6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Minden jól megy a magyar bankszektorban, sikerült leépíteni a kockázatok jó részét, a működési környezet is kedvező - csupa pozitív dologgal indokolja a Moody's hitelminősítő, hogy miért rontotta a magyar bankok osztályzatának kilátását. A devizabetétek magas arányában kockázatot lát a hitelminősítő. Nemrég a gyenge hatékonyság miatt itthonról kapott kritikát a magyar bankszektor.
Nem lesz felminősítés, ezen a szinten tessék várakozni. MTI Fotó: Marjai János

Stabilra változtatta kedden a magyar bankrendszer kilátását az eddigi pozitívról a Moody's Investors Service. Ez azt jelenti, hogy már nem valószínűsíti a szektor felminősítését a cég. Az indoklás furcsa: csupa jó hírrel magyarázza a társaság, hogy miért rontott a magyar bankszektor minősítésén. Tulajdonképpen úgy magyarázzák a stabil kiltást, mintha - a leminősítést valószínűsítő - negatívról javították volna felfelé az értékelést, nem pedig a pozitívról lefelé.

A nemzetközi hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, és a következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz, a javulás üteme pedig várhatóan lassulni kezd.

Azzal számolnak, hogy a magyar bankszektor rendszerszintű nem teljesítő hitelállományának aránya a teljes hitelportfólión belül 5,5 százalék körüli szintre csökken 2019 végéig a tavalyi év végén mért 6,2 százalékról. (2016-ban még 15 százalék körül volt a nemteljesítő hitelek aránya!)

Az MNB adatai szerint így javult a hitelintézetek nemteljesítő hiteleinek (non-performing loan, NPL) állománya és aránya:

Mekkora NPL-ráta lenne kívánatos?

Hogy mekkora lenne a kívánatos arány, arról az összefoglalóban nem esik szó. A Világbank adatait vizsgálva az látszik: a magyar bankszektor nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az uniós tagállamok között, a mezőnynek ebben a részében nincsenek érdemi (legalábbis rendszerkockázati léptékben nézve annak nevezhető) különbségek az egyes országok között:

Az NPL-ráta a Világbank világtérképén, az IMF globális pénzügyi stabilitási jelentésének 2017-es adatai alapján így néz ki, eszerint is a jobban teljesítők között vagyunk:

Banknak való vidék

A bankok működési környezetéről, a magyar gazdasági kilátásokról is csupa jót ír a jelentés összefoglalója. Eszerint a háztartások kiadásai valamint a magán-beruházások és az uniós pénzből megvalósított fejlesztések is hajtják a magyar gazdaságot. A hitelezés a következő egy-másfél évben tovább bővül elsősorban a háztartásoknak köszönhetően, de a későbbiekben a növekedés tempója csökkenhet. A bankszektor tőkehelyzete és a finaszírozási feltételek stabilak, de a profitabilitás valamelyes csökkenhet, ahogy az éles hitelezési verseny alacsonyan tartja a nettó kamatmarzsokat. A céltartalék-képzés költségei eközben normalizálódnak, a működési költségek pedig növekednek.

A bankok továbbra is a belföldi megtakarításokra támaszkodnak fő finanszírozási forrásként, a hitelezés erősödik, a likviditási tartalékok szintje csökken, de továbbra is magas szinten marad - írja az összefoglalóban a Moody's elemzője. Összességében a működési környezet továbbra is kedvező a bankok számára.

A Moody's 3,8 százalékos reál-GDP-növekedést vár 2019-re, ami 2020-ra 3,2 százalék lehet. Ez még mindig jóval az eurózóna 1,9 százalékos GDP-növekedése fölött van - jegyzi meg a jelentés. A forrásállomány nagyjából 70 százalékát adták a bankbetétek 2018 végén, és továbbra is ez lesz a bankszektor legjelentősebb finanszírozási forrása. Mindazonáltal a devizabetétek magas aránya refinanszírozási kockázatot jelent - hívja fel a figyelmet egy érdekes szempontra a Moody's.

Pár hónap alatt változott a véleményük

A Moody's majdnem pontosan három évig tartotta nyilván pozitív kilátással a magyar bankrendszert: a cég 2016. június 28-án jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról pozitívra javította a magyar bankszektor kilátását a 2015 júliusa óta érvényben tartott stabilról.

Az MTI összefoglalója emlékeztet: a Moody's annak idején azzal indokolta a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének.

A hitelminősítő a három évvel ezelőtti kilátásjavítás okai között említette a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulását is, és kiemelte, hogy a devizaalapú hitelek egy évvel korábban végrehajtott átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

A Moody's a bankrendszer pozitív kilátását néhány hónapja még megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitásának környezetében a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019 egészében 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

Egyébként sem nagyon hisznek bennünk

A Moody's a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül egyébként is a legpesszimistább Magyarországgal kapcsolatban. Ők a befektetésre ajánlott kategória legalsó sávjában tartják nyilván a magyar besorolást, míg Fitch és az S&P idén már felminősítette az országot egy fokozattal - a Moody's viszont még a kilátást sem javította stabilról pozitívra.

Itthonról is kapott mostanában kritikát a bankrendszer

Az MNB legfrissebb Pénzügyi Stabilitási Jelentésében azt írta: a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége továbbra is robusztus. A bankok tőkemegfelelési mutatói erős szolvenciáról tanúskodnak, miközben a likviditásfedezeti mutató is bőven a szabályozói elvárások felett helyezkedik el. Az MNB stressztesztje alapján a magyar bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak.

A bankrendszer profitja viszont mérséklődött, miután az előző évben a korábban képzett értékvesztések visszaírása csúcsra járatta a banki nyereségeket. 2018 végére e hatás kifulladni látszik - írta az MNB.

"A korábbi tartalékok visszaírása eltakarta azt, hogy a strukturális – hosszabb távon is fenntartható – banki profit az elmúlt két évben látott szintnél érdemben alacsonyabb"

- olvasható a jelentésben.

A hazai bankokat főleg azért ostorozza az MNB, mert továbbra is alacsony hatékonysággal működnek; a fenntartható profitabilitás növeléséhez továbbra is kiemelten fontosnak tartják a költséghatékonyság javulását, amelyet a költségcsökkentő lépéseken (digitalizáció, konszolidáció) túl a hitelállomány bővülése is jelentős mértékben támogathat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG