3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezése, de még így is lassú a folyamat.
(EPA/NIKOS ARVANITIDIS)

Az Európai Bizottság áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentése szerint a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig 2280 embert helyeztek át Görögországból és Olaszországból, közülük 780-at az utóbbi hónapban.

Habár a korábbiakhoz képest ez is előrelépést jelent, az ütem messze elmarad a bizottság várakozásaitól. A brüsszeli testület korábbi célkitűzése szerint májusig legalább 20 ezer áthelyezésre kellett volna sort keríteni.

Készülődik a következő katasztrófa

A legfrissebb információk szerint Görögország szárazföldi részén jelenleg mintegy 49 ezer migráns tartózkodik, áttelepítésre várva. Az Európai Bizottság szerint sürgős segítségre lenne szükség a görögországi humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében, ezzel párhuzamosan azonban Olaszországban is fokozni kellene a tagállami támogatást, ugyanis egyre több menedékkérő érkezik az ország partjaira.

A Görögországba érkezők számának csökkenésével a legfőbb felelősség az áthelyezések jelentős fokozása és felgyorsítása. Az embercsempész-hálózatok üzleti modelljének megtörése terén elért haladás csak akkor lesz fenntartható, ha biztonságos és törvényes csatornát biztosítunk a menedékkérők számára - mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén elért eredményekről is beszámolt. Mint írták, a korábban elfogadott mintegy 20 ezerből eddig 7272 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át tizenkilenc európai országba. A résztvevő államok nagy része Jordániában, Libanonban és Törökországban tartózkodó szíriaiakat fogadott be.

A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta 511 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba: a korábban is aktív Svédország, Németország, Hollandia, Finnország és Litvánia mellett Olaszországba, Luxemburgba és Portugáliába.

Május elseje óta naponta átlagosan 47 ember érkezett illegális úton a görög szigetekre Törökországból, míg az egyezmény életbe lépése előtti időszakban ez a szám 1740 körül volt. A migrációs egyezmény keretében eddig 462 illegális határátlépőt, köztük 31 szíriai állampolgárt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.

A brüsszeli bizottság emellett a török vízumliberalizációs tárgyalások állásáról is tájékoztatott: Törökországnak eddig hatvanötöt sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül.

Dimitrisz Avramopulosz szerint a török hatóságoknak látványos haladást sikerült elérniük, Törökországnak azonban a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét teljesítenie kell ahhoz, hogy polgárai szabad beutazást kapjanak az Európai Unió területére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG