Hirdetés
Hirdetés

Váratlan pofont kapott a magyar bankrendszer

Gáspár András, 2019. július 02., 15:31

Minden jól megy a magyar bankszektorban, sikerült leépíteni a kockázatok jó részét, a működési környezet is kedvező - csupa pozitív dologgal indokolja a Moody's hitelminősítő, hogy miért rontotta a magyar bankok osztályzatának kilátását. A devizabetétek magas arányában kockázatot lát a hitelminősítő. Nemrég a gyenge hatékonyság miatt itthonról kapott kritikát a magyar bankszektor.

MTI Fotó: Marjai János
Nem lesz felminősítés, ezen a szinten tessék várakozni. MTI Fotó: Marjai János

Stabilra változtatta kedden a magyar bankrendszer kilátását az eddigi pozitívról a Moody's Investors Service. Ez azt jelenti, hogy már nem valószínűsíti a szektor felminősítését a cég. Az indoklás furcsa: csupa jó hírrel magyarázza a társaság, hogy miért rontott a magyar bankszektor minősítésén. Tulajdonképpen úgy magyarázzák a stabil kiltást, mintha - a leminősítést valószínűsítő - negatívról javították volna felfelé az értékelést, nem pedig a pozitívról lefelé.

A nemzetközi hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, és a következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz, a javulás üteme pedig várhatóan lassulni kezd.

Hirdetés

Azzal számolnak, hogy a magyar bankszektor rendszerszintű nem teljesítő hitelállományának aránya a teljes hitelportfólión belül 5,5 százalék körüli szintre csökken 2019 végéig a tavalyi év végén mért 6,2 százalékról. (2016-ban még 15 százalék körül volt a nemteljesítő hitelek aránya!)

Az MNB adatai szerint így javult a hitelintézetek nemteljesítő hiteleinek (non-performing loan, NPL) állománya és aránya:

Mekkora NPL-ráta lenne kívánatos?

Hogy mekkora lenne a kívánatos arány, arról az összefoglalóban nem esik szó. A Világbank adatait vizsgálva az látszik: a magyar bankszektor nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az uniós tagállamok között, a mezőnynek ebben a részében nincsenek érdemi (legalábbis rendszerkockázati léptékben nézve annak nevezhető) különbségek az egyes országok között:

Az NPL-ráta a Világbank világtérképén, az IMF globális pénzügyi stabilitási jelentésének 2017-es adatai alapján így néz ki, eszerint is a jobban teljesítők között vagyunk:

Banknak való vidék

A bankok működési környezetéről, a magyar gazdasági kilátásokról is csupa jót ír a jelentés összefoglalója. Eszerint a háztartások kiadásai valamint a magán-beruházások és az uniós pénzből megvalósított fejlesztések is hajtják a magyar gazdaságot. A hitelezés a következő egy-másfél évben tovább bővül elsősorban a háztartásoknak köszönhetően, de a későbbiekben a növekedés tempója csökkenhet. A bankszektor tőkehelyzete és a finaszírozási feltételek stabilak, de a profitabilitás valamelyes csökkenhet, ahogy az éles hitelezési verseny alacsonyan tartja a nettó kamatmarzsokat. A céltartalék-képzés költségei eközben normalizálódnak, a működési költségek pedig növekednek.

A bankok továbbra is a belföldi megtakarításokra támaszkodnak fő finanszírozási forrásként, a hitelezés erősödik, a likviditási tartalékok szintje csökken, de továbbra is magas szinten marad - írja az összefoglalóban a Moody's elemzője. Összességében a működési környezet továbbra is kedvező a bankok számára.

A Moody's 3,8 százalékos reál-GDP-növekedést vár 2019-re, ami 2020-ra 3,2 százalék lehet. Ez még mindig jóval az eurózóna 1,9 százalékos GDP-növekedése fölött van - jegyzi meg a jelentés. A forrásállomány nagyjából 70 százalékát adták a bankbetétek 2018 végén, és továbbra is ez lesz a bankszektor legjelentősebb finanszírozási forrása. Mindazonáltal a devizabetétek magas aránya refinanszírozási kockázatot jelent - hívja fel a figyelmet egy érdekes szempontra a Moody's.

Pár hónap alatt változott a véleményük

A Moody's majdnem pontosan három évig tartotta nyilván pozitív kilátással a magyar bankrendszert: a cég 2016. június 28-án jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról pozitívra javította a magyar bankszektor kilátását a 2015 júliusa óta érvényben tartott stabilról.

Az MTI összefoglalója emlékeztet: a Moody's annak idején azzal indokolta a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének.

A hitelminősítő a három évvel ezelőtti kilátásjavítás okai között említette a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulását is, és kiemelte, hogy a devizaalapú hitelek egy évvel korábban végrehajtott átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

A Moody's a bankrendszer pozitív kilátását néhány hónapja még megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitásának környezetében a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019 egészében 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

Egyébként sem nagyon hisznek bennünk

A Moody's a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül egyébként is a legpesszimistább Magyarországgal kapcsolatban. Ők a befektetésre ajánlott kategória legalsó sávjában tartják nyilván a magyar besorolást, míg Fitch és az S&P idén már felminősítette az országot egy fokozattal - a Moody's viszont még a kilátást sem javította stabilról pozitívra.

Itthonról is kapott mostanában kritikát a bankrendszer

Az MNB legfrissebb Pénzügyi Stabilitási Jelentésében azt írta: a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége továbbra is robusztus. A bankok tőkemegfelelési mutatói erős szolvenciáról tanúskodnak, miközben a likviditásfedezeti mutató is bőven a szabályozói elvárások felett helyezkedik el. Az MNB stressztesztje alapján a magyar bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak.

A bankrendszer profitja viszont mérséklődött, miután az előző évben a korábban képzett értékvesztések visszaírása csúcsra járatta a banki nyereségeket. 2018 végére e hatás kifulladni látszik - írta az MNB.

"A korábbi tartalékok visszaírása eltakarta azt, hogy a strukturális – hosszabb távon is fenntartható – banki profit az elmúlt két évben látott szintnél érdemben alacsonyabb"

- olvasható a jelentésben.

A hazai bankokat főleg azért ostorozza az MNB, mert továbbra is alacsony hatékonysággal működnek; a fenntartható profitabilitás növeléséhez továbbra is kiemelten fontosnak tartják a költséghatékonyság javulását, amelyet a költségcsökkentő lépéseken (digitalizáció, konszolidáció) túl a hitelállomány bővülése is jelentős mértékben támogathat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra. Legalábbis a statisztikák és a hajótársaságok ezt sugallják. Van, ahol pedig alkudni lehet az árból. Ám van sok buktató, az egészségbiztosítástól kezdve a kisállatok elhelyezéséig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?