1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Martha Wang, a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője szerint ami Kínában történik nem jeleznek hitelválságot és nem számítanak „Lehman-effektus”-nak. A pénzügyi rendszerben csekély a veszélye egy valódi hitelválság kialakulásának, és a kínai központi bank elegendő munícióval és pénzügyi tartalékokkal rendelkezik a probléma megoldásához.

Az utóbbi hetekben és napokban gyorsan emelkedtek a kamatok a kínai bankközi piacon, a bankok közötti kihelyezések kamatainak emelkedését egy kisebb kínai bank likviditási problémáiról és a távol-keleti óriás kezdődő hitelválságáról szóló híresztelések váltották ki.

Martha Wang,
a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője

A bankközi kamatok ingadozásában önmagában véve semmi szokatlan sincs - mondta Martha Wang, a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője. Az utóbbi években több olyan időszak is volt, amikor rövid időre ugrásszerűen megemelkedtek a kamatok. A jelen esetben azonban más jelenségek is nehezítik a feszült likviditási helyzetet.

Ettől nem lesz jobb a  helyzet

Egyfelől az év első negyedévében valóságos pénzözön áramlott Kínába, aminek közvetlen előzményei a kínai jüan erősödését és a kamateltéréseket feltételező spekulációk. A második negyedévben, amikor a kínai piacfelügyelet beavatkozott és gátat szabott a pénzbeáramlásnak, ez a trend megfordult. A felügyelet beavatkozása olyan jól sikerült, hogy szűkössé vált a jüanlikviditás. Másrészt a bankfelügyelet még mindig érzi a kötvénykereskedelem legutóbbi botrányának megrázkódtatásait. A botrány lefékezte a kötvénykibocsátásokat, ezzel rövid ideig tartó finanszírozási válságot okozott.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a kínai központi bank (PBOC) márciusban szigorította a vagyonkezelési termékekre vonatkozó rendelkezéseit, és ezzel szűkítette a bankok egyik refinanszírozási forrását. Mindemellett pedig a PBOC az első negyedévben azt is jelezte, hogy a pénzpolitika összevetésben szemlélve inkább laza, ezért a második negyedévben szigorítani kell.

A kínai központi bank regulázza a kereskedelmi bankokat

Martha Wang szerint a központi bank bármikor képes lenne csökkenteni a bankközi kamatot, de még bizonytalanságban tartja a bankokat. Az utóbbi években számos hitelintézet keresett hatalmas összegeket nem szabályozott vagyonkezelési termékekkel.

A kínai központi bank azzal, hogy engedi a bankok közötti kihelyezések kamatának emelkedését, csökkenti a bankok hitelmarzsait, ami főként a kisebb pénzintézeteket viseli meg. A PBOC nyilvánvalóan abban reménykedik, hogy a bankok ezáltal majd felelősebben kezelik eszközeiket és forrásaikat, ahelyett, hogy a még nagyobb nyereség elérése érdekében a végsőkig kimerítenék a likviditásukat.

A jelenlegi likviditásszűke nem „Lehman-effektus”

A jelenlegi történések tehát nem tekintendők hitelválságot jelző kínai „Lehman-effektus”-nak - mondta a portfóliókezelő. A pénzügyi rendszerben csekély a veszélye egy valódi hitelválság kialakulásának, és a kínai központi bank elegendő munícióval és pénzügyi tartalékokkal rendelkezik a probléma megoldásához.

A PBOC képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy a bankközi kamatok emelkedését okozó erők kontrollálhatók, és a jegybank oldani fogja a feszült likviditási helyzetet, és fenntartja a piac stabilitását. Teljesen nyilvánvaló, hogy a PBOC jelenleg stressztesztnek veti alá a bankjait: A kínai pénzügyi rendszer hosszú távú kilátásainak javítása érdekében a valutavédők egy rövid ideig most nem orvosolják a fájdalmakat.

A jelenlegi történések rövid távon ugyan fékezhetik a kínai gazdaság növekedését, de már elmúltak azok az idők, amikor a növekedés 8 százalékos és azt meghaladó mértékű volt. A kínai vezetés ma már nem a növekedés mennyiségét, hanem a minőségét tartja elsődlegesnek, ezért a beruházások helyett a fogyasztást helyezi politikája középpontjába. Kína továbbra is rendelkezik strukturális növekedési potenciállal.

A fogyasztásban nagy a potenciál

Az országban a növekvő középrétegnek és az országszerte széles körben emelkedő béreknek köszönhetően hatalmas a fogyasztási potenciál. A fogyasztást, amely a növekedés motorja, tartósnak, ugyanakkor rugalmatlannak is tartja a szakértő. Éppen ezért a fogyasztás és az életstílus változása ezért továbbra is fontos szerepet kap a befektetési stratégiájában.

Ezzel szemben kerüli a pénzügyi papírokat, főként a bankokat. A pénzügyi szektorra vonatkozó rendelkezések lazítása és a területen végbemenő reformok Martha Wang szerint hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a bankhitelek mellett egyre több egyéb finanszírozási lehetőség álljon a vállalatok rendelkezésére.

Úgy látja, Kínában előbb vagy utóbb csökkenhet az állami tulajdonú bankok piaci részesedése a hitelnyújtás területén, valamint ezen bankok ármonopóliuma is. A bankok közül főként azokat a hongkongi pénzintézeteket, például a Bank of China Hong Kongot, találja ígéretesnek, amelyeknek előnye származik a kínai pénznem internacionalizációjából. A jelenlegi feszült bankközi piaci helyzet alátámasztja azt a véleményt, hogy a befektetőknek főként erős betétbázissal rendelkező bankokat ajánlatos választaniuk - mondta a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG