3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német és a francia gazdasági miniszter felkért egy-egy neves német, illetve francia közgazdászt, hogy dolgozzanak ki közös javaslatokat olyan intézkedésekre, amelyek révén nagyobb növekedésre serkenthetik az eurózóna két legnagyobb gazdaságát - közölte a német gazdasági minisztérium

Kiktől várják a megoldást?

Jean Pisary-Ferry évekig a brüsszeli székhelyű Bruegel kutatóintézet elnöke volt, jelenleg a francia kormány egyik tanácsadó intézetének vezetője. Henrik Enderlein, aki Franciaországban is tanult, az idén alapított Jacques Delors intézet vezetője, emellett a Hertie School of Governance nevű berlini egyetem tanára.

Sigmar Gabriel és Emmanuel Macron levélben kérte fel Jean Pisary-Ferryt és Henrik Enderleint, hogy november közepére állítsák össze a mindkét ország tartós gazdasági növekedését elősegítő konkrét javaslataikat tartalmazó jelentést.

A miniszterek azt kérték tőlük, hogy vázoljanak fel olyan közös francia-német kezdeményezéseket, amelyek segítségével erősíteni tudják a versenyképességet, a szerkezeti összetartást, az integrációt és az európai gazdasági növekedést.

Levelében a két miniszter rámutatott, hogy Európa gazdasági fellendülése elmarad a többi fejlett országétól, és fennáll a veszélye annak, hogy a lanyha növekedés, a túl alacsony infláció, a súlyos államadósság és a magas munkanélküliség miatt elvész egy évtized.

"Mint Európa két legnagyobb gazdaságának, Németországnak és Franciaországnak különös felelőssége és kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy biztosítsák a gyors fellendülést, valamint az erős és fenntartható növekedést a jövőben" - írta Sigmar Gabriel és Emmanuel Macron.

Csak szóháború?

A Reutersnek két névtelenül nyilatkozó szakértő úgy vélte, hogy a miniszterek a két neves közgazdász felkérésével valószínűleg enyhíteni próbálják az országaik között kibontakozó szóháborút, amelynek keretében német tisztségviselők többször is kiselőadásokat tartottak Franciaországnak az ütőképesebb gazdasági reformok szükségességéről.

Franciaország október elején jelentette be, hogy nem csökkenti államháztartási hiányát a GDP-arányos 3 százalék alá 2017-ig. Ez az időpont négy évvel későbbi az eredetileg tervezetthez képest, és összecsapást ígér az Európai Bizottsággal is.

Németországra ugyancsak bírálatok özöne zúdul amiatt, hogy nem tud szabadulni a jövőre kiegyensúlyozottnak tervezett költségvetés ambiciózus céljától, dacára a német és az európai gazdaság gyengülésének. 

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter heves bírálatok kereszttüzébe került a múlt hét végén Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank őszi közgyűlésén, mert nem hajlandó fontolóra venni, hogy több állami pénzt fordítsanak befektetésekre a gazdaság növekedését elősegítendő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG