5p
Összesen több mint 68 ezer pénztárgép után több mint 2,8 milliárd forint összegben nyújtottak be nyilatkozatot az előleg, illetve vételár állam általi átvállalására a visszavont engedélyű pénztárgépek, illetve az előlegekkel eltűnt vállalkozás miatt pórul járt kereskedők

Az adóhatóság az MTI érdeklődésére adta ki a számokat.

Majd az állam behajtja - ha tudja

Hivatali visszaélést sejtenek a háttérben

A Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali visszaélés miatt nyomoz az Alt Cash és a Japán Cash online pénztárgépek engedélyezésének ügyében, a büntetőeljárásnak eddig két gyanúsítottja van – közölte nemrég a Népszabadsággal Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Alig több mint két héttel az után, hogy november 25-én a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MEKH) megadta az engedélyt az Alt Cash pénztárgépeinek forgalmazására, rendőrök szállták meg a cég telephelyét. Január végén viszont már a MEKH-nál is házkutatást tartottak a nyomozók.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét, indoklásuk szerint mindkét típus adóelkerülésre adott volna lehetőséget az adóügyi ellenőrző egység (AEE) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt. A két érintett forgalmazótól gépet rendelők állami támogatás formájában megkaphatták az igazoltan megfizetett előleget, foglalót, ha új gépet rendeltek a NAV honlapján, s követelésüket az államra engedményezték.

A Patkós-Cassa viszonteladóként kínált online pénztárgépeket, több száz megrendelőtől vett át előleget, utána azonban elérhetetlenné vált. Az ügyben csalás gyanújával rendőrségi nyomozás folyik. A kormány ez esetben is átvállalta a befizetett előlegeket, vételárakat, amennyiben az érintettek követelésüket az államra engedményezték. A kormány korábban jelezte, hogy jogi úton fellép mindhárom pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

Nem lesz azonban könnyű dolga ha pénzt akar látni: az egyik érintett társaság korábban ugyanis azt közölte, a pénzt már beforgatták a gyártásba. "Nem volt szándékunk a kormányt olyan helyzetbe hozni, hogy helyettünk kelljen helyt állnia. Jelen helyzetben nem tudjuk kártalanítani ügyfeleinket, mivel a befizetett előlegek, az AEE és a pénztárgép gyártók felé továbbítva lettek. A megrendelt pénztárgépek és AEE alkatrészek a raktárainkon vannak" - írták.

Hányan bukták az 50 ezres támogatást?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI megkeresésére közölte: eddig több mint 90 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. Pontos választ június 30-a után tudnak adni arra a kérdésre, hogy a gépeket megvásárlók közül hány kereskedő vehette igénybe az 50 ezer forintos állami támogatást, illetve, hogy hányan estek el tőle azért, mert kicsúsztak a rájuk vonatkozó üzembe helyezési határidőből.

NR-300 - betiltva

A vevő ugyan rögtön a pénztárgép megvételekor 50 ezer forinttal kevesebbet fizet a pénztárgépért, de az eladó (gyártó, forgalmazó) 2014. június 30-áig kérheti a támogatás kiutalását. Ezért ezt követően lehet csak pontos információt szolgáltatni arról, hogy ténylegesen hány pénztárgép után tudták az adózók az állami támogatást igénybe venni - közölte az adóhatóság.

Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacsere költségeit csökkenteni lehessen az 50 ezer forintos állami támogatással. Ezt a határidőt egyszer meghosszabbította a kormány: azoknak a kereskedőknek, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket február 28-áig, illetve április 30-áig a visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft., a Japán Cash Kft. és az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) az utóbbi napokban újabb hat pénztárgépre adott ki forgalmazási engedélyt, köztük az Alt Cash Kisker Online elnevezésű gépére. A MEKH legutóbbi típusvizsgálati döntései alapján 110 engedélyezett online pénztárgépből választhatnak a kereskedők.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az áprilisi határidő lejárta előtt az MTI-nek azt mondta, sok olyan kereskedő van, aki jogosult a támogatásra, ám önhibáján kívül nem jut hozzá a pénztárgéphez a határidőig, mert a szállító nem tudta még átadni a megrendelt eszközt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban közölte, a tárca nem dolgozik az állami támogatás határidejének megváltoztatásán.

Korábban az Online Pénztárgépre Kötelezettek Facebook Közössége arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeleti úton hosszabbítsa meg az online pénztárgépek üzembe helyezési határidejét minden vállalkozó számára, aki határidőre megrendelte a gépet. Nyílt levelük szerint jelentős vállalkozói csoport, több tízezer ember nem tudta teljesíteni a február 28-ai üzembe helyezési határidőt, az időben megrendelt pénztárgépet ugyanis a gyártási kapacitások miatt nem kapták meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG