4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyomás alatt maradhat a forint, a dollár 300 fölé mehet jövőre. A magyar gazdaság a következő hónapokban, évben várhatóan kevésbé fog növekedni, mint ahogyan várják – véli a Saxo Bank, amely szerint kifulladnak a gazdaságot élénkítő korábbi intézkedések, tovább tart a politikai bizonytalanság és strukturális problémák vannak.

A 2015-ös és 2016-os magyarországi gazdasági növekedést csak évi 2,0 százalékosra becsüli a Saxo Bank elemzésében, amelyet Tradingfloor nevű oldalán publikált. A többi elemző átlagosan 3,0, illetve 2,5 százalékot vár a két esztendőre.

„Néhány évvel ezelőtt még a következő dőlő dominónak vélték Magyarországot” – írja a cég. Tavaly azonban már 3,6 százalékos gazdasági növekedést ért el az ország. A jövő azonban már nem ennyire fényes, mivel a magánszektor külföldi adósságleépítésének folyamata tovább tart.

Ezért kerültünk bóvliba

Emlékeztetnek arra, hogy a 2011-es európai államadósság-válság erősen érintette a belső okokból amúgy is leragadt magyar gazdaságot, a magyar tíz éves állampapírhozam például a 2011 közepi évi hét százalékról az év végére tíz százalék fölé kúszott. A három nagy hitelminősítő pedig a bóvlikategóriába minősítette le az országot.

A dollárral szemben rövid idő alatt harmadát veszítette el értékének a forint – folytatja a Saxo, és kevésbé erőteljesen, de az euróval szemben is gyengült. (Akkor került először 320 forint fölé az euró is.) A Budapesti Értéktőzsde indexe pedig 40 százalékkal süllyedt.

Ez a legfőbb bűnös

A cikk szerint a magyar helyzetnek inkább belső okai voltak, az Orbán-kormány a nyugdíjpénztári vagyon államosításával és a jegybank függetlenségének csorbításával olyan politikát folytatott, hogy az Európai Bizottság is közbelépett.

De a legfőbb bűnös a magas külföldi adósságállomány volt, amelyet a magas forintkamatok ösztönöztek a 2000-es évek elején, a svájci frank- és euróhitelezők karjaiba lökve a magyar hitelfelvevőket. A magánadósság aránya 40-ről 140 százalékra nőtt a GDP-hez képest.

Nem mond, hogy soha többé

Bár a kormányzó párt sorain belül is megosztottságot okozott, hogy Magyarország rendszeresen összeütközésbe került a nemzetközi szervezetekkel a közelmúltban, ez a közeljövőben is megismétlődhet – véli a Saxo Bank. Az EU továbbra sincsen meggyőzve a kormányzat gazdasági erőfeszítéseitől.

Nem látható, hogyan lehet a jelenlegi gazdasági aktivitást megőrizni, a továbbra is magas külső eladósodottság, a hitelleépítési folyamat, a bankok erős szabályozása és a kevéssé hatékony munkaerőpiac fényében.

Egyszeri hatások aranyozták be 2014-et

Leírják, hogy a 2013-as 1,4 százalékos növekedés után tavaly 3,6 százalék következett, az elemzői konszenzus pedig 3,0, illetve 2,5 százalék erre az évre és 2016-ra. A Saxo azonban borúlátóbb, mert a tavalyi év növekedését átmeneti jellegűnek tartja és nem lát előrelépést a magyar gazdaságpolitikában.

A beruházások tavalyi 12 százalékos növekedése például az EU-források kiugró felhasználásának és a szubvencionált hiteleknek (NHP) köszönhető, a fogyasztás bővülését pedig a rezsiköltségek csökkentése segítette.

Nyomás alatt marad a forint

Ezek az átmeneti hatások azonban halványodnak, a beruházások az első félévben már 4 százalékkal csökkentek, a magánszektor folytatódó hitelleépítése pedig lassítja a fogyasztást, miközben a forint gyengül az euróhoz és a svájci frankhoz képest. Megemlítik azonban azt is, hogy a gyengébb forint segítheti az exportot.

Az elemzés szerint az alacsony rezsiköltségek és a külföldről importált alacsony pénzromlás tartották az utóbbi időben nulla körül a hazai inflációt, de ezek a hatások jövőre megszűnnek vagy mérséklődnek. Ennek ellenére az amerikai jegybank szeptemberre vagy inkább decemberre várható kamatemelése és a politikai bizonytalanság, valamint a magas adósságszint nyomás alatt tartja a forintot – írják.

300 forint felett lesz a dollár?

Ezért a Saxo Bank a jelenlegi 270-280 forint helyett 300 forint feletti forintárfolyamot prognosztizál a következő évre.

Pozitívként értékelik az alacsony költségvetési hiányt és a csökkenő GDP-arányos államadósságot, valamint a külföldi adósság csökkenését. Ám az adósságleépítés továbbra is visszafogja majd a fogyasztást – tették hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG