3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szép lassan amúgy is változni kezdett az amerikai elnök kezdeti nem túl fényes megítélése, de most sokat növelt a népszerűségén, hogy odavágott a mérges gázzal gyilkoló szír diktátornak. Most nem más enyhült meg iránta, mint korábbi morcos bírálója, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

Csúnyákat mondtak

Juncker az olasz La Reppublica újságnak nyilatkozott, és elmondta, hogy egyre nagyobb jóindulattal viseltetik az amerikai elnök iránt, aki szerinte egyre inkább érzi, mi a feladata. Juncker korábban rendkívül kritikus volt az amerikai elnökkel szemben, miután az legalábbis szavakban támogatta Nagy-Britannia kilépését az Unióból, ráadásul még más országokat is erre biztatott. Ezeket persze nem gondolta igazán komolyan, de eleinte nehéz volt eldönteni, miben viccelődik, és mi az, amit komolyan mond.

Ezekre a nem túl komoly elnöki elszólásokra Juncker sem akárhogy reagált: azt mondta az amerikai alelnöknek, hogy ha szétverik az Európai Uniót, újra háború lesz a Nyugat-Balkánon, azaz a volt Jugoszláviában. Úgy gondolta, ez Amerikát megijesztheti, pedig az európai integráció visszafordításának a legkevésbé ez lenne a következménye. Azzal is riogatta az alelnököt, hogy ha ők EU-tagállamokat biztatnak kiválásra, akkor ő majd Ohio államot biztatja kiválásra (érdemi esélye inkább Kalifornia esetében lenne).

Nekiment a főgonosznak

Kétségkívül mindkét oldal komolytalan érvekkel hozakodott elő, de ami a lényeg, hogy Trump kezdeti botladozásai után egyre inkább kezdi egy felelős politikus képét mutatni, és az a határozottság, amivel múlt héten fellépett, hirtelen nagy népszerűséget hozott neki. Nem véletlenül: a közvélemény nem kedveli a tömeggyilkos diktátorokat, de azokat végképp nem, akik mérges gázt vetnek be, különösen civilek ellen. Egyesek arra hivatkoznak, hogy még Hitler sem használt gázt a harcmezőn (igaz, a gázkamrákban annál inkább).

Ami a lényeg, ezzel a húzással Aszad újra a legnagyobb főgonosz lett a világ közvéleménye számára, a patás ördög, és aki fellép ellene, az a jó erő. Így az amerikai elnök egyszeriben közkedvelt lett, és egy, a CNBC által idézett politikai elemző szerint ezzel egyúttal az amerikai-európai együttműködés esélye is megnövekedett a védelem és a biztonság terén. Hozzátette, hogy ahhoz azért idő kell, amíg az európai köztudatban teljesen megszűnik az a Trumpról alkotott korábbi kép, hogy kiszámíthatatlan vezető.

Hogyan tovább?

Azt most még nem lehet tudni, hogy a múlt heti akciónak mik a hosszabb távú következményei: felhagy-e Aszad a mérges gáz használatával (feltehetőleg erre fogja ösztökélni orosz szövetségese, hisz ez rendkívül kellemetlen nekik), vagy hogy változik-e ezáltal a várható jövőbeli szíriai rendezés. Ott még amúgy is komoly feladatok vannak hátra: az Iszlám Állam felszámolása úgy, hogy a felszabaduló területekből minél kevesebb kerüljön Aszad uralma alá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG