Hirdetés
Hirdetés

Rugalmasabb unit-linked konstrukciók: ha baj van, közbeléphet!

2010. április 28., 10:58

A válság nyomán sok biztosító tette rugalmasabbá unit-linked termékeit. Hosszú távú megtakarításoknál is van már rá lehetőségünk, hogy időközben - büntetlenül - beavatkozhassunk

Hirdetés
A pénzügyi válság nyomán mélyrepülést vett részvényárfolyamok okozta veszteségeket követően, a piaci szereplők megoldásokat kerestek a magánszemélyek befektetési portfóliójának védelme érdekében - mutat rá a termékskála fejlődésére és rugalmasabbá tételére a CIG Pannónia Életbiztosító szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A tőkepiacokon ismert stop-loss megoldás megjelent néhány biztosítási termékben, amelynek eredményeként a hektikusabb időszakokban a megtakarítás alakulásának nyomon követésével, az ügyfél kockázatviselő képességének megfelelően rendezhető át befektetése. A veszteségek minimalizálása mellett elvárás az elérhető nyereség követhetősége is, arra is van mód, hogy mindkét helyzetben automatikusan kerüljön átcsoportosításra a felhalmozott tőke.

Rugalmasabb unit-linked termékek a piacon

Bár a unit-linked biztosítás alapvetően hosszú távú megtakarítást jelent, mégis igényként jelentkezett, hogy egy hosszabb lefelé irányuló, vagy felfelé tartó befektetési periódusban a megtakarítóknak legyen lehetőségük a - mostanihoz hasonló átmeneti, de jelentős piaci elmozdulások nyomán jelentkező - veszteségek csökkentésére, illetve nyereség realizálására. A biztosítási piac szereplői az elvárásra garantált megtérülést biztosító konstrukciókkal, illetve a veszteséget, vagy nyereséget figyelő és a portfólió automatikus változtatását lehetővé tevő megoldásokkal jelentek meg.

A hosszú távon biztonságot nyújtó, hagyományos vegyes életbiztosítások, valamint a modern befektetési alapok előnyeit is hordozó, a befektetési lehetőséget biztosítási védelemmel kombináló rendszeres díjas unit-linked biztosítások (UL) kereslete a kecsegtető hozamadatok nyomán egészen 2008 második feléig dinamikusan nőtt.

Az ügyfél hosszú távú megtakarítás esetén is beavatkozhat

Átrendezheti a biztosítási piacot a TKM
A pénz- és tőkepiaci válság ekkor ritkán tapasztalható mélységekbe csökkentette a különböző pénzügyi eszközök árfolyamait. Miközben a dinamika az egyszeri díjas konstrukciók esetében csökkenő tendenciába fordult, és a folyamatos díjas biztosítások értékesítése stagnált a tavalyi év folyamán, addig az UL megoldás előnyei változatlanul vonzónak bizonyulnak.
„Erős igény mutatkozik a pénzpiaci eszközalapokhoz képest magasabb hozamot ígérő befektetési lehetőségek iránt, amelyek ugyanakkor biztonságot nyújtanak a rendszeres díjat befizető ügyfelek számára.”- emelte ki Gaál Csaba, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója. "Az ügyfél beavatkozását lehetővé tevő megoldás egyrészt proaktív gondolkozásra ösztönzi az ügyfelet, hiszen már előre átgondolhatja, igényli-e szükséges esetben a portfólió későbbi automatikus átrendezését, másfelől komfortérzetét is növeli.”

A megtakarítók részéről lényeges elvárás, hogy a gazdasági környezet változásával a befektetéseik átcsoportosíthatók legyenek a meglévő befektetési alapok között, valamint – a maximális hozam elérése érdekében – hogy a jövőbeni befizetések elhelyezése is átrendezhetővé váljon.

De honnan tudja az ügyfél, hogy mit lépjen, ha a pénzpiacokon változás történik? „A CIG-nél például egy komplex árfolyam-figyelési és portfoliókezelési szolgáltatás segít ebben, tehát a rendszer nem igényli a megtakarító részéről a befektetési eszközök árfolyamának napi követését. Az árfolyam-figyelési, illetve automatikus eszközalap-váltási lehetőség az előzetesen beállított paraméterek alapján teszi lehetővé a biztosításban felhalmozott tőke eszközalapok közötti, automatikus átcsoportosítását.” – jellemzi az elvárásokat Gaál Csaba.  Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy amennyiben a kockázatosabb eszközalapok árfolyamának csökkenése egy meghatározott tűréshatár alá esik, a biztosító az eszközalapok egységeit biztonságosabb – tőkevédett - alapba váltja át.

Ellenkező esetben, amennyiben a kockázatosabb eszközalapoknál a tűréshatárt meghaladó árfolyam-növekedés figyelhető meg, a biztonságosabb alap egységeinek eladását követően, a biztosító a kockázatosabb eszközalapokból vásárol annak érdekében, hogy az ügyfél részesülhessen a befektetési eszközök várhatóan jó teljesítményéből.

Érdemes szem előtt tartani, hogy ez a lehetőség sem garancia a magasabb hozam elérésére
, ugyanakkor a nagy veszteségek elkerülésére, illetve a nyereségekből való részesedére lehetőséget ad - hangsúlyozza közleményében a CIG Pannónia Életbiztosító.

Durva árverseny a biztosítóknál: jobb kimaradni?
A tőzsdére igyekszik a CIG Pannónia Életbiztosító
Csökkenő bevételek a biztosítási piacon 
Nyugdíjpénztárak: növekvő részvényarány
Böngésszen a unit-linked konstrukciók között!

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

A technológiai forradalom korában pár év alatt akkorát fordulhat a világ, amely korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna. Tényleg meszeltek az érintőképernyőknek? Milyen nagy újítások jöhetnek a belátható jövőben? Legújabb videónkból ez is kiderül.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40021.89+0.9%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • január 15
  KSH - Mezőgazdasági termelői árak (november, év/év)
  KSH - Építőipari termelés (november, év/év)
  Gépipari megrendelésállomány (év/év, december)
  január 16
  Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (november, év/év)
  Fogyasztói árindex (év/év, december)
  Fogyasztói árindex (év/év, december)
  Citigroup 2017 Q4
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index (január)
  január 17
  Fogyasztói árindex - végleges (december)
  Ipari termelés (év/év, december)
  Bézs könyv
  Bank of America 2017 Q4
  Goldman Sachs 2017 Q4
  Alcoa 2017 Q4
  január 18
  GDP (negyedév/negyedév, év/év, Q4)
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év, december)
  Ipari termelés (év/év, december)
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelme
  Philadelhpiai Fed index (január)
  Morgan Stanley 2017 Q4
  IBM 2017 Q4
  Amercan Express 2017 Q4
  január 19
  KSH: Átlagos bruttó béremelkedés (év/év, november)
  Termelői árindex (év/év, december)
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró, november)
  {{uk}} Kiskereskedelmi forgalom (év/év, december)

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)