6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megváltozhat majd a menekültek útvonala. Románia és Horvátország felé is őriznünk kell majd a határt? Vissza lehet-e toloncolni a menekülteket Szerbiába? Mi lesz, ha jönnek az őszi viharok a tengeren? Szomszédaink már készülődnek.

A világsajtó szinte egyöntetű véleménye szerint a magyar hatóságok állatként bánnak a menekültekkel, túl kevés élelmet, vizet és orvosi ellátást biztosítanak nekik, és börtönszerű körülmények között tartják őket. Miközben a magyar hatóságok a kerítésépítéssel vannak elfoglalva, Nyugaton már azon gondolkodnak, mi történik, ha valóban sikerülne lezárni a szerb-magyar határt.

„A határokat le lehet zárni, de ezzel a problémák nem oldódnak meg” – mondta a egy német baloldali frakcióvezető, Gregor Gysi vasárnap, miután a németek bejelentették, hogy ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést. Kedden pedig életbe lépnek nálunk a büntetőjogi szigorítások a tiltott határátlépéssel kapcsolatban, bár azt senki nem tudja, minek, mert a börtönök enyhén szólva is túlzsúfoltak, a jogszabály lényegében végrehajthatatlan. Lehetővé válik a menekültek visszatoloncolása is Szerbiába.

Magyarország helyett Horvátország és Szlovénia

A változások egyik hatása az lehet, ha a Görögország-Szerbia-Macedónia-Magyarország-Ausztria útvonal helyett Szerbiából Horvátországon és Szlovénián keresztül mennek Ausztriába a menekültek. Egy másik verzió, hogy az egyébként kerítéssel védett török-bolgár határnál gyűlnek fel és lépik át valahogy a határt, mert ha már kerítés, ez sokkal közelebb van, és már az EU-ban lesznek.

A The Guardian szerint sok menekült a görög-török határon is felgyűlhet, és kérheti a görög hatóságoktól a bebocsátást, hogy elkerüljék a veszélyes tengeri átkelést. Októberben-novemberben a viharok miatt ugyanis túl kockázatos lélekvesztőkön átkelni.

Szerbiába lehet toloncolni?

Mások azon tanakodnak, hogy Magyarországot hogyan lehetne elkerülni, ha a kerítés túl veszélyessé válna. Az IOM nemzetközi menekültügyi szervezet szerint a kerítés az embercsempészek karjaiba hajtja a menekülteket, akik például Horvátországon keresztül viszik majd őket. Emlékeztetnek arra, hogy mivel az emberek eddig is átkeltek a magyar kerítésen, egy vasúti sínpárnál eddig hagyták őket átkelni, de készül ott is egy zárható kapu.

A német Stuttgarter Zeitung szerint egy szerb illetékes azt mondta, „nem vagyok benne biztos, hogy készek vagyunk a menekültek visszatoloncolására”. Attól tartanak, a menekültek Szerbiában torlódnak fel, és új befogadó táborok építését tervezik, különös tekintettel a közelgő télre.

Rossz szomszéd, és ez még a legenyhébb kifejezés

A lap szerint Horvátország és Románia egyaránt lázasan átmeneti befogadó táborokat állítanak fel. „Magyarország élesebb irányvonala főleg a szomszédaira gyakorol fokozott nyomást” – írják. A szerb lakosság körében megütközést kelt az egyoldalú kerítésépítés, a menekültekkel kapcsolatos durva bánásmód képei, és a Vajdaság második világháborús magyar megszállására emlékezteti őket – így a stuttgarti lap.

„Rossz szomszéd”, „fasiszta Európa szívében”, „szégyen, Orbán”, „Európa önjelölt védelmezője nyomorúságos módszereivel mindazt veszélyezteti, amit állítólag védelmez” – idézik a Blic című szerb lapot, aki Orbánt hitlerbajuszra emlékeztető tördelési trükkel ábrázolta (lásd a képet). A szerb-magyar kapcsolatok a jelek szerint tehát igen mélyen vannak, mi lesz, ha a szerbek egyszerűen nem veszik át tőlünk a menekülteket?

A szerb elnök emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt számos szerb is menekülni kényszerült a délszláv háború idején, és hozzátette, „nem emelünk falakat, Szerbia átvállalja a felelősség egy részét”.

Románia sem maradhat ki teljesen

A német Stern szerint Ausztria felkészül arra, hogy ha Magyarország tovább szigorítja a menekültekkel kapcsolatos irányvonalát, akkor megváltozik a menekültek útvonala. Az osztrák belügyminisztérium szóvivőjére, Karl-Heinz Grundböckre hivatkozva azt írják, fennáll a lehetőség, hogy Magyarországot megkerülik majd a menekültek. A jövőben nagyobb számban Szlovénián keresztül érkezhetnek a menekültek Ausztriába.

Az ORF osztrák állami televízió honlapja szerint azonban a román-magyar határ is szóba jöhet, főleg embercsempészek szállíthatnak arrafelé menekülteket, bár arra számítanak, hogy Magyarország ezt a határt is erősen ellenőrizni fogja.

Az ORF már azt is tudni véli, hogy a legtöbb menekült Szerbiából Belgrádon át megy majd Horvátországba, és a Batrovci/Bajakovo határállomáson fog átkelni, Belgrádtól 110 kilométerre nyugatra. Más útvonalak is vannak, Bosznián, Koszovón keresztül, de ezek bonyolultabbnak tűnnek. A cél az osztrák Karintia vagy Stájerország tartományok lesznek.

A szlovén belügyminisztérium különleges munkacsoportja állítólag ma tárgyal a szükséges lépésekről.

Vélemény: A menekültek elmennek, a szégyen marad

Mi lesz, ha a menekültek végül tényleg elkerülik, kihagyják Magyarországot? Azon kívül, hogy az ország képén örökké szégyenfolt marad az embertelen bánásmód, számíthatunk arra is, hogy az erős németek kitartó nyomására kötelezően bevezetik a menekültek kvóta szerinti elosztását. Így nekünk is hasonlóképp jutnak majd menekültek, mint másoknak, hacsak nem fizetünk súlyos pénzeket azért, hogy ne így legyen. A szerbek sem biztos, hogy átveszik őket, ha ki akarnánk toloncolni, vagy ha igen, könnyen lehet, hogy pár nap múlva újra próbálkoznak a határátlépéssel.

A magyar börtönöket állítólag 13 ezer főre tervezték, de mivel az utóbbi mintegy öt évben kiugróan megnőtt a börtönökben tartott rabok száma, több mint 17 ezer fogva tartott van most is. Ha pár száz embert be is tudnak zárni, ezreket már aligha. (Másrészt a jelenlegi menekülttáboraink sem sokkal jobbak egy börtönnél, mégis tele vannak.) Egyetlen nap alatt több ezer menekült is érkezett az utóbbi hetekben, ha valamiért még mindig Magyarország mellett döntenek, a kormányzat ugyanolyan tehetetlen lesz, mint eddig.

Az európai menekültpolitika gyökeres átalakítására garantáltan szükség van, az általános megvetés közepette, ami a magyar politikával szemben érezhető, aligha lehet arra számítani, hogy nekünk kedvező módon fog ez megtörténni. A szomszédainkkal való viszonyunk a hidegháború óta nem lehetett ilyen pocsék. Lehet, hogy sokba fog még nekünk az a kerítés kerülni, többet ért volna, ha az év elejétől magyar nyelvű plakátolás és kerítésépítés helyett az emberi bánásmódra készültünk volna fel, EU-s pénzekből, természetesen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG