5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sok mindent át kell gondolni a Németországot is elérő terrorhullám miatt, legalábbis ez derül ki a politikusok nyilatkozataiból. Szigorítanák a fegyverek ellenőrzését, az internet sötét zugait is jobban figyelnék, és megpróbálhatják felderíteni sok bevándorló valódi személyazonosságát. Már ha sikerül.

A nürnbergi GfK Egyesület kutatása szerint a németek 83 százaléka aggódik a bevándorlás és a bevándorlók integrációja miatt – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkéből. Ez az arány több mint kétszerese az egy évvel korábban mért értéknek (35 százalék), és magasabb, mint a felmérésbe bevont 24 ország bármelyikében.

Minden hetedik megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy a problémát integrációval szeretné megoldani. Minden ötödik viszont teljesen le szeretné állítani a bevándorlást. A Der Spiegel azt emelte ki a felmérésből, hogy a németek nagy része a menekültek integrációját tartja Németország legsürgetőbb feladatának.

A munkanélküliség már smafu

Érdekes, hogy utoljára 1992-ben volt hasonlóan magas azoknak az aránya, akik ezt tartották a legfontosabbnak (68 százalék). Azóta nőtt ugyan azok száma is, akik a bevándorlók integrációját pártolják, de nagyobb mértékben nőtt azoké, akik elutasítják a további bevándorlást. A téma az összes többit háttérbe szorítja, csak a németek 13 százaléka tartja nagy problémának a munkanélküliséget, és csak nagyjából ötödük a bűnözést, a szegénységet vagy a politikát, a kormányt.

Tíz évvel ezelőtt az emberek 80 százaléka a munkanélküliséget nevezte meg a legfontosabb problémának. Hozzáteszik, hogy 2006-ban 10,5, 2016-ban csak 5,9 százalék volt a munkanélküliség az országban.

Vesszen a sötét net

Ami a többi országot illeti, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában is a bevándorlást és az integrációt nevezték a legnagyobb problémának. Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban viszont a munkanélküliséget tartották az emberek a legégetőbb gondnak. Magyarországot nem említették.

A hétvégi bajorországi, ansbach-i és müncheni merényletek hatása ezekben a számokban még alighanem nincs is benne, pedig az, hogy a terror Németországba is eljutott, valószínűleg sokat változtat majd a képen. A politikusok máris reagáltak, többek között a „darknet” (az internet titkos, sokszor illegális része) fokozottabb ellenőrzését követelik. A müncheni 18 éves tini ugyanis ott jutott hozzá lőfegyverhez. Ellenzéki politikusok általában a fegyverek erősebb ellenőrzését is követelik.

Katonákat is bevetnének

Thomas de Maizière (CDU) belügyminiszter azt is felvetette, hogy a jövőben a hadsereg (Bundeswehr) igénybe vételére is sort kéne keríteni a hasonló szükséghelyzetekben. Sőt, egyes elképzelések szerint katonai vagy rendőri kiképzéssel rendelkező személyekből tartalékos egységeket is felállíthatnának, akik ilyenkor bevethetők lennének. Egyelőre ott tartanak, hogy a miniszter növelte a rendőri jelenlétet az utcákon. Azt is felvetették, hogy a már Németországban tartózkodó menekülteket visszamenőleg is át kéne világítani – „tudnunk kellene, ki is tartózkodik nálunk” – mondták.

Mit tett eddig a német kormány, és hogyan lehetne a hasonló cselekményeket megelőzni? - teszi fel a kérdést a Die Welt. Emlékeztetnek arra, hogy a szilveszteri kölni cselekmények után súlyosbították a külföldiek és menekültek büntetési tételeit. Többek között könnyebbé tették az elkövetők kiutasítását. Az új szabályok márciusban léptek életbe.

Menniük kéne, de nem mennek

Nem mindenki távozik azonban, akit kiutasítanak, sokakat hiába köteleznek erre, más szabályok meggátolják azt. Március végén 220 ezer külföldi volt olyan státuszban, hogy el kellett volna hagynia az országot, de ez csak 51 ezernél volt lehetséges. A többieket a „megtűrt” (geduldete) jelzővel illetik, akiknél különböző jogi vagy gyakorlati problémák akadályozzák a tényleges kiutasítást.

Például ha az eredeti országuk nem biztonságos, de még az is, ha nincs útlevelük. Vagy a célország nem fogadja őket vissza. Az év első öt hónapjában valójában csak 11 300 személyt távolítottak el ténylegesen Németországból, bár a tervek szerint ez a szám az év végéig jelentősen nőni fog. Az ansbachi merénylő is ebbe a kategóriába tartozott, így ezt is próbálják újragondolni a politikusok.

Beszédanalízissel a terror ellen?

A Die Welt szerint a bűncselekmények veszélye nagyon megnőtt a menekültekkel, mert azok 70-80 százalékának nincsenek dokumentumai, így azonosításuk, átvilágításuk komoly nehézségekbe ütközik. A valódi származásukat kikérdezésükkel, a nyelvük elemzésével próbálják kideríteni, ezen kívül ujjlenyomatot vesznek tőlük. A hatóságok júniusban úgy becsülték, hogy még mintegy 150 ezer menekültet nem sikerült azonosítani. Mivel a szíriaiakat jobban befogadják Európában, sokan akkor is annak adják ki magukat, ha nem onnét jöttek – ez tavaly a magukat szíreknek vallók 14 százalékáról derült ki.

A lap egy kormányszóvivőt is idéz, aki elismeri, hogy a menekültek között sok terrorgyanús személy is érkezhetett Európába és nőtt a bűnözés veszélye. Ám a kormány álláspontja az, hogy a menekültek általános gyanúsítása helytelen. „A legtöbb terrorista, akik az utóbbi hónapokban Európában merényleteket követtek el, nem menekült volt” - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG