5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Körvonalazódik a britek fizetési kötelezettségeinek számlája, de egyelőre azt sem tudni, mikor kerülhet a tárgyalóasztalra a kérdés. Theresa May kormánya ugyanis nem csak, hogy az összeg harmadát ajánlotta fel, a szélsőségesebb hangok szerint pedig egyáltalán nem is kéne fizetni.
Forrás: Wikimedia Commons/ Foreign and Commonwealth Office and Martin Möller

Az Európai Bizottság álláspontja szerint nagyjából 60 milliárd eurót kellene fizetnie Nagy-Britanniának, hogy kiváljon az Európai Unióból – írja a Bloomberg. Theresa May kormánya eddig ennek csak a harmadát ajánlotta fel, a szélsőségesebb hangok szerint pedig egyáltalán nem is kéne fizetni. Az EU tételenként szeretni elszámoltatni a briteket a kilépés előtt, az erről szóló viták azonban gyakran patthelyzetbe fulladtak, ahogy erről gyakran olvashattunk korábban is.

A Brexitről már sok cikkünk megjelent, ezeket ide kattintva olvashatod >>>

Brüsszel álláspontja szerint Nagy-Britannia tagországként fizetési kötelezettséget tett, ami nem tűnik el a blokkból való kilépéssel. Az EB elnöke, Jean-Claude Juncker szerint ez pont olyan, mint ha valaki italokat kér ki valahol és fizetés nélkül távozik. (A 60 milliárd Brexit számlához képest Magyarország éves GDP-je átszámítva több mint 105 milliárd euró)

Nagy-Britannia jelentős gazdasági részesedéssel bír az EU-ban, a büdzsével kapcsolatban pedig hét évente rendelkeznek, a következő így 2020 végére esik – majd két évvel a hivatalos kilépés után. A brit kormány viszont csak akkor hajlandó fizetni a következő ciklus végéig, ha addig szabad bejárásuk lehet a régió egységes piacára. Ez körülbelül 20 milliárd euró lenne, de ez még nem minden.

Mi kerülhet még a számlára?

A kifizetésre váró tételek kifizetését mind a 28 tagállam vállalta, ennek pedig egyik sarokköve a nyugdíj-rendszer. Az EU-nak éves alapon 5 százalékkal nőtt a nyugdíjfizetési kötelezettsége (67 milliárd euró), ebből 10 milliárdot a briteknek kellene kifizetnie. David Davis brit Brexit felelős azonban nem biztos benne, hogy ettől ne lehetne eltekinteni.

A számla ezzel azonban nem ér véget -  az EU teljes fizetési kötelezettsége csaknem 235 milliárd euró, ebből Nagy-Britannia részesedése 18 és 35 milliárd között van, számítási módszertől függően. Az EU szeretné, ha britek részt vállalnának a nemzetközi segélyszervezetek költségeiből, de felmerült az is, hogy támogassák a demokratikus intézkedéseket más országokban, illetve az EU-s felügyeleti szervek elköltöztetését.

Egyelőre a levegőben lóg, mikor kerül a számla az asztalra a tárgyalások során. Az EU nem hajlandó jövőbeli megállapodásokat kötni, amíg nem lát kellő haladást a kilépés körül – ez a „kellő haladás” azonban még ködös fogalom mindkét fél részéről, mivel a brit kormány a kilépési tárgyalások fontos elemének tartja már most leszögezni a későbbi viszonyrendszert.

Juttatást vártak, nem számlát

A 60 milliárd euró egy megközelített érték csupán, a szakértők azonban ettől eltérő számokkal is dobálóznak. Az Oxford Economics szerint inkább 47 milliárd euró lenne reális, míg a londoni CER inkább 73 milliárdot emleget. A Bruegel Intézet szerint a britek ellensúlyozhatnák a számla egy részét azzal, hogy tartósabban részesei maradnak a közös teherviselésnek, az EU ebbe azonban várhatóan nem menne bele.

Theresa May szerint a kormány tiszteletben tartja kötelezettségeit és nyitottak a későbbi gazdasági párbeszédre a blokkal. Hozzátették: Nagy-Britannia továbbra is támogatni fogja a kutatás-fejlesztést, az oktatást, valamint a biztonsági és kulturális értékeket, ugyanakkor konkrét összeg nem hangzott még el ezzel kapcsolatban. A brit kormány számára jelenleg nincs igazán kiskapu, amivel kibújhatna a fizetés alól, az EU azonban tisztában van azzal, hogy a britek nehezen értik, miért is kell fizetniük – főként úgy, hogy a Brexit-szavazás előtti kampányban erről aligha volt szó, ráadásul az egészségügy színvonalának sok éve várt javítását is ígérték a megtakarított összegből. A gyakorlatban tehát valószínű, hogy a teljes összeg sok részre bontva kerül az asztalra és sosem láthatunk majd egy összeget.

A legrosszabb esetben marad a patthelyzet és Theresa May kisétál a tárgyalóteremből. Ezt a fajta hard-Brexitet a konzervatívok is támogatják – így viszont a nemzetközi kereskedelmi szabályok lesznek érvényesek a későbbi üzletelés során, ez viszont sok vállalatot sodorna veszélybe, akik az egységes piacra rendezkedtek be.

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG