4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Észak-Korea legújabb rakétája Japán partjai mellett csapódott be - pályája alapján viszont akár olyan amerikai nagyvárosokat is veszélyeztethet, mint Los Angeles vagy Chicago. Kína nem tesz semmit Phenjan ellen, Trump a Twitteren őrjöng és bombázókat küld a koreai félsziget fölé erődemonstrációként.
A dél-koreai légierő fotóján az amerikai B1-B Lancert (legfölül) kísérő koreai F-15K vadászbombázók.

Két B1-B bombázó szállt fel az Egyesült Államok Guam-szigeti támaszpontjáról szombaton, majd japán és dél-koreai vadászgépek csatlakoztak hozzájuk, és a kötelék átrepült a koreai félsziget fölött - közölte az USA légiereje vasárnap.

Az erődemonstráció válasz a legújabb észak-koreai rakétakísérletre: Kim Dzsongunék egy interkontinentális ballisztikus (ICBM)  rakétát lőttek fel.

Ez az ország történetének második sikeres ICBM-kísérlete, és minden eddigi próbálkozásnál veszélyesebb: egyrészt Japán partjainak közelében csapódott be a rakéta, másrészt a bejárt pálya is aggasztó: szakértők számításai szerint akár 10 ezer kilométernél távolabbi célpontokat is fenyegethet vele Phenjan, ami már bőven az amerikai szárazföldi célpontokat is elérhetővé teszi - Los Angeles vagy akár Chicago is hatótávolságon belülre került a számítások szerint.

Az észak-koreai hírügynökség fotóján a Hvaszong-14 kilövésének pillanata július 28-án.

1000 kilométer: 47 percig repült az észak-koreai rakéta

A Hvaszong-14 rakéta (ez a Mars koreai neve) 3725 kilométeres magasságot ért el, 998 kilométert repült. Összesen 47 percet és 12 másodpercet töltött a levegőben, mielőtt becsapódott a koreai félsziget keleti partjainál.

A mostani amerikai erődemonstráció azonnali válasz a koreai kísérletre, de ha nem lenne egyértelmű, a légierő csendes-óceáni parancsnoka közleményében arról ír: Észak-Korea továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti a régió stabilitására; az Egyesült Államok pedig készen áll arra, hogy szükség esetén gyors, halálos és megsemmisítő erejű erőt vessen be.

Észak-Koreában eközben épp arról írnak a lapok, hogy a Kim Dzsongun által személyesen is felügyelt rakétateszt célja az amerikaiak elrettentése bármiféle támadástól - azt akarják megmutatni, hogy nem érezheti magát biztonságban a szuperhatalom. Az észak-koreai állami televíziók folyamatosan a fellövés képeit mutatják a tábornokai körében örvendező diktátorral együtt.

Kim Dzsongun tábornokai körében a Hvaszong-14 kilövésekor az észak-koreai hírügynökség fotóján.

Phenjan legfőbb szövetségese, Kína is elítélte egyébként a rakétatesztet, ami szerintük is megsérti az ENSZ korábbi intézkedéseiben foglaltakat, de azt is jelzik: remélik, hogy minden érintett fél óvatosan cselekszik, ügyelve arra, hogy az egyébként is nagy feszültség ne fokozódjon tovább. Trump elnök viszont azt írta: nagyot csalódott Kínában. A Twitteren arról ír: Amerika korábbi ostoba vezetői hagyták, hogy Peking évente több százmilliárd dollár értékű kereskedelmet folytasson Phenjannal, miközben semmit sem segítettek az őrült diktátor vezette állam megfékezésében, csak a szájuk járt. Ezt Trump szerint többé nem fogják hagyni. Kína egyszerűen megoldhatná a problémát - írja Trump.

Készül a világ a koreai támadásra?

Még az újabb sikeres teszt előtt jött a hír, hogy Hawaii már megkezdte a lakosság felkészítését egy esetleges rakétatámadás esetére. A fejlemények tükrében még érdekesebb, mi lesz az ismét romló amerikai-orosz viszonnyal: az újabb amerikai szankciókra az oroszok akár úgy is válaszolhatnak, hogy kicsit megtámogatják Phenjant, szállíthatnak neki olyan árukat, melyeket Észak-Korea a szankciók miatt nem kap meg.

Az amerikai légierő B1-B Lancer bombázója 10 órás küldetésen tart a koreai félsziget légterébe 2017. július 30-án. Fotó: US Air Force / Airman 1st Class Christopher Quail

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG