Hirdetés
Hirdetés

Ne hagyd, hogy átverjenek az álhírek világában! Szelektálj!

2017. október 05., 14:47

Iszonyatos mennyiségű információ zúdul ránk nap mint nap, a baj már az, hogy hogyan válogassuk ki a számunkra hasznosat. Nem kell elveszni a rengetegben, erre ma már sokféle megoldás van, hírlevelek, toplisták, a weboldalak válogatásai vagy a híreket szűrő alkalmazások.

Régen volt televízió, rádió, amit bekapcsoltunk, és végighallgattuk a híreket. Rendszerint az összeset, mert nem tudtuk, mikor jön valami érdekes, ráadásul a végén volt az időjárás. Az újságok valamivel praktikusabbak voltak, mert ami nem érdekelt, azt azonnal át lehetett ugrani. Ma már azonban kevesen olvasnak nyomtatott sajtót.

Csak magyarul több tucatnyi híroldal, weboldal van, főleg ha a szakosodott, de széles kört érintő oldalakat is belevesszük (sportoldal, autós oldal, nőknek szóló lap). Ezeket végignézni teljes képtelenség, ha pedig idegen nyelven is olvasunk, megsokszorozódik a hírek mennyisége. Valahogy szelektálni kell, nincs mese.

Hirdetés

A régi módszer, mely szerint végignézünk egy híradót vagy minden nap elolvasunk egy híroldalt, nem igazán célra vezető. Sok mindenről lemaradhatunk így, vagy torz képét kapjuk a valóságnak, érdemes több oldalt követni egyszerre. Mivel azonban minden oldalon sok a hír, válogassunk.

Rovatok és toplisták

Az egyik módszer, ha csak bizonyos rovatokat nézünk, ha például a külpolitika érdekel, akkor azt. De az általános műveltséghez más is hozzátartozik, vagy lemaradhatunk hasznos hírekről, ezért például a toplistákat nem árt megnézni. A legtöbb weboldalon van „top 10” vagy valami hasonló a leginkább kattintott hírekről, sőt a Privatbankar.hu oldalon az elmúlt 24, 48 óra és egy hét legnépszerűbb hírei is ott vannak (rendszerint a cikkek végén).

Videók és podcast-ok

Televíziós és rádiós állomásoknál sokszor archívumuk, a podcast-ok (hangfelvételek) és videók hasznosak lehetnek. Ezek sokszor késleltetve kerülnek ugyan fel a weboldalukra, de egyrészt így akkor hallgatjuk meg, amikor időnk van, másrészt pedig megállítható, előrepörgethető, visszatekerhető. Sok cég a Youtube-csatornájára is tesz fel archív felvételeket.

Válogatják a híreket

Vannak olyan oldalak, Magyarországon például a Hírstart, Hírkereső, amelyek a többi híroldalt próbálják összefogni. Ezek külön szekciókban tálalják például az oldalak vezető híreit, amelyeket az egyes szerkesztőségek legfontosabbnak tartanak. Vagy szétválogatják a híreket rovatok, témák szerint, például a gazdaság címszó alatt az összes oldal gazdasági híreit.

Postán, de nem csigapostán

Aki az e-mailt szereti, az sok weboldalon fel tud iratkozni hírlevelekre, amelyek az adott nap vagy például fél nap legfontosabb híreit tartalmazzák számára. Fejlettebb weboldalakon érdeklődési köröket is be lehet állítani, például kérni a műszaki témákat és a gazdaságot, de letiltani a politikát vagy a sportot. Vannak olyan oldalak is, amelyek a nap végén vagy a hét végén rendszeresen megjelenő cikkben összefoglalják a nap vagy hét legfontosabb írásait.

Megjött az okos világ

Eddig még csak a hagyományos weboldalaknak a kétezres évek eleje óta fő vonalakban változatlan világában jártunk, az okostelefonok már új lehetőségeket tartogatnak. Sok híroldalnak van saját mobil alkalmazása, a kifejezetten mobilra fejlesztett programokat jobbára sokkal könnyebb használni, mint mobilon böngészőben szörfölgetni. Általában akár fél kézzel is lehet.

Másrészt itt már szinte alapkövetelmény a hírek szűrése a felhasználók igényei szerint, hasonlóan ahhoz, ahogy a hírleveleknél említettük, általában rovatonként. Egy másik hasznos szolgáltatás a „push” üzenet, a telefon felső sorában megjelenő értesítés. A jobbaknál ezt is számos módon szűrni lehet, például rovatonként és fontosság szerint (például csak „breaking news”, azaz a kiemelten fontos hírek megjelenítése.)

Facebook, de csak okosan

A Facebook-on sok érdeklődési kört, hírforrás bejelöltél, és ott is elveszel a hírekben? Szintén érdemes szelektálni, és a leginkább figyelt hírforrásokat kiemelni („Követem/Megjelenítés elsőként” menüpontok). Így nagyobb az esély rá, hogy hírfolyamodban az igazán fontos hírek lesznek elöl, ha kevés időd van, akkor sem nem maradsz le róluk. Külföldön a Twitter is népszerű, ott is kijelölheted magadnak a hírforrásaidat, nálunk nem annyira terjedt el.

A legjobbak legjobbjai

Ahogy a hagyományos interneten (weben) is vannak az említett, hírszájtokat válogató hírszájtok, úgy az okostelefonok világában is vannak sok forrásból merítő hírválogatások. Külföldön a Flipboard, a Google Kioszk, a Feedly (ez utóbbi haladóknak való, sok saját beállítgatást kíván, saját hírcsatornáinkat hozhatjuk létre).

Ezek más híroldalakról tálalnak információkat, és az igazán nagy előnyük, hogy nemcsak téma vagy rovat, hanem fontosság, népszerűség szerint is megpróbálják nekünk rangsorolni a híreket. Például mások kattintásainak vagy a közösségi oldalakon való megosztásoknak a függvényében emelnek ki híreket. Így, ha ügyesen használjuk őket, van rá esély, hogy a fontos dolgok érnek el hozzánk előbb. Lényegében egy saját igényeinkre szabott, folyamatosan frissülő napilapot kapunk velük.

Magyar hírekhez javasoljuk a „magyar hírek” szókapcsolat keresését a Googple Play-ben vagy az Apple alkalmazás-áruházában, sokféle hazai programot fogunk találni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX39098.21+0.04%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?