3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kanada sosem volt egy átlagos ország. Míg máshol a politikai pártok a menekültek távoltartásával kampányolnak, addig ott az októberi választások előtt minden induló azt ígérgette, hogy rengeteg szír menekültet fognak az országba hozni. Ami viszont ennél is érdekesebb, az az, hogy mintha a kanadaiak imádnának menekülteket ellátni. De miért?
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az október 19-ei választásokon hatalmasat nyerő liberális párt és Justin Trudeau miniszterelnök eredetileg azt ígérte, hogy január elsejéig 25 ezer szír menekültet fogadnak majd be az országba, ezt a célt végül február 27-én teljesítették is - írja az Economist.

A két hónapos késés is csak azért nem lett nagyobb, mert kanadai magánemberek és cégek közel 11 ezer szír menekült ellátását vállalták át a kormánytól.

Régi probléma, régi megoldás

A menekültek szponzorálása már nem mai történet az észak-amerikai országban. A kanadaiak először 1978-ban szembesültek a problémával, mikor a vietnámi háború elől kis hajókban menekülők elérték az ország partjait. A média kétségbeesett hajótöröttekként mutatta be a menekülteket, ezzel végleg meggyőzve Kanadát arról, hogy ez nem csak az Egyesült Államok problémája. Így nem is csoda, hogy mikor Thaiföld, Malájzia, a Fülöp-szigetek és Szingapúr bejelentették, hogy nem tudnak több embert befogadni, a kanadai kormány azonnal jelezte, hogy befogadnak 60 ezer embert, feltéve, ha minden állami pénzből finanszírozott menekültért egyet finanszíroznak a kanadai polgárok is.

Az Operation Lifeline névre keresztelt program fényes siker lett, 1980 végéig 60 049-en érkeztek az országba, akik közül több mint harmincezer ellátását magánemberek és cégek fizették. Ez egyébként ma is sikeresen működik, összesen körülbelül 200 ezer menekülni kényszerülő ember talált így új otthonra.

Megéri a kormánynak

Az egyáltalán nem meglepő, hogy a kormányzat lelkesen népszerűsíti a „privát szponzorációt”. A kanadaiak egy négyfős menekültcsaládra körülbelül 5,6 millió forintot költenek el évente, jelentős terhet levéve az államháztartásról. Illetve több, gyorsan elöregedő és fogyó népességű tartományban így remélnek új munkaerőt. Ráadásul a politikusok így a saját és kanadai polgárok vállát is megveregethetik, mivel képesek voltak egy emberséges megoldást találni a menekültválságra.

Az eredmények egyébként azt mutatják, hogy a privát csoportok és magánemberek által támogatott menekültek sokkal sikeresebbek, és könnyebben beilleszkednek az észak-amerikai ország polgárai közé, valószínűleg azért, mert ez a fajta támogatási rendszer sokkal inkább emberarcú, mintha a kormány utalja havonta a pénzt.

Terjed a példa

A kanadai privát szponzoráció egyébként más országoknak is megtetszett már. Ausztráliában 2015 óta hivatalosan is működik, míg több európai állam már barátkozik az ötlettel: Észak-Írországban, Németországban, és Svájcban is vannak hasonló kezdeményezések. David Cameron már beígérte a nagy-britanniai program elindítását, de Új-Zéland és Argentína is nyit a menekültek felé.

Ez elsőre szinte hihetetlenül szépen hangzik, de azt azért nem szabad elfelejteni, hogy Kanada csak regisztrált menekülteket vesz át Európától és Törökországtól, tehát a több ezer név nélkül érkező és gyakorlatilag nyomtalanul eltűnő ember ugyanúgy a célországok problémája marad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG