5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Sikerült megtalálni talán az egyetlen olyan megoldást, amivel van esély a polgárháborús állapotok elkerülésére: feloszlatják a katalán kormányt, új választásokat rendelnek el, de hangsúlyozottan nem függesztik fel az autonómiát. A függetlenségpártiaknak most dönteni kell: lázadnak, vagy egy valóban törvényes választáson próbálják meg megerősíteni az elszakadási szándékukat.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelenti a döntést: azt javasolják a szenátusnak, az alkotmány 155-ös cikkelye alapján függesszék fel a katalán kormány működését és tartsanak előrehozott választásokat. Fotó: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Elzavarják a kormányt, de nem függesztik fel az autonómiát

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton az MTI beszámolója szerint.

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását. A katalán kormányzati feladatokat ideiglenesen a spanyol kormány illetékes miniszterei vennék át. A katalán kormányzati közigazgatás változatlan formában működne tovább, ahogy a katalán parlamenti is, azzal a kitétellel, hogy nem hozhat alkotmányellenes, valamint a katalán autonóm közösségi alapokmánnyal ellentétes intézkedéseket, és nem tarthat szavazást egy új katalán elnök személyéről.

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

Korábbi értesülések szerint egyébként az előrehozott parlamenti választásoknak már korábban "megágyaztak" azzal, hogy spanyol kormány megállapodott az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal. Összefoglalónk  a helyzetről >>

Ez a nép akarata is?

Az El Periodico katalán napilap szombaton közzétett felmérése szerint az előrehozott helyi parlamenti választásokban látja a kialakult konfliktus megoldását a katalánok 68,6 százaléka. Ugyanebben a felmérésben megkérdezték azt is, milyen kimenetelre számítanak a katalánok: 30 százalék szerint sikerül megállapodnia a kormányoknak az autonómia bővítéséről, és nem születik meg a független Katalónia, míg 20 százalék számít arra, hogy létrejön az új állam.

Hogyan tovább?

Carles Puigdemont, a katalán elnök nemrég kijelentette, hogy ha a spanyolok elindítják az alkotmány 155. cikkelye szerinti eljárást, akkor a katalán parlament ki fogja nyilvánítani függetlenségét, amit október 1-je után nem tett meg. Márpedig Spanyolország most a 155-ös cikkelyhez nyúlt - igaz, a hivatalos nyelvezet szerint nem vonták meg az autonómiát, de Madrid közvetlen irányítása alá vonta Katalóniát. Ez egyrészről lehetőséget ad a katalán vezetésnek a további keménykedésre, de további időt is nyerhetnek: eddig egyetlen kínálkozó alkalmat sem ragadott meg Puigdemont, hogy kimondja, kikiáltsa a független katalán állam megszületését.

Arra kérik a cégeket: ne hagyják ott Katalóniát

Mariano Rajoy sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a spanyol kormány intézkedéseinek célja a gazdaság helyreállításának folytatása is. Aggasztónak nevezte, hogy a legfrissebb adatok szerint már több mint ezer cég döntött úgy, hogy székhelyét átteszi Katalóniából Spanyolország más területére, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy csökken a helyi turizmus, ami a gazdaság motorjának számító ágazat.

"Kérem, hogy ne menjen el több cég, nyugodtak lehetünk, mert ez (az ügy) megoldódik, anélkül, hogy több kárt okozna" - jegyezte meg.

Most a spanyol szenátusnak kell jóváhagynia a kormány intézkedését, amely megtörténte esetén a katalánok is hivatalosan kommentálhatják a döntést - ez mind eltarthat egy hétig is. Ha kiírják a végén az előrehozott választásokat, a törvény szerint 6 hónapon belül kell azt megtartani, de Rajoy utalt rá, hogy eszük ágában sincs eddig fenntartani a bizonytalanságot, ennél a határidőnél jóval hamarabb dűlőre akarják vinni a dolgot.

Puigdemontéknak most azt kell kitalálniuk, hogyan álljanak hozzá az előrehozott választás kérdésének. Ez most lehet egy végső nagy népszavazás a függetlenség kérdéséről: ha - az egyébként rendkívül megosztott - katalán nép a függetlenségpártiakat emeli újfent hatalomba ezúttal egy olyan választáson, amelyet nem ver szét és akadályoz minden eszközzel a spanyol kormány, az egyértelmű jelzést jelent a kiválás mellett. Jó esélye van azonban annak is, hogy egy választáson azok az erők kerülnek előtérbe, amelyek Spanyolországon belül, a jelenleginél esetleg valamivel szélesebb autonómia keretében képzelik el a jövőt.

Utcai tüntetések biztosan lesznek most is, de első hallásra nehéz elképzelni, hogy komoly erőszakos ellenállásba kezdjenek az elszakadáspártiak, ha megadják nekik az esélyt egy olyan választáson kinyilvánítani véleményüket, amely a legutóbbi népszavazással ellentétben nem ütközik az alkotmányba és nem veri szét a rendőrség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitték az állampapírokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 13:48
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Makro / Külgazdaság Ezúttal pompás hírt küldtek Németországból
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 12:51
Több mint kétéves csúcsra emelkedtek a ZEW indexei. 
Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG