaerőhiányról beszélhetünk.

Az EU tagság kezdetén

Vizsgáljuk meg, hogy zajlottak a dolgok korábban. Az első munkaerőpiac, ami megnyílt, az a brit volt 2004-ben (paradox módon ők voltak a leglazábbak, most meg ők akarnak menekülni az Unióból). Ez már megindított egy munkaerő elvándorlást, de eleinte nem volt tömeges, miután viszonylag új volt a lehetőség, keveset tudtak róla a szóba jöhető munkavállalók, nem voltak még kint dolgozó ismerőseik, és a munkaközvetítők sem álltak rá tömegesen a külföldre közvetítésre.

Volt még egy érdekes tényező, amire mostanában keveset gondolunk: a forint akkoriban sokkal erősebb volt, eurónként 240-250 környékén, az angol fonthoz viszonyítva 300 körül, így a akkor sem volt nagyobb bérkülönbség, mint most, még ha az itthoni bérek nominálisan alacsonyabbak is voltak. Ezt tetézi, hogy az elmúlt időszakban minden vélt nehézség ellenére a fejlett országokban agresszív minimálbér emelés történt. Akkor még az 1000 eurós minimálbérek is ritkák voltak, ma pedig szinte mindegyik fejlett eurózónás országban 1500 euró a bruttó minimálbér, Angliában pedig kb. 1200 font.

Az elmúlt 8 év

Közben jött a 2008-2009-es válság, hirtelen mindenhol megnőtt a munkanélküliség, a lehetőségek erősen beszűkültek. Változás csak 2011 tavaszán következett, amikor megnyílt a német és az osztrák munkaerőpiac. A hatás nem volt azonnali, miután a válság utóhatásai még érezhetőek voltak, de aztán szép lassan felpörgött az elvándorlás. Az érintett országok megkezdték a kilábalást, egyre több lett a munkahely, ugyanakkor ahogy egyre többen indultak útnak, sokaknak lett olyan ismerőse, aki már kint dolgozott, lett tehát követendő példa, könnyebb volt lépni.

Időközben a magyar gazdaság is magára talált, megnőtt a foglalkoztatás, és most ott tartunk, hogy sem nálunk, sem a célországokban nincs érdemi munkanélküliség. Ugyanakkor rengetegen vannak már kint, rutinossá vált a külföldi munkavállalás, a nagy, európai munkaerőpiac teljesen átjárhatóvá vált, akadály nélküli a munkaerő áramlása. Ilyen körülmények között már teljes erővel ki tudja fejteni hatását a bérkülönbség, az pedig brutálisan nagy.

A számok

Vegyük példának a mostani béremeléseket. A Lidl átlagosan 20 százalékkal emeli a béreket, a Tesconál is hasonló a mérték, az áruházlánc azt ígéri, senki nem fog a jövőben bruttó 143 700 forintnál kevesebbet keresni. Hasonlítsuk most össze ezt a Tesco-minimálbért a célországokban meglévővel, és maradjunk a nettó béreknél, hisz végső soron ez motiválja a munkavállalót. Ha eltekintünk a gyermekkedvezménytől, 95 500 forintos nettó bért kapunk, egy gyerek esetén 105 500-at. Ez jelenlegi árfolyamon euróban 300 és 330 euró, illetve 240 és 260 font.

Ha ezeket az értékeket összevetjük a jellemzően 1200 euró és 1000 font körüli kinti nettó minimálbérekkel (kisebb eltérések lehetnek a levonásoktól függően, de azok szintje a minimálbérnél jellemzően jóval alacsonyabb, mint nálunk), akkor már meg is kaptuk a választ a jelenlegi helyzetre. A különbség még a most megemelt bérekkel is négyszeres, ami annyira sok, hogy az elvándorlást még kifejezetten ösztönzi. És ez nem feltétlenül csak önmagában a bérek alacsony mivoltának köszönhető, hanem a forint alulértékeltségének is.

Mi várható?

Nézzük ezek után, mi várható a következő években? Számításaink szerint az elvándorlás csak akkor mérséklődhet, ha a bérkülönbség maximum háromszoros, de inkább kétszeres. Előbbit valószínűleg hamar el fogjuk érni, még 1-2 ilyen méretes emeléssel, mint az idei. A cégek ki fogják bírni, hisz pontosan tisztában vannak vele, hogy hosszabb távon még a teljes munkaerőköltséggel számolva sem lesz nekik olcsóbb a magyar (és lengyel, cseh) munkaerő, mint a német vagy az osztrák fele, de ettől még nem fogják bezárni boltjaikat. Legfeljebb megemelik az árakat egy kicsit, hisz ekkora bérkiáramlás már meglódítja a vásárlóerőt, és így az inflációt is, így a folyamat részben a forint kvázi felértékelődése lesz.

Ami még sokat segíthetne, az a munkára rakodó terhek csökkentése. Ha ilyen mértékben emelkednek a bruttó bérek, erre van is lehetőség, hisz a nyugdíjak messze nem emelkednek ekkorát (sőt, alig emelkednek), és az állam kiadásai is nőhetnek szerényebb mértékben, így a megnövekvő nominális összeg miatt csökkenhetnek a százalékos elvonások (SZJA, járulékok). Ez tovább növelné a nettó béreket, a munkaadók terhelése nélkül. Mindezt számokra lefordítva: véleményünk szerint a tömegesen alkalmazott, tényleges nettó minimálbér pár éven belül eléri a nyugat-európai 40 százalékát, ami nagyjából 500 euró, azaz 150 ezer forint, a jelenlegi másfélszerese.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG