4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Központi Bank (EKB) 0,15 százalékos alapkamata a jelenlegi inflációs kilátásokat tekintve hosszabb távon érvényben marad és az EKB mandátumának keretein belül kész nem konvencionális eszközöket is bevetni a gazdaság támogatására - mondta Mario Draghi, az EKB elnöke a bank csütörtöki kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón. Közben az Amerikából érkező váratlan munkaerőpiaci adatok megrántották a dollárt.

Draghi szerint az euróövezet gazdasági kilátásait továbbra is kockázatok terhelik az elégtelen strukturális reformok és a vártnál gyengébb belső kereslet miatt. Ehhez járulnak még a geopolitikai kockázatok, és kedvezőtlenül befolyásolhatja a gazdasági feltételeket a pénzpiac és a feltörekvő országok gazdaságának alakulása.

A bankelnök hangsúlyozta, hogy folytatni kell a költségvetési konszolidációt és a strukturális reformokat.

1000 milliárdos TLTRO és egy ABS-program

Draghi közölte, hogy a már korábban bejelentett idei két célzott hosszú távú refinanszírozási programot (TLTRO) követően továbbiakat is indít az EKB a reálgazdaság támogatására. A jövő év márciusa és 2016 júniusa között még hatra kerülhet sor, és a teljes hitelösszeg elérheti az 1000 milliárd eurót.

A bankelnök elmondta, hogy az EKB változatlanul foglalkozik az eszközfedezetű értékpapír (ABS) vásárlási programmal, mert a reálgazdaságnak, főleg a kis-és közepes vállalatoknak akar pénzt juttatni. 

"Ennek valódi ABS-nek kell lennie, a koncepcióban nincs helye származékos eszközöknek vagy ilyesminek" - mondta Draghi. Hozzátette: a konstrukciónak egyszerűnek és világosnak kell lennie, tekintettel az átláthatatlanul bonyolult konstrukciókkal kapcsolatos korábbi keserű tapasztalatokra. A legösszetettebb eszközöket nem Európában dolgozták ki - hangsúlyozta Draghi, közvetve utalva az amerikai pénzintézetek felelősségére. 

Draghi hangsúlyozta, hogy a bankok további forrásokhoz is hozzájuthatnak, ha hitelkihelyezéseik meghaladják a megszabott mértéket, ezzel szemben vissza kell fizetniük a pénzt, ha nem tesznek eleget az elvárásoknak.

Jövőre csak ritkábban ülnek össze

A bankelnök bejelentette, hogy januártól az EKB nem havonta, hanem csak hat hetente tart kamatdöntő ülést, mert nem tud és nem is helyes minden hónapban intézkedést hozni. Ugyancsak januártól az amerikai Fed-hez hasonlóan közzéteszik az ülések jegyzőkönyvét.

Olyan is lesz, mint Matolcsyék hitele

Mario Draghi legutóbb jelezte: egy potenciális jövőbeli mennyiségi lazításhoz megkezdi előkészíteni az átlátható eszközfedezetű értékpapírok jegybanki felvásárlását, mellyel azonban csak a helyzet esetleges további romlása esetén élne - emlékeztet az Erste Alapkezelő korábbi elemzése.

Az intézkedésekhez kapcsolódóan az EKB deklarálta azt is, hogy a kötvényvásárlásai során a piacokra jutó pótlólagos euró mennyiséget nem sterilizálja, vagyis nem vonja ki a gazdaságból. A sterilizáció elmaradása értelemszerűen inflációt gerjeszt, azonban az EKB álláspontja szerint az euró zóna inflációs várakozásai meglehetősen lehorgonyzottak, és a jegybank a saját korábbi 1,0%-os inflációs várakozását is 0,7%-ra visszavágta.

A fenti lépéseken túlmenően az európai jegybank két, egyenként 400 milliárd eurós volumenű, a korábbi LTRO tenderekhez hasonló likviditás bővítési program őszi meghirdetését is tervezi. Ennek során 4 éves futamidejű, alacsony kamatozású hitelt nyújtanának olyan bankoknak, akik ezt a hitelt a gazdaság szereplői számára tovább hitelezik. Ez a program - első megközelítésben - meglehetős hasonlóságot mutat a Magyar Nemzeti Bank NHP programjával - írják az Erste Alapkezelő szakemberei.

Draghi most azt mondta a programról: a teljes hitelfelvétel elérheti majd az 1000 milliárd eurót is. Az ingatlanpiacot és az állampapírok piacát kizárják a programból; a program szeptember 18-án indul.

Amerika elvitte a show-t

A devizapiacon közben a vártnál sokkal jobb amerikai munkaerőpiaci adatok hatására egy kisebb dollár-rali bontakozott ki, Draghi egész héten nagy izgalommal várt sajtótájékoztatója ehhez érdemben nem tett hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG