Hirdetés
Hirdetés

A nap tőzsdesztorija: megeszi-e a magas infláció az államkötvény-hozamot?

Eidenpenz József, 2019. június 07., 17:37

Kijött az új inflációs adat reggel, ami a magyar befektetők számára a nap tőzsdesztorijának kívánkozik. A befektetéseket ugyanis az adott ország kockázatmentes befektetési lehetőségeivel, leginkább az állampapírokkal érdemes összehasonlítani. Azok értéke pedig függ a pénzromlástól is.

A májusi infláció 3,9 százalék volt éves szinten, a maginfláció is 4,0 lett. Az elemzők viszont általában csökkenő inflációval számolnak az év hátralevő részében. De alighanem magasabbal, mint a tavalyi 2,8 százalék. Virovácz Péter, az ING szenior elemzője 3,3 százalékot említett mai nyilatkozatában.

“A maginflációs mutatók lassan növekvő trendje várhatóan nem változik idén érdemben, hiszen a gazdaság mögöttes folyamatai (erős belső kereslet, tovább emelkedő bérek) ebbe az irányba mutatnak” – írta az Erste Befektetési junior elemzője, Varga Zsombor.

Hirdetés

Sem az ING, sem az Erste nem számít arra, hogy júniusban az MNB változtatna monetáris politikáján. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint viszont “a jegybanktól újabb enyhe szigorítás várható”. De csak egy olyan apró lépésre számít, mint amilyen márciusban is történt.

Csökken, de magas marad?

A K&H Bank júniusban és júliusban mérsékeltebb inflációs adatra számít, “mert egy évvel korábban az üzemanyagárak ekkor adtak lökést a mutatónak”. Ám az inflációt alapvetően “felfelé húzza a nettó reálbérek emelkedése”. “A cégek kénytelenek előbb-utóbb érvényesíteni az áraikban a magasabb fizetéseket. Emellett a lakosság egyre többet fogyaszt, egyre többet vásárol” – írják kommentárjukban.

A Takarékbank elemzői 3,4-3,5 százalékos inflációra számítanak a tavalyi 2,8 százalék után. Suppan Gergely azt is hozzátette, hogy az infláció magasabb lehet, amennyiben a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése fokozza a gyorsulását.

Visszakanyarodott a forint

Inflációs adatra gyengül a forint – írta az Equilor Befektetési délelőtti hírlevelében. Ez azonban nem tartott sokáig, a nap további részében inkább erősödés következett. Délután ötkor 320,10 volt az euró, ez hatvan fillérrel alacsonyabb, mint csütörtök este volt.

Mit jelent ez az infláció a befektetőknek?

Összegezzük: Az infláció magas, a trend emelkedő. Az év hátralevő részében szerény csökkenés várható, de nagyon valószínű, hogy a pénzromlás évi három százalék felett marad.

A most debütáló Magyar Állampapír Plusz hozama öt évre 4,9 százalék, az új öt éves inflációkövető kötvényé, a PMÁP 2024/J-é 1,7 százalék az infláció felett. Ha tehát az infláció eléri az idén a 3,2 százalékot, akkor a változó kamatozású kötvény is utoléri a nagy hírveréssel előkészített fix kamatozásút.

Ha ez bekövetkezne, jöhet olyan reakció, hogy az állam egy tollvonással tovább emel az amúgy is magas fix kamatokon – mert a tervet teljesíteni kell –, meg olyan is, hogy úgy hagyja. Az átlagemberek hajlamosak azzal törődni, mennyi a nominális (névleges) kamat, és kevésbé az infláció feletti reálkamattal. Minél magasabb kamatszámokat látnak maguk előtt, annál valószínűbb, hogy vásárolnak belőle. Az pedig erősítheti az elszívó, kiszorító hatást. A bankbetétek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek, esetleg az ingatlanok helyett is több állampapír fogy majd.

Az inflációkövető állampapír egyfajta garanciát kínál: bármennyi is az infláció, a te pénzed megőrzi értékét. A fix kamatozású új kötvény mellé viszont elvileg egy sorjegy is jár: ha nagyon elszáll az infláció, akkor nem olyan jó, ha visszaesik, akkor nagyon jól lehet járni vele. De mivel az állam egy évenkénti kiszállási lehetőséget is mellékelt hozzá, a kockázatokat mindjárt szinte le is nullázták. Szinte csak nyerni lehet vele.

Kivéve, ha adófizető vagy, és megtakarításod nincsen.

(A fix kamatozású kötvényekről itt írtunk, az infláció-követőkről pedig itt.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Újabb adok-kapokra került sor az Egyesült Államok és Kína között a rétestésztaszerűen nyúló kereskedelmi háború ügyében, ami jócskán lehúzta a főbb tőzsdeindexeket. Ezek utóhatása mellett augusztus utolsó hetében még két téma határozhatja meg a befektetői hangulatot. Globális szinten az, merre mozdul tovább az olasz kormányválság. Idehaza pedig a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülése tűnik a legérdekesebbnek, amelyen ugyan nem várható az irányadó ráta megváltoztatása, de fontos, lesz-e az euróval szemben immár a 330-as szintnél toporgó forintot is érintő üzenet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?