1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Abkommen zwischen der Republik Österreich und der Schweizerischen Eidgenossenschaft über die Zusammenarbeit in den Bereichen Steuern und Finanzmarktnál mi többet akarunk.

A kormány döntése szerint visszamenőleg átlagosan 35 százalékos forrásadót vetnek ki az adóelkerülési céllal külföldre menekített pénzekre, amelyek összege becslések szerint legkevesebb 1000 milliárd forint. A kormány először Svájc bankjait térképezné fel, majd osztrák és ciprusi számlákat vizsgálna. Lázár János államtitkár többször említette példaként a Svájc és Ausztria között, 2013. január 1-én létrejött adóegyezményt, mint együttműködési formát, mely lehetővé teszi a két ország közötti információcserét.

A 2013. január 1-jétől hatályos osztrák-svájci adóegyezmény ("Abkommen zwischen der Republik Österreich und der Schweizerischen Eidgenossenschaft über die Zusammenarbeit in den Bereichen Steuern und Finanzmarkt", magyarul: Az Osztrák Köztársaság és a Sváj-ci Államszövetség között az adók és pénzügyi piacok területén történő együttműködésről szóló megállapodás) a Svájcnak Németországgal és Nagy-Britanniával kötött hasonló egyezményein alapul.

Két lehetősége van a svájci számlásoknak

Személyi hatálya alá azok a magánszemélyek tartoznak (gazdasági társaságok, egyesületek, alapítványok tehát nem), akik lakóhellyel rendelkeznek Ausztriában és volt/van Svájcban vezetett bankszámlájuk vagy betéti számlájuk 2010. december 31. és 2013. január 1. napján.

2013. jan. 1. és 2013. máj. 31. között két lehetőség áll fenn az érintett személyi kör számára az egyezmény értelmében:

1.    Anonim adófizetés: a svájci bank ekkor egy átalányadót vet ki és szed be, melyet az osztrák adóhatóság felé továbbít, de titokban maradhatnak az érintett adózó számlaadatai. Ezzel az adókötelezettség teljesítettnek minősül, sőt, a lépés a fekete pénzek miatti büntetőjogi következmények alól is mentesít.

Az átalányadó kiszámítási módja alapvetően megfelel a német és a brit egyezményben foglalt számítási módnak.

Az átalányadó mértéke 15% és 30% közötti lehet, ill. bizonyos feltételekkel akár 38% is. Az adó mértéke nem a számlán található összeg nagyságától függ, kivéve egyetlen esetet: amennyiben a 30%-os adókulcs alkalmazására lenne lehetőség, és a számlaösszeg 2010. dec. 31-én (vagy 2012. dec. 31-én) meghaladja a két millió eurót: akkor akár 38%-ig emelkedhet az adókulcs. Az adóban megfizetésre kerül az szja, az áfa, az örökösödési és az ajándékozási illeték.
Amennyiben az adózó az átalányadó megfizetését választja, de  bankszámláján nincs elég fedezet ennek megfizetésére, akkor a svájci bank felszólítására köteles bizonyos határ-időn belül bizonyítania a fizetőképességét. Ennek elmulasztása esetén, tehát ha az adózó nem fizeti meg az összeget, a svájci bank jelenti ezt az osztrák adóhatóságnak.

2.    Önkéntes bejelentés: ez önfeljelentésnek minősül, ami mentesít az esetleges büntetőjogi következmények alól. Ebben az esetben az osztrák számlatulajdonos meghatalmazza a svájci bankot, hogy az alábbi adatokat adja meg az osztrák adóhatóságnak: számlatulajdonos neve, lakóhelye, adószáma, tb azonosító jele, számlaadatok, a számlán található összeg. Itt a bejelentés nyomán nyilvánossá vált összeg után kell adózni.

Az egyezmény értelmében a befolyó adót Svájc részletekben fogja elutalni Ausztriának, 2013-ra egy milliárd euró bevételt várnak.

Azok sem ússzák meg, akik 2012. ápr. 13. és 2013. jan. 1. között szüntették meg a számlájukat, és menekítették ki betétjeiket Svájcból, mert Svájc kötelezettséget vállalt arra, hogy az osztrák hatóságoknak információt szolgáltat arról, mely országok szolgáltak legkedveltebb desztinációkként az ilyen pénzmenekítők számára, hogy aztán Ausztria megfelelő intézkedéseket tehessen ezen célországokkal szemben. Pozitív motivációt pedig az jelent az adómenekítési hullám elől, hogy az adózás által egyszer és mindenkorra legálissá válnak ezek a pénzeszközök, és nem kell azokat tovább titkolni. 

Oda-vissza érvényes az egyezmény

Az egyezmény 31. cikke ("reciprok intézkedések") alapján a kétoldalúság elve értelmében Svájc is követelhet Ausztriától minden intézkedést, amely azt célozza, hogy a Svájcban lakó, Ausztriában bankszámlával rendelkező magánszemélyek Ausztriában "parkoltatott" vagyona is meg legyen adóztatva. Ennek szabályait arra figyelemmel kell kialakítani, ahogy azokat Ausztria más államokkal szemben alkalmazza.

Magyarország teljes adatszolgáltatást akar és évekre visszamenőleg. Az osztrák példa tehát jó kiindulópont lehet, de a magyar kormány ennél többet akar. Nem valószínű azonban, hogy az adóelkerülésért kiszabható legmagasabb büntetési tétel idejénél (5 év) korábbi időkre is ki lehet majd terjeszteni a visszamenőlegességet. Legalábbis más nemzetközi példák erre utalnak, és bár a transzparencia Svájc érdeke is, a diszkréció szintén az.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG