Hirdetés
Hirdetés

Az európai légitársaságok kártérítést kérnek

2010. május 30., 16:28

A fapados EasyJet más európai légitársaságokkal karöltve közös keresetben készül kártérítést követelni az izlandi vulkánkitörés kapcsán felmerült rendkívüli költségekért

A fapados EasyJet más európai légitársaságokkal karöltve közös keresetben készül kártérítést követelni az izlandi vulkánkitörés kapcsán felmerült rendkívüli költségekért.

A légitársaságok érvelése szerint a repülési tilalom miatti járatkiesések és az ebből eredő költségek miatt semmit nem tehetnek, de az utasok külön ellátásával kapcsolatban felmerült kiadásokért szeretnének kompenzációt.

Az EasyJet főnöke a hétvégén azt közölte, hogy más légitársaságokkal együtt - és nemcsak a fapados szektorból - készítik elő a benyújtandó keresetet, hogy az európai repülési felügyeletet a repülési tilalom következményeinek kiegyenlítésére kényszerítsék. Ugyanakkor közelebbről nem nevezte meg azokat a társaságokat, amelyek részt vesznek az akcióban.

Hirdetés

A német Focus magazin ágazati forrásokra hivatkozva éppen a hétvégén közölt adatokat a 23 német nemzetközi repülőtér áprilisi forgalmáról. A jelentés szerint a hónapban a német nemzetközi repülőtereken kiszolgált utasok száma 12,4 millió volt, 2,5 millióval, 16,7 százalékkal alacsonyabb, mint márciusban.

A légi teherszállítás növekedése is megtorpant az év negyedik hónapjában: az első negyedévben átlagosan mért 24,1 százalékos növekedési ütem 16,5 százalékra lassult.

Siim Kallas uniós közlekedési biztos a repülési tilalom idején úgy vélte: el kell kerülni, hogy felelősöket keressenek a kialakult helyzetért, mert a légtérzár fő indoka egyértelműen a biztonság volt.

Az izlandi vulkánkitörés áprilisban napokon át súlyos fennakadásokat okozott a kontinens légi közlekedésében. A több kilométeres magasságban terjedő sűrű hamufelhő miatt - biztonsági okokból - elrendelt repülési tilalom milliárdos nagyságrendű gazdasági kárt okozott, és utasok milliói jutottak miatta késve a céljukhoz.

MTI

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38176.08-0.55%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?