Hirdetés
Hirdetés

Erre az 5 dologra érdemes figyelni a hét utolsó napján

Csabai Károly, 2019. május 03., 11:21

Gyorsjelentések, osztalékpapír-vételi hajrá, amerikai munkaerőpiaci adatok, erősödő brit kamatemelési várakozások és Moody’s-döntés Magyarország felminősítéséről. Ezek mozgathatják a hét utolsó napján a tőkepiacokat. Lássuk a részleteket.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

Fotó: EPA / David Chang

Mindazonáltal az összkép nem egyértelmű. Miután az amerikai tőzsdeindexek tegnap mínuszban zártak, az ázsiai börzék közül a japán és a kínai börzék ma nem nyitottak ki, a hongkongi enyhén emelkedett, a dél-koreai viszont csökkent. A határidős megbízásokból arra lehetett következtetni, hogy az európai részvényindexek mai napja iránykereséssel telhet, csak minimális elmozdulások várhatók, s hasonló tendencia jellemezheti a Budapesti Értéktőzsdét is. A forint gyengén, az euróval szemben a 324-es szint felett várja a Moody’s magyar idő szerint késő esti döntését. Az arany ára a kamatcsökkentési várakozásokat eloszlató Fed-jelentést követően erősödő dollárárfolyamot tükrözve csütörtökön négy havi mélypontra zuhant, míg az olajat a rekordmagas amerikai kitermelés és az OPEC termelésnövelési szándéka gyengíti.

Hirdetés

1. Felemás gyorsjelentések

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ma is több tőzsdei cég tárta, illetve tárja a befektetők elé negyedéves számait.

A nagyobb külföldi társaságok közül a német BASF a piac által vártnál jobb adatokkal rukkolt elő. Ugyanakkor megerősítette a figyelmeztetését arról, hogy 2019 egy átmeneti év lesz a számára, új diviziós struktúrát épít ki, valamint számos mezőgazdasági üzletet integrálnak, amelyeket tavaly vásároltak a rivális Bayertől.

Kellemes meglepetést okozott a szintén német Adidas is, amelynek menedzsmentje az idei évre továbbra is 5-8 százalék közötti bevétel-növekedéssel számol.

Az osztrák Erste-csoport szintén az elemzők által vártnál magasabb profittal zárta a január-márciusi időszakot. Különösen a magyar leánybank teljesített jól, amelynek menedzsmentje május 7-én avat be a részletekbe.

A HSBC felemásan zárt. Bár első negyedéves árbevétele elmaradt az elemzői konszenzustól, az magasabb lett az egy évvel korábbinál.  A bank 10 centes részvényenkénti osztalékot jelentett be,

Az elemzői konszenzusnál gyengébben teljesített az osztrák OMV az első negyedévben, a többség mégis lát benne fantáziát, ezért vételre ajánlja a papírt.

Szintén csalódást okozott a számaival a Société Générale, mely még áprilisban jelentette be, hogy egy félmilliárd eurós megtakarítási csomag részeként megválik 1600 munkavállalójától, főleg a vállalati és befektetési banki üzletágban dolgozóktól.

A francia banknak ma magyar vonatkozása is akadt, az OTP Bank ugyanis megerősítette a már márciusban megjelent hírt, miszerint megveszi a Société Générale szlovéniai érdekeltségét.

Ezzel már át is eveztünk a magyar vizekre, pontosabban a Mol gyorsjelentésére, amely a vártnál gyengébb eredményeket hozott, elsősorban a Downstream üzletág miatt, egyedül a hazai energetikai multi fogyasztói szolgáltatásai teljesítettek jól. Nem is maradt el a befektetői „büntetés”, a Mol-papírok a tőzsdei kereskedés első órájában az előző napi záróárukhoz képest 1 százalék körüli mínuszba mentek.

2. Közelgő hazai osztalékfizetések

Amit jelez, hogy utoljára a mai napon vehet még Elmű- és Émász-részvényeket az, aki szeretne a két energetikai cég tavalyi eredményéből részesedni, míg a Graphisoft Park tegnap tájékoztatta a befektetőit, hogy még május 6-áig bezsákolhatnak a 2018-as osztalékra jogosító Park-részvényekből.

3. Fontos amerikai munkaerőpiaci adatok

Amelyek délután esedékesek, s az előzetes várakozások alapján a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma a márciusi 196 ezres bővülést követően 181 ezer fővel emelkedhetett áprilisban, míg a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékon maradhatott. Ezen kívül az Equilor Befektetési Zrt. szerint érdemes lesz figyelni az átlagos órabérek változására is. Ettől az elemzői konszenzus éves bázison 3,3 százalékos növekedést vár, ami hosszabb távon pozitívan hathat a fogyasztásra és az inflációra.

4. Növekvő brit kamatemelési várakozások

Bár a Bank of England tegnap nem nyúlt a 0,75 százalékos alapkamatához, Mark Carney utalt arra, hogy később folytatódhat a monetáris szigorítás. A határidős és opciós árazások alapján emelkedtek a kamatemelési várakozások, ezek szerint 41 százalék az esélye annak, hogy egy éven belül legalább 25 bázispontos monetáris szigorításra kerül sor. A brit jegybank tegnap kiadott inflációs jelentésének talán legfontosabb része, hogy már nem várnak recessziót a brit gazdaságban, de továbbra is jelentős bizonytalansági tényezőnek tartják a Brexitet, ami nyomás alatt tarthatja a beruházásokat.

5. Felminősítheti a Moody’s Magyarországot

Ma piaczárás után, este 10 óra körül a Moody’s Investors Service javíthatja Magyarország adósbesorolását. Ilyet az amerikai hitelminősítő utoljára 2016 novemberében tett, amikor az osztályzatot Baa3-ra emelte, stabil kilátással. A legutóbbi, tavaly novemberi felülvizsgálatuk során pozitívumként említették a magyar kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti államháztartási hiány mellett, és erőteljesnek ítélték a magyar gazdaság növekedési kilátásait. Negatívumnak tartották viszont a munkaerőhiányból adódó növekedési korlátokat, a német gazdasági növekedés lassulását, és azt, hogy a következő uniós ciklusban a források várhatóan csökkennek. Az azóta eltelt időszakban azonban a hazai növekedési adatok rendre, jelentősen meghaladták az előzetes várakozásokat, a GDP-arányos államadósság is az előrejelzettnél nagyobb ütemben csökkent – ezek táplálják a felminősítéssel kapcsolatos elemzői optimizmust.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?