4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai elnök nem elégszik meg a Brexit dicsőítésével, hanem az Unió további megosztására törekszik kereskedelmi külön-megállapodási ajánlatokkal a tagállamok felé. Brüsszel és Berlin már készíti elő a megtorló intézkedéseket a republikánusok által tervezett, határon fizetendő külön-adóra. Az EU egyben felgyorsítja tárgyalásait Kínával, Indiával és Mexikóval.
Trump bevándorlást átmenetileg korlátozó rendelete ellen tüntető a párizsi Eiffel-torony előtt. (Kép forrása: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Trump elnök már kampányában egy „kiszámíthatatlan” külpolitikát ígért és a jelek szerint betartja az ígéretét. Olyan szinten támadja és kérdőjelezi meg a nemzetközi szerződések normáit és betűit napi szinten, ami emberemlékezet óta nem látott kiszámíthatatlanságot visz a nemzetközi viszonyokba. A helyzet már olyannyira elmérgesedett, hogy a Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője múlt heti washingtoni tárgyalásain óvta a Trump-kormányzatot attól, hogy beavatkozzon Nyugat-Európa politikai életébe. A Washington-Brüsszel viszony 60 éves mélypontra süllyedt és a napokban újabb elképesztő fejleményekről érkeztek hírek.

Trump fülkeforradalmi komisszárjai

Az eddig is ismert volt, hogy Trump nyilvánosan támogatja a Brexitet, azt „fantasztikusnak” minősítette és ismételten megerősítette, miszerint kész gyorsan szabadkereskedelmi egyezményt kötni az EU-ból kilépni szándékozó szigetországgal. Bár London még meg sem indította kilépési tárgyalásait, Washington kész a maga részéról azonnal megkezdeni a tárgyalásokat és Trump csapatának reményei szerint azokat akár egy éven belül tető alá hozni. A II. világháború óta eddig az egységes Nyugat-Európa az amerikai külpolitikai egy biztos támoszlopa volt, így a Brexit nyílt éltetése kapcsán kétségtelenül történelmi léptékű geopolitikai földrengésről beszélhetünk.

Német és EU-s belső információk szerint azonban Trump fülkeforradalmi csapata ezzel nem elégszik meg és titkos játszmákba bonyolódik. A befolyásos Die Zeit szellőztette meg, hogy Trump megbízottakat küldött az EU egyes tagállamaiba, hogy velük egyenként kössön kereskedelmi megállapodásokat. Berlin is megkapta Washington ajánlatát. Az ajánlatban az szerepel, hogy a németek vásároljanak több amerikai haditechnikát és ezzel építsék le óriási export-többletüket.

Európai védelmi hadművelet

Ilyen ajánlatok az EU Bizottsága számára provokációnak számítanak, hiszen az EU alapszerződéseiben világosan került lefektetésre, hogy a Bizottság jogosult tárgyalni kereskedelmi ügyekben a tagállamok összességének nevében. Nem véletlen tehát, hogy múlt hétfőn Jyrki Katainen bizottsági alelnök váratlanul Berlinbe utazott. A látogatás már része annak a védelmi hadműveletnek, amelynek keretében az EU teljes csendben történetének legnagyobb kihívására készül fel: egy lehetséges konfrontációra az Egyesült Államokkal.

Káncz Csaba

Katainen már az eddigieknél intenzívebben tárgyal India, Kína és az Arab-öböl kormányainak tisztviselőivel is, hogy előkészítsen egy szorosabb kereskedelmi viszonyrendszert. A terv részeként a Bizottság és Mexikó felgyorsítják a szabadkereskedelmi megállapodást célzó tárgyalásaikat is. Tehát pont azzal a Mexikóval, amelyet Trump fallal és büntetővámokkal fenyegetett meg. Az EU ezzel egy multilaterális nemzetközi kereskedelmi rendszer védőhatalmává lépne elő, amely rendszert éppen az amerikaiak hoztak létre a Második Világháború után, de most abból ki akarnak vonulni.

A Bizottság és Berlin most arra készül fel, hogy az amerikai tervezett védővámjaira megtorló intézkedéseket vezessen be. Egyes kutatóintézetek már javában számolják, hogy a republikánusok által tervezett, a határon fizetendő külön-adóra hogyan reagáljon Európa. A jelenlegi tervek szerint a következő hónapban születhet megegyezés az európai kereskedelem védelmi tervezetéről. Groteszk módon éppen akkor, amikor az EU állam- és kormányfői március végén összegyűlnek Rómában, hogy az EU 60. születésnapját megünnepeljék.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG