Hirdetés

Hullanak a fejek: kirúgták a hírszerzési igazgatót is

2017. augusztus 03., 07:30

Felmentették az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnickot.

Elemzők szerint a döntés a Fehér Házban zajló személyi átalakítások része. Ezra Cohen-Watnicknak már a kinevezését is kifogásolták a hírszerző szervezetek vezetői, és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó márciusban már tett lépéseket az elmozdítása érdekében.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzői ugyanis folyamatosan panaszkodtak a munkájára. Cohen-Watnick azonban segítséget kért és kapott Jared Kushnertől, Donald Trump vejétől és tanácsadójától - akihez sajtóhírek szerint szoros és bensőséges barátság fűzi- valamint Steve Bannontól, az elnök stratégiai főtanácsadójától.

Hirdetés

Katonák veszik át Washington kulcspozícióit – mire készül Trump?

Washingtonban a végrehajtó hatalom négy legjelentősebb, politikai kinevezésre épülő pozíciójából hármat már tábornok tölt be. Nő annak a gyanúja, hogy Trump valójában függetleníteni akarja saját pozícióját és megroggyant kormányzását a politikai pártoktól. Trump a jelek szerint nem fog válogatni az eszközökben, ha a politikai túléléséről lesz szó. Káncz Csaba jegyzete >>>


Rejtély, miért tették lapátra

Egyelőre nem került nyilvánosságra, hogy mi volt a leváltás közvetlen oka, mindenesetre a Fehér Ház a szerda esti órákban közleményben tudatta a döntést.

"McMaster tábornok nagyra becsüli a Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóságának Ezra Cohen-Watnick vezetése alatt végzett munkáját" - olvasható a közleményben, amely leszögezte: a nemzetbiztonsági tanácsadó úgy döntött, hogy másféle tapasztalatok pillanatnyilag jobban szolgálják a munka előrehaladását.

Ő volt az utolsó

A 31 éves Cohen-Watnickot még Donald Trump első és pár hét után lemondásra késztetett nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn vitte a Fehér Házba. McMaster tábornok azonban, amióta átvette a Nemzetbiztonsági Tanács irányítását, fokozatosan kiszorította Flynn volt munkatársait. Hat munkatárstól vált meg, utolsóként Ezra Cohen-Watnicktól.

Cohen-Watnick elmozdítása két nappal az új kabinetfőnök, John Kelly beiktatása után történt, s elemzők megjegyezték, hogy az új kabinetfőnöknek - aki hírek szerint gyorsan és hatékonyan vette át a kaotikusnak ítélt helyzet irányítását - szintén szerepe lehetett a Nemzetbiztonsági Tanácsot érintő személyi változásban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A mostani állás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt, amely pár éve alakult, bejut a Bundestagba a közelgő általános választásokon, és így Hitler óta először lesz szélsőjobboldali párt a parlamentben. Náciknak azért nem neveznénk őket, inkább olyasmik, mint Le Pen pártja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX36892.09+0.32%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?