Hirdetés
Hirdetés

Hatalmasra duzzasztják a szíriai kurd hadsereget

Fellegi Tamás, 2017. március 21., 06:06

A szíriai kurdok az utóbbi két évben iraki társaikhoz hasonlóan komoly harci erőt állítottak ki és nagy területeket foglaltak el az Iszlám Államtól, amerikai segítséggel. Haderejük az YPG milícia, melyet hadsereggé szerveznek és év végére 100 ezer fősre duzzasztják, ami egy kétmilliós etnikumtól igen szép teljesítmény.

Az első világháborút lezáró békeszerződések közismerten elég gyatrára sikerültek, de különösen nagy baklövés volt a jelenleg 35 milliósra becsült kurd népet saját ország nélkül hagyni, és felosztani Törökország, Irán, és az akkor létrehozott Szíria és Irak között. Igaz, hogy az eredeti terv nem ez volt: a legyőzött Törökországgal aláírandó békeszerződés a kurdoknak egy év után megadta volna a választási lehetőséget, hogy önálló államot hozzanak létre.

Magukra maradtak

A törökök azonban Musztafa Kemal vezetésével elkezdték visszafoglalni az elvesztett területeket, akárcsak Kun Béla a Felvidéket. Ők azonban, szemben utóbbival, ki is tartottak a megszerzett területeken, megvetették a lábukat, és a győztes hatalmak ezt végül rájuk hagyták. Az angolok és a franciák megelégedtek a bőséges szerzeménnyel: Irakkal, Jordániával, Palesztinával, illetve Szíriával és Libanonnal. A kurdok voltak a nagy vesztesek.

Hirdetés

Eljött a felszabadulás

Sok lehetőségük később sem volt az önállósulásra, de Szaddam megdöntése Irakban, és a 2011-ben indult szíriai forradalom majd polgárháború meghozta a lehetőséget legalább ezen két ország kurdjainak a viszonylagos önállóságra. Mind az iraki, mind a szíriai Kurdisztán viszonylag független állam, talán szuverénebbek, mint mi voltunk a szovjet megszállás alatt. Igaz, más országok nem ismerték el őket eddig.

Kvázi teljes függetlenségüket paradox módon az Iszlám Államnak köszönhetik, amely területükből méretes darabokat hasított ki, de szemben a szíriai és iraki arabokkal, a kurdok képesek voltak önálló haderőt szervezni, amely eredményesen vette fel a harcot az dzsihádistákkal, és mostanra teljesen ki is szorították az Iszlám Államot a kurd területekről, sőt arab területeket is megszereztek tőlük. A folyamat nem fejeződött be, hisz Irakban Moszul ostrománál serénykedik a kurd haderő, Szíriában Rakka városának visszavételében akarnak döntő szerepet játszani.

A nők is védik a hazát

Az YPG tavaly év végén 60 ezer fős volt (ebből 24 ezer, azaz 40 százalék a csak nőkből álló alakulat, az YPJ), és idén 10 új egységet állítottak fel, egyenként 300 fővel. Szóvivőjük, Redur Xelil azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy még idén el akarják érni a 100 ezer fős létszámot. Ha figyelembe vesszük, hogy a szíriai kurdok létszáma 2 millió körüli, ez rendkívüli teljesítmény, mondhatni teljes mozgósítás (Irakban 5-6, Iránban 6-8, Törökországban nagyjából 15 millió kurd él). A nagy hadsereg nem csak az Iszlám Állam elleni harchoz kell, hisz azzal idén feltehetően végeznek: a nehezen kivívott önálló haza megvédése lesz a nagy feladat.

A szabad hazát két lehetséges irányból érheti fenyegetés: dél felől a szír diktátor seregei akarhatnák visszaszerezni egykori tartományukat (bár jelenleg úgy tűnik, beletörődtek a kurd önállóságba, hisz még országuk többi részét sem képesek kontrollálni), észak felől pedig Törökország jelenthet veszélyt, amely attól fél, hogy a kvázi önálló iraki és szíriai kurd állam a törökországi kurdok szeparatizmusát is felfűtheti. Az YPG politikai szárnyát, a PYD nevű pártot a PKK, a Kurdisztáni Munkáspárt, a törökországi kurdok függetlenségéért harcoló szervezet helyi tagozatának tekintik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Egy friss felmérés szerint hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában. A két nem telefonhasználat terén sem csak ezekben különbözik egymástól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?