1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az idei magyar gazdasági növekedést elég pesszimistán ítélik meg az elemzők. A prognózisok azonban igen változatos képet mutatnak: vannak, akik súlyos, 1,5 százalékos recessziót jósolnak, míg vannak, akik enyhe növekedést valószínűsítenek. Abban azonban mindenki egyetért, hogy 2012 nem az elrugaszkodás éve lesz a magyar gazdaság számára.

A legoptimistább várakozások is csak 0,5 százalékos GDP növekedést valószínűsítenek 2012-re. Az optimisták csoportjába tartozik a kormány mellett az Európai Bizottság, és a JP Morgan bankcsoport is. Járai Zsigmond a Költségvetési Tanács volt elnöke azonban már korábban is felhívta rá a figyelmet, hogy a 0,5 százalékos növekedést túlzottan kockázatosnak tartja a különösen bizonytalan külgazdasági környezet miatt.

Az idei évre vonatkozó előrejelzéseket már tavaly is erőteljesen vissza kellett vágni. Novemberben a kormány és az MNB is bízott a szebb jövőben és 1,9, valamint 1,6 százalékos éves növekedési ütemmel számoltak. Ahogy azonban tovább romlott az euróövezet gazdasági hangulata, és egyre kedvezőtlenebb adatok érkeztek Németországból, valamint a magyar gazdaság sem mutatta a sprintbe kapcsoló puma jeleit úgy kezdték el visszavágni előrejelzésüket a nemzetközi szervezetek és a kormány is.

A korábbi prognózisához képest a jegybank is csökkentette korábbi előrejelzését, jelenleg 0,1 százalékos növekedést vár. A visszavágás okaként az egyaránt gyenge külső és a belső keresletet nevezte meg az MNB.
A mezőgazdaság mellett, amely alapvetően érzékeny az időjárási tényezőkre, a magyar gazdasági növekedés egyetlen forrása továbbra is az export marad. Kedvezőtlen tényező azonban, hogy az export is kifejezetten érzékeny a külső konjunkturális hatásokra, azon belül is elsősorban a német gazdaságra. Így ha a globális környezet, vagy a német gazdaság a lassulás jeleit mutatja, az a magyar gazdaság esetében hatványozottan jelenik meg.

Vannak azonban olyanok is, akik nemhogy enyhe növekedéssel nem számolnak, ellenben durva recessziót jósolnak. A pesszimisták között találhatunk magyar és nemzetközi gazdaságkutatókat is. Január végén az EBRD vágta vissza jelentősen a 2012. évre vonatkozó magyar növekedési prognózisát. A korábbi 0,5 százalékos növekedés helyett a bank az IMF-EU-tárgyalásokhoz kapcsolódó bizonytalanságok miatt 1,5 százalékos recessziót valószínűsít. A bank szerint a visszaesést tovább erősíti a jegybanknak a forint védelmében hozott kamatemelési intézkedései is.

A legfrissebb GDP adatok a vártnál jóval kedvezőbben alakultak. A negyedik negyedében 1,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, míg az egész évet tekintve 1,7 százalékkal bővült a hazai gazdaság.

A GKI gazdaságkutató az idei hatalmas költségvetési restrikció miatt ítéli meg kedvezőtlenül a gazdasági növekedést, amely a recesszió irányába mozdulhat. A magyar gazdaságkutatók között a Pénzügykutató is 0,7 százalékos visszaeséssel számol. A londoni elemzőházak sem maradnak ki a borúlátók sorából, a Capital Economics várakozásai szerint a kelet-európai országok sem maradnak ki az eurózóna viharaiból, így Magyarország nyitottsága miatt ők is 1,5 százalékos visszaeséssel számolnak.

A közelgő tárgyalások miatt az IMF véleménye sem utolsó szempont. A valutaalap álláspontja szerint  mérsékelt 0,3 százalékos gazdasági növekedés lesz Magyarországon 2012-ben. A szervezet szerint a gazdasági kilábalás mérsékelt ütemben zajlik és az ország sebezhetősége továbbra is nagy. Mindezek mellett az IMF úgy véli, hogy a gazdaságpolitikai döntések és a világpiaci kockázatkerülés csökkenti a piacok bizalmát Magyarország iránt.

Az Erste Befektetési Zrt. is 0,5 százalékos csökkenést valószínűsít 2012-re. A jelentős költségvetési kiigazítások - melyek a költségvetés kiadási és bevételi oldalát is egyaránt érintik - érdemben csökkenthetik a háztartások jövedelmét, amely a fogyasztás csökkenésének irányába hathat. A hitelkereslet és a hitelkínálat szűkülése miatt az Erste elemzői a beruházások csökkenésével számolnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG