Hirdetés
Hirdetés

Kiderültek a részletek: így jött össze a méretes hiány a költségvetésben

2017. április 20., 14:22

Komoly, 378 milliárd forint deficitet sikerült összehozni márciusra.

Az első negyedévben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 198,1 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 125,8 milliárd forintos hiánnyal szemben. A márciusi deficit 378,5 milliárd forintra nőtt a tavalyi 140,8 milliárdról - jelentette a részletes adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Hirdetés

Az első két hónapot 180,4 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere. A tárca szerint a tavalyi első negyedévhez képest jelentősen nőttek a személyijövedelemadó-bevételek. Ezenkívül egyszeri tételek - például a termőföld értékesítésének összege -, valamint az uniós támogatások utólagos megtérítései is megjelentek a büdzsében.

Kevesebb áfa folyt be

Mérsékeltebben teljesültek ugyanakkor az általános forgalmi adóból származó bevételek, mivel a januártól hatályos, a „jó adózókat” támogató új áfa-visszatérítési szabályok szerint a kiutalást az adóhatóság már 45 napon belül teljesíti a korábbi 75 nap helyett. A kiadási oldalon elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai emelkedtek.

Az első három hónapot a központi költségvetés 168,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,9 milliárd forintos deficittel zárta, az elkülönített állami pénzalapok pedig 16,4 milliárd forintos többletet értek el.

A bevételi oldalon a társasági adóból 122,6 milliárd forint folyt be az egységesen 9 százalékosra csökkentett adókulcs ellenére mindössze 2,1 milliárd forinttal maradt el az előző év azonos időszakától. 

Az általános forgalmi adóból 611,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami 103,3 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Bár a befizetések 93 milliárd forinttal meghaladták az egy évvel korábbit, a visszatérítések összege 197 milliárddal megugrott a 45 napon belüli áfa-kiutalás bevezetése miatt.

jövedéki adóból származó bevétel 191,3 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 7,4 milliárd forinttal kevesebb a dohánytermékek utáni bevételek 25 milliárd forintos csökkenése miatt, melynek hátterében az NGM jelentése szerint a jogszabályváltozásra adott piaci reakciók állnak. Az üzemanyagok forgalmának növekedése mellett az adó mértékének emelése 16 milliárddal növelte az államkassza bevételeit. 

személyi jövedelemadóból származó bevételek összege az év első három hónapjában 466,7 milliárd forint volt, magasabb bérkiáramlás jóvoltából 35,3 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál.


Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek idei 140,9 milliárdos összege a tavalyi 13,9 milliárdhoz képest döntő részben 120,9 milliárd forint értékben a termőföld-értékesítési bevételekből származott, derül ki az NGM jelentéséből.

A szociális hozzájárulási adóból és járulékokból 52 milliárddal nagyobb, 1142 milliárd forintos első negyedévi bevétele származott az egészségbiztosítási és a nyugdíjalapnak annak ellenére, hogy 27 százalékról 22 százalékosra csökkent az adó mértéke. 

Az első negyedévi kiadások 230 milliárddal haladták meg az egy évvel korábbiakat. 

Az egyedi és normatív támogatásokra fordított kiadások az év első három hónapjában 87,5 milliárd forintot tettek ki, csaknem 29 milliárddal többet a tavalyi 58,6 milliárdnál. Az eltérést döntően azzal magyarázza a jelentés, hogy idén korábban teljesülhettek a közlekedési közszolgáltatási szerződések alapján esedékes részletek kifizetései.

A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások 64,3 százalékkal, 41,9 milliárd forintra emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eltérés hátterében a lakástakarék-pénztári megtakarításokat és a Családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők létszámának növekedése áll. 

A költségvetési szervek kiadásai 2017. január-március hónapban 1097,4 milliárd forintot tettek ki, 13,1százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában teljesült kiadásokat.

Az uniós programok előirányzatain március végéig összesen 252,2 milliárd forint kifizetés történt, amely az éves előirányzat 12,3 százalékos teljesítését jelenti, és a tervezettnek megfelelően alakult. A kiadások csaknem teljes összegét már az új, 2014-2020-as programozási időszak operatív programjai adják, ez március hónapban 85,3 milliárd forintot tett ki. 

A 196 milliárd forintos bruttó kamatkiadás csaknem 10 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi első negyedévinél. 

Az államháztartás első negyedévi finanszírozását a központi költségvetés adósságának 528 milliárd forintos emelkedése szolgálta. A forintban denominált állampapírok kibocsátása 606,6 milliárdot tett ki, míg devizában 47 milliárd forintnak megfelelő összegű kibocsátás történt. A forint erősödése 125,7 milliárd forinttal csökkentette az adósság forint értékét. 

Március végén a költségvetés összes adóssága 25 958 milliárd forint volt, amiből 19 037 milliárd forintban, 6257 milliárd devizában állt fenn. A forintadósság aránya a tavaly év végi 72,48 százalékról 73,34 százalékra emelkedett március végéig - közölte az NGM.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?