5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Iszonyatos mennyiségű információ zúdul ránk nap mint nap, a baj már az, hogy hogyan válogassuk ki a számunkra hasznosat. Nem kell elveszni a rengetegben, erre ma már sokféle megoldás van, hírlevelek, toplisták, a weboldalak válogatásai vagy a híreket szűrő alkalmazások.

Régen volt televízió, rádió, amit bekapcsoltunk, és végighallgattuk a híreket. Rendszerint az összeset, mert nem tudtuk, mikor jön valami érdekes, ráadásul a végén volt az időjárás. Az újságok valamivel praktikusabbak voltak, mert ami nem érdekelt, azt azonnal át lehetett ugrani. Ma már azonban kevesen olvasnak nyomtatott sajtót.

Csak magyarul több tucatnyi híroldal, weboldal van, főleg ha a szakosodott, de széles kört érintő oldalakat is belevesszük (sportoldal, autós oldal, nőknek szóló lap). Ezeket végignézni teljes képtelenség, ha pedig idegen nyelven is olvasunk, megsokszorozódik a hírek mennyisége. Valahogy szelektálni kell, nincs mese.

A régi módszer, mely szerint végignézünk egy híradót vagy minden nap elolvasunk egy híroldalt, nem igazán célra vezető. Sok mindenről lemaradhatunk így, vagy torz képét kapjuk a valóságnak, érdemes több oldalt követni egyszerre. Mivel azonban minden oldalon sok a hír, válogassunk.

Rovatok és toplisták

Az egyik módszer, ha csak bizonyos rovatokat nézünk, ha például a külpolitika érdekel, akkor azt. De az általános műveltséghez más is hozzátartozik, vagy lemaradhatunk hasznos hírekről, ezért például a toplistákat nem árt megnézni. A legtöbb weboldalon van „top 10” vagy valami hasonló a leginkább kattintott hírekről, sőt a Privatbankar.hu oldalon az elmúlt 24, 48 óra és egy hét legnépszerűbb hírei is ott vannak (rendszerint a cikkek végén).

Videók és podcast-ok

Televíziós és rádiós állomásoknál sokszor archívumuk, a podcast-ok (hangfelvételek) és videók hasznosak lehetnek. Ezek sokszor késleltetve kerülnek ugyan fel a weboldalukra, de egyrészt így akkor hallgatjuk meg, amikor időnk van, másrészt pedig megállítható, előrepörgethető, visszatekerhető. Sok cég a Youtube-csatornájára is tesz fel archív felvételeket.

Válogatják a híreket

Vannak olyan oldalak, Magyarországon például a Hírstart, Hírkereső, amelyek a többi híroldalt próbálják összefogni. Ezek külön szekciókban tálalják például az oldalak vezető híreit, amelyeket az egyes szerkesztőségek legfontosabbnak tartanak. Vagy szétválogatják a híreket rovatok, témák szerint, például a gazdaság címszó alatt az összes oldal gazdasági híreit.

Postán, de nem csigapostán

Aki az e-mailt szereti, az sok weboldalon fel tud iratkozni hírlevelekre, amelyek az adott nap vagy például fél nap legfontosabb híreit tartalmazzák számára. Fejlettebb weboldalakon érdeklődési köröket is be lehet állítani, például kérni a műszaki témákat és a gazdaságot, de letiltani a politikát vagy a sportot. Vannak olyan oldalak is, amelyek a nap végén vagy a hét végén rendszeresen megjelenő cikkben összefoglalják a nap vagy hét legfontosabb írásait.

Megjött az okos világ

Eddig még csak a hagyományos weboldalaknak a kétezres évek eleje óta fő vonalakban változatlan világában jártunk, az okostelefonok már új lehetőségeket tartogatnak. Sok híroldalnak van saját mobil alkalmazása, a kifejezetten mobilra fejlesztett programokat jobbára sokkal könnyebb használni, mint mobilon böngészőben szörfölgetni. Általában akár fél kézzel is lehet.

Másrészt itt már szinte alapkövetelmény a hírek szűrése a felhasználók igényei szerint, hasonlóan ahhoz, ahogy a hírleveleknél említettük, általában rovatonként. Egy másik hasznos szolgáltatás a „push” üzenet, a telefon felső sorában megjelenő értesítés. A jobbaknál ezt is számos módon szűrni lehet, például rovatonként és fontosság szerint (például csak „breaking news”, azaz a kiemelten fontos hírek megjelenítése.)

Facebook, de csak okosan

A Facebook-on sok érdeklődési kört, hírforrás bejelöltél, és ott is elveszel a hírekben? Szintén érdemes szelektálni, és a leginkább figyelt hírforrásokat kiemelni („Követem/Megjelenítés elsőként” menüpontok). Így nagyobb az esély rá, hogy hírfolyamodban az igazán fontos hírek lesznek elöl, ha kevés időd van, akkor sem nem maradsz le róluk. Külföldön a Twitter is népszerű, ott is kijelölheted magadnak a hírforrásaidat, nálunk nem annyira terjedt el.

A legjobbak legjobbjai

Ahogy a hagyományos interneten (weben) is vannak az említett, hírszájtokat válogató hírszájtok, úgy az okostelefonok világában is vannak sok forrásból merítő hírválogatások. Külföldön a Flipboard, a Google Kioszk, a Feedly (ez utóbbi haladóknak való, sok saját beállítgatást kíván, saját hírcsatornáinkat hozhatjuk létre).

Ezek más híroldalakról tálalnak információkat, és az igazán nagy előnyük, hogy nemcsak téma vagy rovat, hanem fontosság, népszerűség szerint is megpróbálják nekünk rangsorolni a híreket. Például mások kattintásainak vagy a közösségi oldalakon való megosztásoknak a függvényében emelnek ki híreket. Így, ha ügyesen használjuk őket, van rá esély, hogy a fontos dolgok érnek el hozzánk előbb. Lényegében egy saját igényeinkre szabott, folyamatosan frissülő napilapot kapunk velük.

Magyar hírekhez javasoljuk a „magyar hírek” szókapcsolat keresését a Googple Play-ben vagy az Apple alkalmazás-áruházában, sokféle hazai programot fogunk találni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG