6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szinte minden külföldi lap szerint kudarcot jelent Orbán Viktornak a tegnapi népszavazás, az érvénytelenségét együtt emlegetik a nemek magas arányával. Sűrűn emlegetik annak kiugró költségeit és hatalmas propaganda-hadjáratát, van, aki autoriternek nevezi a kormányfőt, más populistának. Pont annyian szavaztak nemmel, mint két éve a jobboldalra.
Orbán Viktor miniszterelnök MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyarok kudarcot okoztak Orbánnak az EU menekültpolitikájáról szóló szavazáson – írta a Bloomberg. Az ez után következő két kiemelt mondatban az következik, hogy a részvételi arány nem érte el az érvényességhez szükséges mértéket, illetve hogy a szavazatok 98 százaléka Orbán menekültkvótát elutasító álláspontját támogatta.

Annak ellenére, hogy Orbánnak az Angela Merkel nyitottkapu-politikáját ellenző politikáját a szavazatok túlnyomó többsége támogatta, ez csalódás a miniszterelnöknek. De a 2018-as választásokig még kihasználhatja ezt az eredményt. Említik, hogy alkotmány-módosításra készül és elsöprő győzelemről beszél.

Részleges győzelem

A magyarok Magyarország autokrata miniszterelnökének, Orbán Viktornak részleges győzelmet nyújtottak át vasárnap, amikor a túlnyomó többségük nemmel válaszolt a kérdésre, hogy elfogadnak-e több migránst, ám nem adtak neki elegendő szavazatot az érvényességhez. Hogy most mit akar Orbán csinálni, az rejtély – írja a New York Times.

Megemlítik, hogy Orbán 2015-ben azzal „csinált nevet magának”, hogy szigorúan őrzött penge-szögesdrótot húzott fel az ország déli határára, hogy megállítsa a Magyarországra tartó migránsok áradatát. A kontinens vezetői nagy figyelemmel kísérik, hogy mit fog csinálni ez után – írják. Említik az alkotmánymódosítást és az előre hozott választásokat, mit lehetséges következményt, és magyarországi kutatókat és ellenzéki politikusokat szólaltatnak meg.

A miniszterelnök azt állítja...

Magyarország miniszterelnöke azt állítja, hogy az EU-s migránskvóta-szavazás eredménye győzelem – hangzik a brit BBC News cikkének címe. Megírják, hogy a kormány kötelezőnek tekinti a szavazás eredményét politikailag és jogilag is, az ellenzék szerint viszont a kormánynak nincs meg a szükséges támogatottsága.

A népszavazás eredménye egyszerre lesújtó vereség és nyomatékos győzelem a miniszterelnök számára – kommentálja a cikk. Egyrészt a miniszterelnök egy különösen nagy, drága és könyörtelen EU-ellenes és migráns-ellenes kampányt hajtott végre, mégsem sikerült a magyarokat meggyőznie, hogy szavazzanak.

Világgá lehet harsogni

Másrészt pedig akik szavaztak, azoknak túlnyomó többsége mellette szavazott, ami lehetővé teszi, hogy világgá harsogja: nagyobb hányadban szavaztak az EU-migránskvóta ellen, mint 13 éve az EU mellett. Részletezik EU-ellenes politikáját, de hozzáteszik, hogy azért a „Huxit”-re, az EU-ból való magyar kilépésre nem szólít fel, mert az ország gazdasága túlságosan is függ az EU-támogatásoktól.

A polarizáció fatális élvezete” címmel közölt kommentárt a svájci Neue Züricher Zeitung. A szerző szerint Orbánnak csak a saját támogatóit sikerült az urnákhoz szólítania.

Siker az ellenzéknek is

Ebből egy széles körű támogatottságot levezetni se nem legitim, se nem demokratikus. Bár majdnem mindenkik aki szavazott, elutasította a menekültkvótát, ez nem meglepetés. Az viszont igen, hogy ennyien otthon maradtak vagy nemmel szavaztak, és ez siker a gyenge baloldali és liberális ellenzék számára.

Alaposan el tudták sózni Orbán politikai levesét” - teszik hozzá. Emlékeztetnek arra, hogy a 3,2 millió szavazó, aki most Orbán mellett szavazott, pontosan annyi, mint akik a legutóbbi parlamenti választáson Orbánra vagy a jobboldali radikális Jobbikra adták le a szavazatukat. Azt is elmagyarázza a cikk, miért volt az egész kezdettől fogva antidemokratikus, például hecckampányról beszélnek és autoriter vonásokat emlegetnek.

"Orbán veresége"

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung vieótudósítása „A menekült-népszavazás kudarcot vallott” címmel jött le, majd pedig az érvénytelenségét hangsúlyozták. A kommentárjuk címe pedig egyszerűen „Orbán veresége” lett.

Mindjárt a cím után megemlítik, hogy rossz nyelvek szerint a világ legdrágább népszavazását sikerült összehozni (más lapok is gyakran emlegetik a költségeket). Aztán egy viccet is megeresztenek: mi a különbség az osztrákok és a magyarok között? Az osztrákok a választás után sem ismerik annak eredményét, a magyarok már a választás előtt tudják.

Hangerő=fájdalom?

Az irónia ez után sem fogy el. Azon a hangerőn, amellyel Orbán az állítólagos győzelmét ünnepli, le lehet mérni, mennyire fájhat neki a pofon – állítják. Emlékeztetnek rá, hogy a népszavazás nélkül is meg lehetett volna hozni mindazokat a törvényeket, amelyeket most meg akarnak.

A lap szerint a népszavazás inkább az ellenzék kordában tartására szolgált volna, de az állampolgárok észrevették, hogy itt nem egy fontos döntésről van szó, nem hittek a propaganda-gépezetnek.

Orbán lelepleződött?

Orbán a szavazást harci feladatnak tekinti – írja a Die Welt. A következő mondatban arról beszél, hogy pofon Orbán Viktornak, ahogy Brüsszel megkönnyebbüléssel reagált a népszavazás eredményére. Orbán kudarca, vitatott népszavazás, érvénytelen – ezek a kulcsszavai a Der Spiegel cikke elejének is. A magyarországi népszavazás a menekültek elosztásáról kudarcot vallott – írja a Die Zeit is egy videó fölé.

Sokkal keményebb a Die Zeit kommentárja, amelynek címe: „Ilyen, amikor a populista lelepleződik”. Csűrhetjük, csavarhatjuk, ahogy akarjuk, ahogy ezt Orbán már meg is teszi, de a magyar miniszterelnök számára nem jól alakult a népszavazás.

Három magyarázat

Ez után három lehetőséget vázolnak fel. Az egyik szerint Orbán menekültpolitikájának kisebb a támogatottsága, mint eddig hitték – augusztusban a magyar lakosság 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem akar több menekültet befogadni. A második szerint a populista a vereségben mutatkozik meg.

Nemrég ugyanis még csak 50 százalékos részvétel felett tartották értelmét a népszavazásnak, ma arról beszélnek, hogy ez lényegtelen és lehengerlő győzelemről beszélnek. „Ez a populizmus logikája” - teszik hozzá.

A harmadik verzió pedig az, hogy a mindenféle nyilatkozatok ellenére a népszavazás kezdettől fogva lényegtelen volt és nem változtat a kormány politikáján.

Xenofób kihívás

A spanyolországi La Vanguardia tegnap esti tudósításának címe, hogy a népszavazás nem éri el az érvényességi határt. Orbán Viktor mondatait idézik, de idézőjelbe teszik azt, hogy az eredmény csodálatosan jó.

Az El País pedig így kezdi: „Az alacsony részvétel gyengíti Orbánnak az EU-val szembeni xenofób kihívását”. (Xenofóbia=idegengyűlölet, a szerk.) Annak ellenére, hogy a szavazás jogilag nem érvényes, a kormány törvényváltoztatásokat tervez a menekültek befogadásával kapcsolatban - folytatják.

(Olaszországi véleményekről itt írtunk.)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG