1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Annak ellenére emelkedtek a tőzsdék, hogy a vállalati profitok elmaradnak a várakozásoktól, a globális konjunktúra aggasztó, sem a részvények, sem a feltörekvő piaci devizák nem mondhatók olcsónak és az amerikai és európai pénzpumpa sem volt igazán meglepetés. A fenntartások ellenére sem szabad azonban szembe menni a piacokkal – tartja a Budapest Alapkezelő. A magyar gödör alját még nem látják.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint furcsa kettősség jellemzi a piacokat. Annak ellenére, hogy mind az európai, mind az amerikai monetáris könnyítés várható volt, a piacok előtte a kelleténél sokkal óvatosabbak voltak, és most az amerikai részvénypiac új csúcsra futott, az S&P 500 részvényindex alig pár százalékkal marad el történelmi csúcsától. A kisebb kapitalizációjú részvények indexe pedig új történelmi csúcsot ért el.

Rossz eredmények mellett tombol az optimizmus

A vállalati profitok a világban egyébként is stagnálnak, elmartadnak a korábbi várakozásoktól, még Amerikában is. A vállalati eredményesség nincs összhangban az optimizmussal, a nyereségek rendre alacsonyabbak az egy évvel korábban az elemzők által vártnál, amint azt a Bloomberg idősorai alátámasztják. Az európai konjunktúra folyamatosan negatív meglepetéseket okoz, ami a vállalati nyereségekre is rányomja a bélyegét. A várakozások olyanok, mintha a válság már el is múlt volna és nem változtatott volna meg semmit, visszatértünk volna az az előtti állapothoz - mondta Duronelly.

Amerikában az infláció is alacsony és a kamatszint is, de ettől eltekintve az olajársokkok óta nem fordult elő, hogy az állampapírhozam alacsonyabb legyen, mint az infláció, illetve a második világháború óta biztosan nem volt ilyen alacsony a kamat. Sőt, egészen hosszú távú, csaknem háromszáz éves adatok fényében is példátlanul alacsony a kamatszint. Például az amerikai jelzálogkötvények hozama is történelmi mélységben van.

A régi jó adósok ma már rossz adósok. És holnap?

Emellett a biztonságos eszköznek számító befektetések állománya alacsony. Azok az adósok, akik 2006-ban még biztonságos adósnak számítottak (Olaszország, Spanyolország, Írország), azok ma már nem számítanak annak, és nem tudni, hogy öt-tíz év múlva a ma elsőrangú adósok annak számítanak-e még. Kereslet viszont változatlanul bőven van a legbiztonságosabb befektetésekre. Mivel a biztonságos befektetések hozama és az alternatív kamat alacsony, mindig lesz kereslet kockázatosabb eszközökre, mint a részvényekre, feltörekvő piaci kötvényekre és devizákra.

De nem csak az eszközök a kérdésesek, az is, hogy milyen konjunktúra van mögöttük, a konjunkturális kilátások pedig nem túl jók. A JP Morgan globális beszerzési menedzserindex már visszaesést jelez, ennek alapján a részvénypiacnak sem kellene túl jól teljesítenie. A monetáris stimulusok, az alacsony kamatszint miatt, valamint mivel az eddigi stimulusok nyomán mindig emelkedett a részvénypiac, most is egy erős emelkedés indult meg.

A kínai statisztikák elborzasztóak

Az ázsiai részvénypiacok ugyanakkor 2012-ben eléggé beteg képet mutattak, egyáltalán nem tudtak új csúcsot felmutatni. A várakozásokhoz képest ott a legnagyobb a visszaesés, a konjunktúra nagyon elmarad a várakozásoktól.  Kínában kialakulhatott egy olyan pénzügyi, pénzintézeti buborék, mint korábban Írországban, sok a rossz hitel, sok a kreatív pénzügyi eszköz (financial engineering), a kínai vállalati szektor is egyre rosszabbul áll. A kínai statisztikai adatok azonban nem mindig konzisztensek,  nehéz belőlük következtetéseket levonni, ezért a szakemberek főleg ipari mutatókat figyelnek. A korábbi 15-20 százalékos ipari termelés körülbelül a felére esett mostanáig. Az elektromosáram-felhasználás nulla közeli növekedést mutatott a nyár folyamán. A fénykorában évi 20-30 százalékkal is növekvő acéltermelés is nulla közelébe esett.

Egy idő után a felesleges beruházások már sohasem növelik a gazdaságot, kérdés, csinálnak-e valami mást helyette a kínaiak, például ösztönzik-e a lakossági fogyasztást, illetve lesz-e fellendülés Európában, a legfontosabb exportpiacukon. Aggasztó az is, hogy a kínai devizatartalékok már egy ideje nem növekednek, és a tőke elkezdett kiáramlani az országból.

Ami olcsó, az a dollár

Így lehet majd dollárra spekulálni

Az alapkezelő legutóbbi tőkevédett alapját, a Budapest Horizontot júniusig négymilliárd forint értékben jegyezték a befektetők – mondta el Pázmándi László, a Budapest Alapkezelő vezérigazgató-helyettese.

Októberben elindítják ennek a testvérét Horizont 2 néven, nagyon hasonló paraméterekkel, a jegyzés már folyik. Ebben is húsz részvény lesz, a maximális éves hozama 12 százalék lehet, három éves a futamidő.  Az elért hozamot évente rögzítik, így az addigi teljesítmény már nem vész el. A részvénykosár annyiban változott, hogy amerikai papírokból kevesebb van, elsősorban európai és a japán cégeket választottak ki. Az alapot sávozó piacra optimalizálták, ahol az elmozdulások plusz/mínusz mintegy 25 százalékos sávon belül maradnak.

Emellett most októberben indítanak egy GE Money Dollár Rövid Kötvény Alapot is, mert sokan szerettek volna az ügyfelek közül a dollár stabilitására alapozva befektetni. Az alap dolláreszközöket vesz, de nem dollárra spekulál, azt az ügyfelek tehetik meg egyszerűen a befektetési jegyek megvásárlásával. A tervek szerint novemberben indítanak még egy újabb tőkevédett alapot, amely már nem a Horizontokhoz hasonlít, és arra a hónapra terveznek egy új abszolút hozamú konstrukciót is.

Az inflációval korrigált feltörekvő piaci devizaárfolyamok a elmúlt majdnem húsz évben folyamatosan emelkedtek és történelmi csúcson vannak. Ami olcsó, az az amerikai dollár, a zöldhasú reáleffektív árfolyama 1970-ig visszatekintve erős leértékelődést mutat. Amikor a piacok elkezdenek betegeskedni, akkor a tőke a dollárba áramlik vissza, így ha lesz egy újabb kockázatkerülési hullám, az igen jót tehet a dollárnak. Amerikában valamekkora költségvetési megszorítás a választások után mindenképpen várható, ami visszaesést okoz a konjunktúrában, de javít az eladósodottságon, javítja a külkereskedelmi egyenleget és szintén erősítheti az amerikai dollárt is.

Az ellenérvek ellenére a Budapest Alapkezelő nem menne szembe a piaccal. „Elismerjük a piac szeptember eleji jelentős erejét” – mondják. „Never play machoman with the market”, azaz sohase játssz macsót a piacokkal szemben – idézett Duronelly egy külföldi gurut.

A recesszió biztos, de a forint stabil maradhat

Magyarországgal kapcsolatban Duronelly Péter elmondta, nagyjából arra számítanak, ami az elmúlt két évben volt: mély recesszióra. A növekedés -1,3 százalék lehet, amiből a belföldi felhasználás -3,3, a nettó export +2,0 százalék. Egyszerűen nem látják a végét annak az aggasztó folyamatnak, hogy a beruházások úgy esnek, mint a kő, semmi változásnak nincs nyoma e téren. A banki hitelezés is tovább zsugorodik és az MNB elemzései is egyre csak tolják ki azt az időhorizontot, amikor ebben változás várható. A banki hitelezésnek pedig a jelek szerint nem is csak a pénzintézetek állapota az akadálya, hanem a hitelkereslet gyengesége is.

Magyarország azonban nem Görögország, amíg az exportunkat, amint eddig láttuk, megveszik a németek, addig várhatóan a külső egyensúlyunk is fenntartható, a magyar gazdaság mérlege cash flow-alapon pozitív lesz, ami támogatja a forintot is. Kockázat azonban a forint árfolyamát illetően, hogy sok külföldi befektető vásárolt magyar állampapírt, és a feltörekvő piacokra áramló pénzek mindenkori nagyságát tartják az egyetlen igazán lényeges tényezőnek, amely a forintárfolyamot és a kamatszintet lényegesen befolyásolja.

Bukósisak nélkül nem szabad motorozni

A feltörekvő piaci kötvények hasonlóan viselkednek, mint a részvények: amikor pánik volt, nem vették a részvényeket és dekonjunktúra volt a piacokon, akkor ezeket a kötvényeket is eltaszították maguktól a befektetők. Ez az igazi kockázat a hazai kötvénypiaccal kapcsolatban is. Előbb-utóbb mindenképpen lesz profit taking (profitkivét) magyar kötvényekből is, reméljük, hogy ez az IMF-megállapodás előtt történik, és nem utóbb.

A fel nem használt IMF-hitelt az előző pénzügyi válságnál forintkötények visszavásárlására fordították. Amelyik hazai kötvényt ez nem érintette – Mol, OTP-devizakötvények stb. -, azok hozama az egekben volt. Nem tudni, hogy egy újabb hasonló helyzetben a magyar hozamokat hol lehetne megállítani.  Éppen ezért „épeszű ember nem indul el bukósisak nélkül motorozni” – mondta Duronelly az IMF-megállapodás szükségességére utalva.

A Templeton ügyfélszolgálatán múlik a sorsunk?

Elég ijesztő, hogy a magyar stabilitás egyik záloga, hogy a Templeton alapkezelő sales-esei (értékesítéssel megbízott szakemberei) jól működjenek és nagy mennyiségben adják el a befektetési jegyeiket, mert ha komoly visszaváltások indulnának meg, akkor előbb-utóbb a magyar papírokból is értékesíteniük kellene. A hazai devizatartalékok magasak, de csak addig, amíg nincs tőkekivonási hullám. „A tartalék mindig addig jó, amíg nem kell használni” – mondja Duronelly. Akár egy kínai recesszió is megindíthat egy kivonási hullámot a feltörekvő piaci kötvényalapokból, hatalmas a függésünk a nemzetközi folyamatoktól, ezért is kell IMF-megállapodás.

Itthon a Monetáris Tanács megkezdett egy kamatvágási ciklust, de várhatóan nem fog 25 bázispontnál megállni. Hacsak nem történik valamilyen nagy esemény a tőkepiacokon, várhatóan folytatni fogja, a jegybankok világszerte általában hosszú ideig kitartanak a hasonló ciklusaik mellett.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG