Hirdetés
Hirdetés

Néhány év, és a mélybe zuhannak az energiaárak

Fellegi Tamás, 2017. június 16., 16:30

Ahogy a napelemek által előállított energia ára csökken és a megújulók aránya látványosan kezd előretörni az áramtermelésen belül, sorra módosulnak a jövőbeni előrejelzések. Most itt egy részletes elemzés arról, mire számíthatunk 2040-ig. Ha minden igaz, a jövő rózsás, pontosabban zöld.

A napokban jött egy újabb összeomlás az olajárban, és a magyarázatok között felmerült, hogy a hosszabb távú keresletcsökkenés egyre inkább reális alternatíva, miután minden jel arra mutat, hogy az elektromos áram megtermelésében robbanásszerűen előretörnek a megújulók, sokkal gyorsabban, mint azt eddig feltételezni lehetett, így visszaesik a kereslet a fosszilis energiahordozók iránt.

Előz a tiszta

Most a Bloomberg New Energy Finance végzett egy részletes elemzést, és arra jutottak, hogy 3-5 éven belül a világ nagy részén olcsóbb lesz a megújuló energiából termelt áram, mint a szén, gáz, vagy olaj elégetésével nyert energia . Így az új erőművek között már nem csak környezetvédelmi, hanem anyagi okokból is magas lesz a megújuló energiát felhasználók aránya. Ennek legfeljebb csak az szab gátat, hogy megújulók többsége nem folyamatosan ad energiát, ezért valamennyi biztonsági, bármikor üzembe állítható erőműre szükség lesz.

Hirdetés

Árzuhanás

A napenergia kezdetben olyan drága volt, hogy csak űrhajókon használták, és még 2009-ben is négyszer annyiba került, mint most. A jelenlegi ár viszont már annyira olcsó, hogy kezdi alulmúlni a szén, és gázerőművek árait Amerikában és Németországban, és 2021 körül ugyanez lezajlik Kínában és Indiában is. Ez utóbbi azért igen lényeges, mert ezeken a helyeken meredeken növekszik az áramfogyasztás, de már nem kell attól félni, hogy sok szénerőművet építenek.

Ami igazán jó hír, hogy 2040-ben még a mostaninak is csak az egyharmada lesz a napenergia ára, és a szárazföldi szélenergia, amely 8 év alatt 30 százalékkal lett olcsóbb, még közel 50 százalékkal kerülhet kevesebbe 20 év múlva. Ennek alapján az elemzők úgy számolják, hogy 2026-ban tetőzni fog a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származó széndioxid kibocsátás, és utána már csökkenésnek indul, miközben a Nemzetközi Energiaügynökség legutóbb még úgy számolt, hogy a kibocsátás még évtizedekig nőni fog.

Szél a tengeren, eltűnő szén

Újabb forrásként megjelentek az offshore, azaz tengeri szélerőművek, melyek eddig jóval drágábbak voltak szárazföldi társaiknál, ezek ára azonban várhatóan 70 százalékkal csökken majd 2040-ig, így ugyanolyan versenyképes lesz, mint a többi megújuló. A fosszilisek közül leginkább a szén fog visszaszorulni, mint legnagyobb szennyező. A szén felhasználása Amerikában is csökkenni fog, mert hiába támogatná azt az elnök, ha a megújulók sokkal olcsóbbak.

2040-re a mai szint felére fog csökkenni a szénerőművek termelése, mivel a meglévők felét addigra leállítják, újak pedig már nem fognak épülni. Európában 87 százalék lesz a csökkenés, vagyis majdnem teljesen megválunk a szénenergiától, miután a környezetvédelmi törvények szerint büntetőadókkal drágítják majd üzemelésüket.

Várható arányok

23 év múlva a szél-, és naperőművek adják majd az áramtermelő kapacitás felét a mostani 12 százalékkal szemben, és az összes előállított áram 34 százalékát, a mostani 5 százalékkal szemben. A kapacitás és a tényleges termelési különbség a napsütés és a szél időszakos jellegéből adódik. A vízenergia, egyéb megújulók és a nukleáris energia aránya 30 százalék körül lesz, a fosszilisek aránya 35 százalékra csökken.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a döntés: elzavarják a katalán kormányt

Megvan a döntés: elzavarják a katalán kormányt

Sikerült megtalálni talán az egyetlen olyan megoldást, amivel van esély a polgárháborús állapotok elkerülésére: feloszlatják a katalán kormányt, új választásokat rendelnek el, de hangsúlyozottan nem függesztik fel az autonómiát. A függetlenségpártiaknak most dönteni kell: lázadnak, vagy egy valóban törvényes választáson próbálják meg megerősíteni az elszakadási szándékukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?