Hirdetés
Hirdetés

Csak a szájuk nagy – ennyire nem ér semmit az EU ítélete?

2017. szeptember 20., 14:16

Rajtunk kívül még vagy 6 ország lóg valamilyen ítélet végrehajtásával az Emberi Jogok Bíróságának.

Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.
Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

A Politico összeállítása szerint csaknem 10 ezer olyan ítéletet tart számon az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amelynek máig nem tettek eleget a tagállamok – van, amelyik teljesítésére már 25 éve türelmesen várnak. A legtöbb ítéletet végre nem hajtók listáján ott van Magyarország is, mi a hatodikak vagyunk a magunk 464 félresöpört papírjával, a legtöbb ítéletet Olaszországban (2219) nem hajtották végre. Őket Oroszország (1540), Törökország (1342), Ukrajna (1172) és Románia (620) követi, mögöttünk pedig Görögország áll a hetedik helyen, 309 végrehajtatlan ítélettel.

A 47 tagú páneurópai szervezetnek mindössze egy olyan tagállama van, amely a strasbourgi bíróság minden eddigi ítéletének eleget tett, a „strébert” azonban a lap nem nevezte meg. Az ítéletek be nem tartása azt jelenti, hogy bizonyos jogsértő gyakorlatokat a bírósági döntések dacára sem számoltak fel Európában, ilyen például a HIV-pozitív rabok görögországi elkülönítése. A bíróságok csak ultimátumot adhatnak a jogsértések felszámolására, ezeknek azonban nincs időkorlátja, a mikéntjét pedig az országok nemzeti szinten szabhatják meg.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump döntése fellobbantotta az európai muszlimok haragját is

Trump döntése fellobbantotta az európai muszlimok haragját is

Berlinben a muszlim demonstrálók izraeli zászlókat égettek és egymással is összeverekedtek. Malmöben két tűzbombát dobtak a helyi zsinagógára. Mára a svéd rendőrség szerint 23 muszlimok által ellenőrzött no-go zóna és 60 „sérülékeny terület” van az országban, ahova a nem-muszlimoknak nem tanácsos a belépés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?