Hirdetés
Hirdetés

Néhány év, és a mélybe zuhannak az energiaárak

Fellegi Tamás, 2017. június 16., 16:30

Ahogy a napelemek által előállított energia ára csökken és a megújulók aránya látványosan kezd előretörni az áramtermelésen belül, sorra módosulnak a jövőbeni előrejelzések. Most itt egy részletes elemzés arról, mire számíthatunk 2040-ig. Ha minden igaz, a jövő rózsás, pontosabban zöld.

A napokban jött egy újabb összeomlás az olajárban, és a magyarázatok között felmerült, hogy a hosszabb távú keresletcsökkenés egyre inkább reális alternatíva, miután minden jel arra mutat, hogy az elektromos áram megtermelésében robbanásszerűen előretörnek a megújulók, sokkal gyorsabban, mint azt eddig feltételezni lehetett, így visszaesik a kereslet a fosszilis energiahordozók iránt.

Előz a tiszta

Most a Bloomberg New Energy Finance végzett egy részletes elemzést, és arra jutottak, hogy 3-5 éven belül a világ nagy részén olcsóbb lesz a megújuló energiából termelt áram, mint a szén, gáz, vagy olaj elégetésével nyert energia . Így az új erőművek között már nem csak környezetvédelmi, hanem anyagi okokból is magas lesz a megújuló energiát felhasználók aránya. Ennek legfeljebb csak az szab gátat, hogy megújulók többsége nem folyamatosan ad energiát, ezért valamennyi biztonsági, bármikor üzembe állítható erőműre szükség lesz.

Hirdetés

Árzuhanás

A napenergia kezdetben olyan drága volt, hogy csak űrhajókon használták, és még 2009-ben is négyszer annyiba került, mint most. A jelenlegi ár viszont már annyira olcsó, hogy kezdi alulmúlni a szén, és gázerőművek árait Amerikában és Németországban, és 2021 körül ugyanez lezajlik Kínában és Indiában is. Ez utóbbi azért igen lényeges, mert ezeken a helyeken meredeken növekszik az áramfogyasztás, de már nem kell attól félni, hogy sok szénerőművet építenek.

Ami igazán jó hír, hogy 2040-ben még a mostaninak is csak az egyharmada lesz a napenergia ára, és a szárazföldi szélenergia, amely 8 év alatt 30 százalékkal lett olcsóbb, még közel 50 százalékkal kerülhet kevesebbe 20 év múlva. Ennek alapján az elemzők úgy számolják, hogy 2026-ban tetőzni fog a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származó széndioxid kibocsátás, és utána már csökkenésnek indul, miközben a Nemzetközi Energiaügynökség legutóbb még úgy számolt, hogy a kibocsátás még évtizedekig nőni fog.

Szél a tengeren, eltűnő szén

Újabb forrásként megjelentek az offshore, azaz tengeri szélerőművek, melyek eddig jóval drágábbak voltak szárazföldi társaiknál, ezek ára azonban várhatóan 70 százalékkal csökken majd 2040-ig, így ugyanolyan versenyképes lesz, mint a többi megújuló. A fosszilisek közül leginkább a szén fog visszaszorulni, mint legnagyobb szennyező. A szén felhasználása Amerikában is csökkenni fog, mert hiába támogatná azt az elnök, ha a megújulók sokkal olcsóbbak.

2040-re a mai szint felére fog csökkenni a szénerőművek termelése, mivel a meglévők felét addigra leállítják, újak pedig már nem fognak épülni. Európában 87 százalék lesz a csökkenés, vagyis majdnem teljesen megválunk a szénenergiától, miután a környezetvédelmi törvények szerint büntetőadókkal drágítják majd üzemelésüket.

Várható arányok

23 év múlva a szél-, és naperőművek adják majd az áramtermelő kapacitás felét a mostani 12 százalékkal szemben, és az összes előállított áram 34 százalékát, a mostani 5 százalékkal szemben. A kapacitás és a tényleges termelési különbség a napsütés és a szél időszakos jellegéből adódik. A vízenergia, egyéb megújulók és a nukleáris energia aránya 30 százalék körül lesz, a fosszilisek aránya 35 százalékra csökken.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Sokat szoktak panaszkodni a hazai túlságosan bonyolult kormányszervezetre, ám míg nekünk csak a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátására van kormánybiztosunk, addig Kínában az időjárás átalakítására is külön hivatalt tartanak fent. De milyen furcsa kormányügynökségek léteznek még?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?