3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jegybankkal ellentétben a nemzetgazdasági miniszter nem számít nagybankok kivonulására, miután a tulajdonosok folyamatosan azt kommunikálják, kitartanak az ország mellett. Varga Mihály a költségvetési zárolás indokairól is nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A devizahiteles mentőcsomag miatt nem kerül veszélybe a magyar bankrendszer, és a pénzintézeteknek – hiába nyilatkozott 3-4 nagybank kivonulását várva az MNB - eszük ágában sincs kivonulni az országból - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály. Az MKB eladása azért kivétel, mert a Landesbank egy uniós kötelezettségnek tett eleget. A magyar bankrendszer tőkeellátottsága jó, a külföldi tulajdonosok az elmúlt hónapokban sorra nyilatkoztak arról, hogy eszük ágában sincs a magyar piacról kivonulni. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, ha kell, akkor az anyabankoktól kapnak forrást, vagy saját kereteiken belül rendezik a számlát a bankok.

Készül az elszámolás

Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés elszámolása mellett az NGM jelenleg dolgozik az árfolyamgát rendszerébe belépők törlesztőrészletének visszaszámolásán és adózási kérdéseken is. Az elszámolási kérdéseket szeptember- októberben rendezhetik a Parlamentben. Ezt kell követnie a forintosításnak. Hogy ez pontosan milyen mértékben érintheti a jegybank devizatartalékait, nagyban függ attól, az elszámolás keretei milyenek lesznek. Létrehoztak egy munkacsoportot a Kúria jogegységi döntésének átvezetésére, amelyben meghívottként részt vesznek az MNB delegáltjai is.

Varga szerint a bankadót akkor lehet átgondolni, ha lesznek plusz források a gazdaság növekedéséből.

Több ok vezetett a zároláshoz

Varga szerint nem az Európai Bizottság kérésére döntöttek a 110 milliárd forintos költségvetési tartalékolásról, hanem azért volt szükség a nemrég bejelentett intézkedésekre, mert „a tervezett szint szélén, három százalék körül lesz a deficit”. A zárolást nem csak a vagyonpolitikai intézkedések, de a közmunkaprogram sikere, az EU-támogatások körüli vita és a rezsicsökkentés vártnál nagyobb inflációcsökkentő hatása együtt tette szükségessé – ez utóbbi esetében az infláció nulla százalék körül lesz, míg eredetileg 2,4-százalékot vártak. A zárolást év végén akár fel is oldhatják - véli a tárcavezető. Az NGM működésében 8,3 milliárd forintot kell megtakarítaniuk.

Át kell fordítani a gazdaságot

Az az időszak egyre inkább lezárul a magyar gazdaság történetében, amikor az olcsó munkaerőre és az alacsonyabb költségekre építve tudtunk tőkét vonzani. Inkább az a kérdés, hogyan lehet a gazdaságot olyan pályára állítani, amelyik a hozzáadott érték növekedést fokozza. Ez iparfejlesztés nélkül nem fog menni. Sokan mondják, hogy az ipari termelés aránya már most is magas a GDP-n belül. Ez igaz, az unióban a 3-4. helyen vagyunk, de a válságban kiderült, hogy azok az országok tudtak túlélni, ahol az ipari termelés magasabb. Magyarországon az a cél, hogy fokozzuk az ipari termelés arányát, és a régió legmagasabb szintjét érjük el – mondja Varga Mihály.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG