4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Aktuális, hogy megvizsgáljuk az új orosz külpolitikai stratégiát, amely számos meglepetéssel szolgál Ukrajna, az EU és Palesztina vonatkozásában. Moszkva egyik fontos prioritása, hogy erősítse a Kreml médiapozícióját a globális információs térben - az álhírek terjesztéséről szemérmesen hallgat a dokumentum.
Fotó: EPA/Sergei Ilnitsky

A napokban zajló szíriai béketárgyalások és küszöbön álló budapesti Putyin-látogatás is ráirányítják a figyelmet a frissen jóváhagyott orosz külügyi stratégiára, amely negyedik a sorban a Szovjetunió összeomlása óta. A dokumentum egyik kulcsmondata kiemeli azt a „törekvést, hogy Oroszország megerősítse pozícióját, mint a modern világ egyik legbefolyásosabb központja.” A koncepció a Szovjetunió összeomlása óta először említi a „világ egyenlőtlen fejlődését”, beleértve az államok közötti jóléti szakadékokat és a növekvő versenyt az erőforrásokért. Egyben kiemeli, hogy a globalizáció rendszerszintű problémái okolhatók az extrém ideológiák terjedéséért.

Információ és dezinformáció

Moszkva egyik fontos prioritása, hogy erősítse a Kreml médiapozícióját a globális információs térben. A 2017-es központi költségvetésben ezért az RT televíziós csatorna komoly pótlólagos forrásokhoz jut és megindítja francia nyelvű adását is. A dokumentum nem említi az információs hadviseléssel kapcsolatban azokat az egyre erősödő nyugat-európai félelmeket, miszerint a Kreml álhírekkel próbálná befolyásolni az idei választásokat és ennek kapcsán a német kormány – cseh mintára – fontolgatja egy álhíreket leplező iroda létrehozását.

Bár Moszkva „hajlandó egyenrangú partneri viszony kiépítésére a NATO-val és az euroatlanti intézményekkel”, a dokumentum nem nevez meg békefenntartó vagy stabilitási célkitűzéseket. Orosz értékelés szerint a NATO katonai infrastruktúrájának közeledése az orosz határokhoz és a tömb megnövekedett katonai aktivitása az Oroszországgal határos övezetekben “sérti az egyenlő és osztatlan biztonság elvét, és a régi elválasztóvonalak elmélyüléséhez és újak megjelenéséhet vezet Európában”. Az anyag értelemszerűen még Donald Trump megválasztása előtt íródott, így nem számolhatott az új elnök szkeptikus hozzáállásával a NATO-t illetően.

Kijev és London hátra sorolódott

A legutóbbi, 2013-os stratégiában még szerepelt, hogy Oroszország az európai civilizáció organikus részének tekinti magát, az új verzióban ez kimaradt. Korábban Ukrajna elsődleges partnernek számított, akivel a szorosabb integráció elérése volt a cél, most csak egyetlen bekezdésben említik, belpolitikai problémákkal küszködő országként, ahol nemzetközi erőfeszítéssel, tárgyalásosan kell megoldani a konfliktust. Ukrajnával kapcsolatban az anyag kiemeli a Kreml szándékát, hogy ellenálljon „minden olyan próbálkozásnak, amely az emberi jogokat eszközként használja politikai nyomásgyakorlásra és beavatkozásra államok belügyeibe, hogy megbuktasson törvényes kormányokat.”

Az EU továbbra is kiemelten szerepel a stratégiában, tekintve, hogy az Unió Moszkva számára a legfontosabb üzleti partner, főleg ami az olajat, a gázt és az atomenergiát illeti. Márpedig az üzleti partnerétől teljes joggal stabilitást és fizetőképességet akar a Kreml. Az EU-ból a koncepció Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot nevezi meg különleges partnerként, vagyis Nagy-Britannia a Brexit nyomán értelemszerűen kikerült a privilegizált körből.

Eltűnt a palesztin projekt

Káncz Csaba

Hasonlóan a korábbi koncepciókhoz, az orosz távol-kelet és Kína továbbra is jelentős pozíciókat foglal el a stratégiai gondolkodásban. Ez már csak azért is érdekes, mert ebben a térségben az orosz pozíciók erősítése idővel csak Kína rovására történhet (ennek jelei Közép-Ázsiában már most is jelentkeznek). Ugyanakkor a stratégia azt is kimondja, hogy Moszkva és Peking hasonlóan látja a világ és a globalizáció folyamatait, a két ország válasza ezekre a folyamatokra (azaz az USA-dominálta nemzetközi rendhez) alapvetően hasonló.

A Közel-Kelettel foglalkozó bekezdésekben Moszkva megismétli, hogy a végsőkig elkötelezett az Aszad-rezsim megőrzése mellett, és kész megvédeni saját érdekeit a Nyugattal szemben. Szíria kapcsán jelentős újdonság, hogy hivatalos orosz dokumentum most először írja le, miszerint az erőszak alkalmazása – okosan használva – segítheti a külpolitikai stratégiai célok elérését. Az új stratégia közel-keleti fejezete most először nem tartalmazza azt a felszólítást, hogy jöjjön létre az önálló palesztin állam.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG