1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kemény hangvételű cikkben kritizálta a brit The Economist az Orbán-kormány eddigi eredményeit, a magas munkanélküliséget, a recessziót, az adóemeléseket, a szélsőjobb megerősödését és az erősödő kivándorlási hullámot. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy saját cikkben reagált, amikben azokat a mutatókat sorolják, amikben jól teljesít az ország.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Jó hírek a Dunánál címmel reagált az Economist múlt heti cikkére, amelyben a brit gazdasági-politikai folyóirat azt írta, "komor olvasmány" a négyéves mandátuma félidejénél tartó magyar kormány bizonyítványa.

Az NGM a kormany.hu-n tett közzé válaszként egy cikket. Ebben  hangsúlyozzák, hogy "Magyarország az egyik kiemelkedő sikersztori Európa új peremén, amelyet Közép-Európának hívnak".

Az Economist múlt pénteken Beteg ország a Dunánál címmel közölt cikket Magyarországról, amelyben a kormány eddigi "bizonyítványáról" azt írja: a munkanélküliség 12 százalékhoz, az infláció 6 százalékhoz közelít, a magyar gazdaság pedig a leggyengébb a térségben. (Lásd keretes írásunkat.)

Az érem másik oldala: erre reagált az NGMA tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat pénteken megjelent  kiadásának írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2020-ig egymillió új munkahelyet ígért; ebből talán 50 ezer jött eddig létre, de ezek közül sok a közmunkaprogramok keretében, amelyek a segélyért folyamodókat árokásásra vagy hulladékgyűjtésre kényszerítik juttatásaik elvesztésének terhe mellett.

 

A Fidesz kezd kétségbeesni. Grandiózus tervekkel áll elő, és amikor ezek működésképtelennek bizonyulnak, új adókat talál ki.

 

A Fidesz "nyolcévi szocialista tunyaság és korrupció" után zűrzavart örökölt, és ezt még sokkal súlyosabbá tette az euróválság. A kifogások azonban kezdenek kopni.


Orbán Viktor a szocialista éra korrupciójának elsöprését ígérte, ám az egyik magyar oligarchacsoportot felváltotta a másik, amely a Fidesszel szövetséges, és egyes szervezetek véleménye szerint mára intézményesült a korrupció.

 

Mindeközben Horthy Miklós, Hitler egykori szövetségese előtt ma szobrokkal és egy átnevezett térrel tisztelegnek, ősztől három szélsőjobboldali író kerül vissza a tantervbe, a gyűlöletbeszéd és az idegengyűlölet pedig erősödőben van.


Egy minapi felmérés szerint a fiataloknak csaknem a fele kivándorlást tervez. Magyarország rohanvást távolodik a modernitástól, s ez éppen azok exodusát ösztönzi, akikre a leginkább szüksége lenne - írta az Economist.

Az NGM angol nyelvű válasza szeirint Magyarország példátlan eredményt ért el, és 2010 óta sikeresen csökkenti GDP-arányos államadósságát. A tárca idézi az Európai Bizottság előrejelzését, miszerint 2010 és 2013 között csak öt európai uniós tagállamnak sikerül csökkentenie adósságát, és ezek közül Magyarország éri el a második legjobb eredményt 3,4 százalékpontos csökkentéssel.

A cikkben az NGM kifejti, hogy a pozitív fejlemény - a nyugdíjrendszer reformjának átalakításából származó egyszeri hatás mellett - a mostani fiskális konszolidációnak köszönhető.

A tárca hozzáteszi, hogy 2010-ben 4,2 százalék volt a költségvetési hiány, ami 7 százalék lett volna, ha a kormány, júniusi hivatalba lépése után nem irányoz elő gyors lépéseket. 2011-ben Magyarország 4,3 százalékos GDP-arányos többletet ért el, amely az Európai Unióban kiválónak számít - emeli ki az NGM.

A tárca ír arról is, hogy 2012-ben 2,5 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak Magyarországon, amelyet már az EU is elismer, és amely "kimagaslóan pozitív adat" a korábbi magyar és a jelenlegi uniós statisztikákhoz képest.

A minisztérium kitér arra is, hogy az első negyedéves GDP-adat "kiábrándító volt", ugyanakkor hangsúlyozza, hogy senki sem vonna le következtetést csupán egy negyedév adata alapján. 2011 utolsó negyedévében az egyik legjobb növekedést produkálta magyar gazdaság, messze túlteljesítve az előzetes várakozásokat - írja az NGM. Hozzáteszik, hogy 2012 második felében további stabilizálódás, 2013-ban pedig erőteljes GDP-növekedés jöhet.

Az NGM szerint a munkaerő-piaci reformoknak köszönhetően a magyarországi lesz Európa egyik legrugalmasabb szabályozása. Kiemelik, hogy az Eurostat adataiból már látszanak is az első eredmények: a foglalkoztatási ráta a 15-64 évesek körében 2010 második negyedévétől 2011 végéig 1,2 százalékponttal emelkedett. "Ez a teljesítmény Magyarországot az EU élvonalába helyezi", különösen azért, mert az Európai Unió átlagában ennél kisebb mértékű volt a ráta emelkedése - olvasható a cikkben.

További statisztikák bizonyítják, hogy a magyar gazdaság szerkezete és kilátásai javulnak - hívja fel a figyelmet az NGM. Hozzáfűzi, hogy a svájci IMD versenyképességi rangsorában két helyet tudott előrelépni Magyarország. A gazdaság belső struktúrájának átalakulásával párhuzamosan a magyar gazdaság külső egyensúlya is szembetűnően javult a magyar exportszektor versenyképességének köszönhetően - hangsúlyozza az NGM.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG